Enorm forskel på effektiviteten af telefoners antenner
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Teknologiens Mediehus kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Enorm forskel på effektiviteten af telefoners antenner

Hvis der står 'manglende dækning' i telefonens display, skyldes det ikke nødvendigvis, at sommerhusområdet er dårligt dækket ind med mobilmaster. Der er nemlig stor forskel på, hvor gode de enkelte mobiltelefonernes antenner er, og dermed deres evne til at få forbindelse til en mast.

Antenneekspert og professor ved Aalborg Universitet Gert Frølund Pedersen fortæller, at masteudbredelsen ganske vist betyder mest for mobildækningen, men at valget af telefon bestemt heller ikke er ligegyldigt.

»Hvis man bor i Aarhus eller i København, er det ikke så vigtigt, men de gange, hvor man tager til stranden eller til sommerhus, dér vil man stå sig bedre, hvis man har en effektiv antenne,« siger han.

Gert Frølund Pedersen har været med til at udarbejde de målemetoder, som mobiltelefoner i dag bliver testet med verden over, ligesom han har været med til at teste antennen i forskellige mobiltelefoner. Og her viser resultaterne, at der er op til en faktor 10 i forskel på mobiltelefonernes antenne - nogle telefoner udsender altså signalet ti gange mere effektivt og kan modtage et ti gange svagere signal end andre.

»Det betyder noget, hvilken telefon man vælger. Der er nogle krav til, hvor meget stråling telefonen må sende ind i personen (SAR-værdien), men der er ikke nogen myndighedsstandard for, hvor god antennen skal være. Der er nu ensartet målemetode til at teste antennen med, men ikke faste krav om senderkvaliteten. Det burde der måske være,« siger Gert Frølund, som har set de største antenneproblemer i det lave frekvensbånd omkring 850MHz- og 900MHz-båndet.

En af udfordringerne ved at teste mobilantenner er blandt andet diskussionen om, hvordan telefonen skal holdes af den kunstige hånd i testopstillingen. Det kan nemlig have stor indflydelse, hvordan telefonen bliver holdt, i forhold til antennens virkning.

Værst i landområderne

I byområderne er der ikke de store dækningsproblemer, hvad antenner og master angår, her er udfordringen typisk interferens fra andre master da de står tæt. Men i landområderne kan en god antenne udvide dækningsområdet med nogle hundrede meter i de områder, hvor mastedækningen ellers er svag, vurderer Gert Frølund.

»Det betyder selvfølgelig ikke så meget, hvis der er et dækningshul på flere kilometer, men hvis hullet er på eksempelvis 300 meter, så betyder det en del,« siger han.

Nogle hundrede meters bedre dækning lyder måske ikke af meget, men Gert Frølund forsøger alligevel selv opmærksom på antennekvaliteten i forbindelse med mobilkøb.

»Hvis jeg får brug for at ringe 112, så vil jeg da gerne være sikker på, telefonen rækker så langt som muligt,« siger han.

Det er dog sin sag - også for antenneprofessoren - at gennemskue, hvilke af de nye telefoner i butikkerne der faktisk har en god antenne.

»Selv jeg, der har stor viden, har svært ved at finde ud af det. Der er mærkning for, hvor meget stråling telefonerne udsender, men ikke nogen mærkning for, hvor god deres antenne er,« siger Gert Frølund.

I den forbindelse lader der ikke til at være en sammenhæng mellem telefonens pris og antennens kvalitet.

»Tidligere var der måske en tendens til, at de meget dyre modeller også havde en dårligere antenne, fordi der var fokuseret på at proppe så meget ind i telefonerne som muligt, hvilket gik ud over antennen. I dag er der ikke den sammenhæng; billigere telefoner kan også have en dårlig eller god antenne, ligesom de dyre,« siger Gert Frølund Pedersen.

Vigtig for batterilevetiden

Det er ikke kun dækningen, der bliver bedre, når antennen er effektiv. En god antenne giver også en længere batterilevetid, påpeger Gert Frølund Pedersen.

Det hænger sammen med, at hvis telefonen modtager et svagt signal, så forsøger den at kompensere ved at skrue op for antenneforstærkeren, og det sluger strøm fra batteriet. Det samme gør sig i endnu højere grad gældende, når telefonen sender. Her bliver der også skruet ekstra op for sendestyrken, hvis signalet er svagt.

»Det betyder så samtidig også, at strålingen fra telefonen bliver kraftigere, så hvis man er bekymret for den slags, kan det være en god idé med en god antenne,« siger Gert Frølund.

