Enormt methanudbrud på Mars kan være tegn på liv
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Enormt methanudbrud på Mars kan være tegn på liv

Et voldsomt udbrud af methan på Mars i 2003 giver forskerne store hovedbrud. Er det tegn på, at bakterier lever dybt i undergrunden eller skyldes det geokemiske processer. Begge muligheder er overvejet og undersøgt, foreløbig uden en endelig afklaring.

Er der tale om biologisk aktivitet, kan det muligvis skyldes bakterier som de, der findes 2-3 kilometer under jorden ved Witwatersrand Basin i Sydafrika - samme sted som indeholder verdens størst kendte mængder af guld.

Disse bakterier, som har været isoleret fra overfladen i millioner af år, bruger hydrogen (H2) dannet ved radiolyse af vand som energikilde og reducerer CO2 til CH4. Det samme kan i princippet tænkes at ske under overfladen på Mars, hvor der findes flydende vand.

Michael Mumma fra NASA Goddard Space Flight Center forklarer i dag i en artikel i Scienceexpress, at methanudbruddet havde en størrelse på 19.000 tons, og det blev frigivet fra undergrunden på Mars med en hastighed på 0,6 kg/s hen over sommeren i 2003 på den nordlige halvkugle på Mars.

Det er dermed sammenligneligt med den store frigivelse af methan, der sker fra havbunden ved Coal Oil Point ud for Santa Barbara i Californien.

Atmosfæren på Mars består primært af CO2 (95,3 procent.) og mindre mængder af nitrogen (2,7 procent.). Indholdet af oxygen er kun på 0,13 procent. Dannelsen af methan (CH4) ved kemiske processer i atmosfæren er sjælden, og da methan har en levetid på under nogle få hundrede år, kan det kun stamme fra underjordiske lagre.

Michael Mumma kan tilmed udpege området, det stammer fra. I undergrunden kan methan kun dannes ved enten geokemiske processer eller biologiske processer. Den methan, som forskerne observerer, kan være gammel eller nydannet.

Indtil 2003 var alle forsøg på finde methan i Mars-atmosfæren forgæves. Siden har forskerne i tre tilfælde fundet tegn på methan, men målingerne har alle været præget af svage signaler og har været svære at fortolke.

Men det store udbrud af methan i 2003, som NASA i dag præsenterer for offentligheden, er af en hel anden kaliber. Her brugte forskerne infrarøde spektrometre i forbindelse med tre teleskoper på Jorden til deres målinger.

I aften klokken 20.00 dansk tid holder Nasa pressemøde om deres fund, hvor det vil være muligt at læse mere i Scienceexpress.

rejser det flere spørgsmål:

 1. Stammer livet på Mars fra Jorden?
 2. Stammer livet på Jorden fra Mars?
 3. Stammer det fra rummet (Panspermia)?
 4. Er det udviklet på Mars uafhængigt af Jorden/rummet?

Mvh Søren

 • 0
 • 0

rejser det flere spørgsmål:

 1. Stammer livet på Mars fra Jorden?
 2. Stammer livet på Jorden fra Mars?
 3. Stammer det fra rummet (Panspermia)?
 4. Er det udviklet på Mars uafhængigt af Jorden/rummet?

Mvh Søren

og især:

 1. Er der overhovedet liv på Mars?

(mere) - Søren

 • 0
 • 0

hvorfor skulle der ikke være liv udenfor jorden,!!!!mars er jo oplagt, dertil.man ved jo at liv kan opstå ekstreme steder!!

 • 0
 • 0