Enorm forskel på effektiviteten af telefoners antenner
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Enorm forskel på effektiviteten af telefoners antenner

Hvis der står 'manglende dækning' i telefonens display, skyldes det ikke nødvendigvis, at sommerhusområdet er dårligt dækket ind med mobilmaster. Der er nemlig stor forskel på, hvor gode de enkelte mobiltelefonernes antenner er, og dermed deres evne til at få forbindelse til en mast.

Antenneekspert og professor ved Aalborg Universitet Gert Frølund Pedersen fortæller, at masteudbredelsen ganske vist betyder mest for mobildækningen, men at valget af telefon bestemt heller ikke er ligegyldigt.

»Hvis man bor i Aarhus eller i København, er det ikke så vigtigt, men de gange, hvor man tager til stranden eller til sommerhus, dér vil man stå sig bedre, hvis man har en effektiv antenne,« siger han.

Gert Frølund Pedersen har været med til at udarbejde de målemetoder, som mobiltelefoner i dag bliver testet med verden over, ligesom han har været med til at teste antennen i forskellige mobiltelefoner. Og her viser resultaterne, at der er op til en faktor 10 i forskel på mobiltelefonernes antenne - nogle telefoner udsender altså signalet ti gange mere effektivt og kan modtage et ti gange svagere signal end andre.

»Det betyder noget, hvilken telefon man vælger. Der er nogle krav til, hvor meget stråling telefonen må sende ind i personen (SAR-værdien), men der er ikke nogen myndighedsstandard for, hvor god antennen skal være. Der er nu ensartet målemetode til at teste antennen med, men ikke faste krav om senderkvaliteten. Det burde der måske være,« siger Gert Frølund, som har set de største antenneproblemer i det lave frekvensbånd omkring 850MHz- og 900MHz-båndet.

En af udfordringerne ved at teste mobilantenner er blandt andet diskussionen om, hvordan telefonen skal holdes af den kunstige hånd i testopstillingen. Det kan nemlig have stor indflydelse, hvordan telefonen bliver holdt, i forhold til antennens virkning.

Værst i landområderne

I byområderne er der ikke de store dækningsproblemer, hvad antenner og master angår, her er udfordringen typisk interferens fra andre master da de står tæt. Men i landområderne kan en god antenne udvide dækningsområdet med nogle hundrede meter i de områder, hvor mastedækningen ellers er svag, vurderer Gert Frølund.

»Det betyder selvfølgelig ikke så meget, hvis der er et dækningshul på flere kilometer, men hvis hullet er på eksempelvis 300 meter, så betyder det en del,« siger han.

Nogle hundrede meters bedre dækning lyder måske ikke af meget, men Gert Frølund forsøger alligevel selv opmærksom på antennekvaliteten i forbindelse med mobilkøb.

»Hvis jeg får brug for at ringe 112, så vil jeg da gerne være sikker på, telefonen rækker så langt som muligt,« siger han.

Det er dog sin sag - også for antenneprofessoren - at gennemskue, hvilke af de nye telefoner i butikkerne der faktisk har en god antenne.

»Selv jeg, der har stor viden, har svært ved at finde ud af det. Der er mærkning for, hvor meget stråling telefonerne udsender, men ikke nogen mærkning for, hvor god deres antenne er,« siger Gert Frølund.

I den forbindelse lader der ikke til at være en sammenhæng mellem telefonens pris og antennens kvalitet.

»Tidligere var der måske en tendens til, at de meget dyre modeller også havde en dårligere antenne, fordi der var fokuseret på at proppe så meget ind i telefonerne som muligt, hvilket gik ud over antennen. I dag er der ikke den sammenhæng; billigere telefoner kan også have en dårlig eller god antenne, ligesom de dyre,« siger Gert Frølund Pedersen.

Vigtig for batterilevetiden

Det er ikke kun dækningen, der bliver bedre, når antennen er effektiv. En god antenne giver også en længere batterilevetid, påpeger Gert Frølund Pedersen.

Det hænger sammen med, at hvis telefonen modtager et svagt signal, så forsøger den at kompensere ved at skrue op for antenneforstærkeren, og det sluger strøm fra batteriet. Det samme gør sig i endnu højere grad gældende, når telefonen sender. Her bliver der også skruet ekstra op for sendestyrken, hvis signalet er svagt.

»Det betyder så samtidig også, at strålingen fra telefonen bliver kraftigere, så hvis man er bekymret for den slags, kan det være en god idé med en god antenne,« siger Gert Frølund.

De tal, der kunne hjælpe med at opklare, hvilke telefoner der har gode antenner, er dog ikke nemme at komme i nærheden af.

»Der er ingen tvivl om, at tallene findes, og at de bliver rapporteret til blandt andet de amerikanske myndigheder, men de offentliggør dem ikke,« siger Gert Frølund Pedersen, som selv ligger inde med antennemålinger for nogle telefonmodeller, men de er heller ikke til offentliggørelse, da de dels er lavet sammen med industripartnere, og dels er nogle, Gert Frølund Pedersen har fra anden side.

Det kunne da være spændende med en lille liste over de 10 mest solgte telefoner her i landet! Og deres antenne kvaliteter!

  • 0
  • 0

Det kniber jo med at staten forlanger fuld dækning fra mobilselskaberne også i yderområderne og f.eks. i sommerhusområder.

Hvad kan man selv gøre for at få bedre modtagelse på sin (sommerhus)grund af både mobiltelefon og hurtigere trådløst internet?

Kan man koble på en bedre antenne som man sætter op på taget eller et træ eller kan man lave sin egen lille lokale forstærkerstation? - eller hvad kan man gøre når signalet er meget svagt og svingende (på trods af at i dette tilfælde "3"´s dækningskort viser god dækning?.

Er der dog ikke nogle konkrete og gode erfaringer fra nogle af Jer teleingeniører, som I kan dele med os andre, for det kunne da afhjælpe problemet for en del brugere lige ved deres hus?

  • 0
  • 0

"Hvad kan man selv gøre for at få bedre modtagelse på sin (sommerhus)grund af både mobiltelefon og hurtigere trådløst internet?"

Du skal bruge en repeader station, denne kan virke som relæ til mobilmasten. Men, lovgivningen er af gode grunde imod løsningen.

  • 0
  • 0