De tal, der kunne hjælpe med at opklare, hvilke telefoner der har gode antenner, er dog ikke nemme at komme i nærheden af.

»Der er ingen tvivl om, at tallene findes, og at de bliver rapporteret til blandt andet de amerikanske myndigheder, men de offentliggør dem ikke,« siger Gert Frølund Pedersen, som selv ligger inde med antennemålinger for nogle telefonmodeller, men de er heller ikke til offentliggørelse, da de dels er lavet sammen med industripartnere, og dels er nogle, Gert Frølund Pedersen har fra anden side.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det kunne da være spændende med en lille liste over de 10 mest solgte telefoner her i landet! Og deres antenne kvaliteter!

 • 0
 • 0

Det kniber jo med at staten forlanger fuld dækning fra mobilselskaberne også i yderområderne og f.eks. i sommerhusområder.

Hvad kan man selv gøre for at få bedre modtagelse på sin (sommerhus)grund af både mobiltelefon og hurtigere trådløst internet?

Kan man koble på en bedre antenne som man sætter op på taget eller et træ eller kan man lave sin egen lille lokale forstærkerstation? - eller hvad kan man gøre når signalet er meget svagt og svingende (på trods af at i dette tilfælde "3"´s dækningskort viser god dækning?.

Er der dog ikke nogle konkrete og gode erfaringer fra nogle af Jer teleingeniører, som I kan dele med os andre, for det kunne da afhjælpe problemet for en del brugere lige ved deres hus?

 • 0
 • 0

"Hvad kan man selv gøre for at få bedre modtagelse på sin (sommerhus)grund af både mobiltelefon og hurtigere trådløst internet?"

Du skal bruge en repeader station, denne kan virke som relæ til mobilmasten. Men, lovgivningen er af gode grunde imod løsningen.

 • 0
 • 0

Peter Hoffmann svarer Ole Jensen, at der skal bruges en repeater station.. Kunne en bedre antenne ikke gøre en del, nu vi taler om, at der kan være forskel på antennerne?
Jeg har iøvrigt også efterlyst disse antenne informationer i årevis og ville ubetinget købe min mobiltelefon på baggrund af en god antenne og på bekostning af faciliteterne.
Men disse informationer er heller ikke tilgængelige i USA??

 • 0
 • 0

Fra de svenske skove: En gammel Nokia havde altid dækning, flere forskellige mærker af smartphones havde nul dækning.

 • 0
 • 0

Jeg oplever dårlig forbindelse lidt nord for Fredensborg på en iPhone 4.
Der er intet problem med en HTC Desire.
Har andre samme problem?

 • 0
 • 0

Det er jo meget godt med div. undersøgelser, men når svaret som her er en by i Rusland, har jeg svært ved at tage det seriøst. Hvad skal vi bruge denne viden til, når vi som forbrugere tilsyneladende intet kan gøre.
Svaret ligger måske i, at alle mobiltelefoner udsender en stråling, farlig eller ikke, men det ønsker man jo absolut ikke unødigt focus på - nu må vi tænke på de stakkels fattige telefonselskaber.

 • 0
 • 0

Find et af de velbeskrevne steder - som er uden dækning radius 200 m, og lav testen med sim kort fra 3 operatører og med 10 telefon modeller og offentliggør den her på hjemmesiden.

 • 0
 • 0

Gert Frølund Pedersens faktor 10, skal nok forstås som forskel på signalniveau, altså op til10dB's forskel imellem de forskellige telefoner. Det er, som allerede sagt, yderst væsentlige tab. Men, mobilantennen har de dårligst tænkelige forhold i "hånden på brugeren". Det kunne være godt med en deklaration på telefonerne, så kan man da afgøre, om man har brug for en "bytelefon" eller en "udkantstelefon", det handler nok meget om at gå på kompromis mellem design og teknisk performance.

 • 0
 • 0

Bjarne Nyborg Larsens forslag er godt og kunne være en rettesnor for mobilkøbere til de i øjeblikket værende telefoner på markedet. Det kræver dog nok lidt mere teknisk udstyr, hvis det ikke skal være en rent subjektiv måling..
Der burde være lovgivning om at informationerne skulle fremgå af den almindelige varedeklaration, især når man tænker på, at mobiltelefonen i højere og højere grad indgår som en del af vores personlige sikkerhed, om vi vil det eller ej.

 • 0
 • 0

Indtil det bliver et godkendelseskrav med målemetode, så bliver det meget la-la. Dog ved jeg fra min tid hos Nokia at nogle af de store operatører havde krav til antennen i form af minimum udstrålet effekt og modtagefølsomhed.
Det var krav der dukkede op efter nogle meget uheldige eksempler, fordi det dels gav afbrudte samtaler og dels belastede operatørens net unødig meget.
Det var dog også tydeligt, at det var krav der kunne gradbøjes hvis telefonen var meget populær, eller afhængig af prisen.
Selv med en fornuftig målemetode vil der stadig være en stor oplevet forskellighed, fordi det er rumligt og afhænger af hvordan man holder telefonen i forhold til masten.
Som forbruger kan man gå efter telefoner der har den største SAR værdi. Det er ikke det bedste mål, men der er dog en sammenhæng.

 • 0
 • 0

Artiklen er i mine øjne relevant, fordi der her er et problem.

Som forbruger kan man måske p.t. intet gøre, men det kunne jo så være at man kunne påvirke denne situation.

 • 0
 • 0

I mit sommerhus har jeg forsøgt med meget simple antenneforbedringer til en bedre modtagning for mobiltelefon og mobilt bredbånd (TDC). En "induktiv" kobling med en ledning ført til TV antennemast gav en enkelt eller to "streger" mere, men det hele var noget ustabilt og blev igen opgivet. Det kunne være interressant at høre om andre har gjort lignende forsøg med et mere stabilt resultat.

 • 0
 • 0

Hvis vi kan få listen over antenne-forhold, så kan vælge ikke at købe dårlige telefoner - og dermed bestemmer vi som forbrugere over markedet (som altid!)

Hvor er TÆNK ?
Hvor er ITST (nåh, nej, de var ubekvemme så de er væk ;) )
Hvor er ing.dk....

 • 0
 • 0

Jeg har købt en lille boks, som til dagligt tjener det formål, at min PSTN baserede tyverialarm kan ringe mig op via GSM, hvis der skulle komme indbrud.

Imidlertid har boksen, foruden indgang til alarm, også indgang til en almindelig PSTN telefon - dette giver 2 fordele:

1) Da boksen har en stor ekstern fritstående antenne, er dækningen næsten altid perfekt under alle forhold

2) De mobilstrålingsbekymrede kan slappe HELT af - antennen og boksen kan placeres vilkårligt langt væk ift. den (trådløse) PSTN telefon, hvorved strålingen bliver ubetydelig - og er man rigtig bekymret, kan der benyttes en ikke trådløs PSTN telefon.

Ulempen er naturligvis at det fylder lidt, og er beregnet til stationært brug (som fx. et sommerhus hvor dækningen er meget dårlig), men det virker rigtig fint for mig :-)

Boks: Gripo GSM modul, type 4925
Pris: Ca. 7-800 kroner, da jeg købte min.

Mvh Rune

 • 0
 • 0

Det lyder da yderst besnærende, hvis man netop bor et "håbløst" sted, som f.eks. i en skov.
Den kan vel så også anvende en god gammeldaws B&o ledningstlf. ?
Skal konverteren så ikke også have sit eget SIM-kort ? D.v.s. 2 abonnementer ?

 • 0
 • 0

Du kan jo købe boksen via nettet, og returnere den, hvis den (mod min forventning), ikke kan fungere i dit sommerhus - alternativt eksperimentere med placeringen af den fritstående antenne (forbundet til boksen med ca. 3 meter antennekabel.

Min Siemens S795 fungerer perfekt med boksen - det samme gør en ældre Siemens trådløs telefon, som jeg ikke husker typebetegnelsen på - ældre PSTN telefoners kompatibilitet skal jeg dog ikke kunne udtale mig om.

Og jo, boksen skal have et SIM kort, (husk at disable SIM koden, ellers kan modulet ikke ringe op) - men her tilbyder bla. TDC (og sikkert også Telia og det tidligere Sonofon) abbonementer, som er gratis i abbonement, (forbrugsafregnet).

Tales der meget lidt, kan taletidskort naturligvis bruges.

Mvh Rune

Ved strømsvigt kan der tales i ca. 2 timer (indbygget genopladeligt batteri).

 • 0
 • 0

Tak Rune !

Det er nu ikke mig selv der har problemet, men indtil flere andre jeg kender, som skal på loftet/taget, for at snakke.
Spekulerer lidt på, om 3, som har en "datadelingsordning" m. op til 3 sim-kort ikke skulle kunne anvendes til snak også og evt. udbygges med "omstilling" fra mobil-enhenden = samme nr.
Det kan man sikkert ikke, men det ville være lidt smart.

 • 0
 • 0

Det lyder som et godt tip. Ud over, at vi bor i et dækningssvagt område i forkantsdanmark bor vi med stråtag. I stråtag er der som bekendt en stor mængde jern til at holde på stråene. Det virker som Farridays bur. Når vi snakker står vi på et ben henne ved vinduet for at få det bedste signal gennem vinduerne. Det lykkes ikke altid. Ved du om sådan en boks kan bruges her ?

 • 0
 • 0

De passive repeatere kan kun være lovlige, da de kun består af to antenner med et kabel imellem, f.eks en Yagi antenne med et godt gain anbragt højt oppe rettet mod base stationen, og så et kabel med et lavt tab, ført ned til en mindre antenne i huset. Det kræver at der er et godt signal oppe i højden.

Med hensyn til antenne performance, så er søgeordene til Google CTIA + TIS + TRP.

Og så har jeg set et sted at 3 bruger Nokia's N9 som reference telefon, fordi den har det bedste antenne performance.

 • 0
 • 0

Nu er det sådan at jeg har de tal og jeg har dem fre en del operatører. Problemet er bare at Apple har givet operatørerne mundkurv ppå og i de kontrakter som operatørerne har med Apple så er det ikke tilladt at offentliggøre tal for iPhones.

Trost for borgerne, men det er sådan at operatørene måler denne kvalitet hver måned men de kan ikke bruge dem til at vejlede kunderne... :-(

 • 0
 • 0

Vi taler om mobiltelefoner, der har 2 altoverskyggende egenskaber - hvorvidt de er i stand til at sende og hvor godt de modtager. Det er nærmest mistænkeligt at kun den ene egenskab belyses - iøvrigt af lovmæssige grunde. Den anden som vel ikke er farlig, men betydningsfuld for brugen af apparatet, skal ikke oplyses???
Med lidt fantasi kan man sagtens forestille sig at der vil være situationer hvor en dårlig mobil antenne indirekte kan forårsage meget uheldige virkninger.
Der foresvæver mig noget om, at modtageparametrene oplyses, når det drejer sig om tv og radio?
Personligt tror jeg, at mobil fabrikanterne finder det mest bekvemt ikke at oplyse tallene, der burde bestå i en klar definition af hvordan telefonen skal holdes, for at leve op til specificationerne..
Situationen svarer til, at man ikke oplyste hvor mange hestekræfter en bil havde, men udelukkende hvor god den var i crash tests (og i denne situation er det lige omvendt).

 • 0
 • 0

Der foresvæver mig noget om, at modtageparametrene oplyses, når det drejer sig om tv og radio?

Det er de skam også i form af typekrav, men som for tv og radio er det kun selve elektronikken og ikke inklusive antennen.
Årsagen er at en måling over antennen giver meget store usikkerheder, og selv to telefoner med "samme" integrerede egenskaber kan have vidt forskellige egenskaber i daglig brug.
Så vidt jeg ved arbejdes der på nogle krav, men jeg ved ikke hvor langt det er, eller om det bliver til noget.
Den tilbagevendende diskussion om SAR (indstråling i hovedet) har jo heller ikke hjulpet. En god antenne vil alt andet lige give højere SAR.

 • 0
 • 0

Simens lave en gang en konverter / samringnings boks.
Den så ud som en lader, der kunne bruges til enden en mobiltelefon, eller en Gigaset PSTN telefon. den virket så sådan at når man kom hjem satte man sin mobil telefon i laderen og tog PSTN'en i lommen, var der så nogen der ringet til mobilen, stille boksen det i gennem (UDEN OM TELE UDBYDER) til PSTN'en

kan ikke huske hvordan det var hvis man have mobilen med, og der blev ringe til PSTN telefonen.
Jeg har desværre også glemt navn/nummer på produktet, men det var en del af deres omfattende Gigaset serie

 • 0
 • 0

hvilke gode grunde?

Lad os for sjov lege at lovgiver giver lov til at alle kan opsætte en repeater, hvis brugeren kan bevise at det ikke påvirker andre negativt.

Hvorledes ville du komme i mål med det?

 • 0
 • 0

Lad os for sjov lege at lovgiver giver lov til at alle kan opsætte en repeater, hvis brugeren kan bevise at det ikke påvirker andre negativt.

Hvorledes ville du komme i mål med det?

Hvis den har samme sendestyrke, blot fra taget i stedet for i stuen, så skulle det vel ikke øge problemerne ?

 • 0
 • 0

Hvis den har samme sendestyrke, blot fra taget i stedet for i stuen, så skulle det vel ikke øge problemerne ?

Det kan det nu godt gøre, Lars. Den maksimale sendeeffekt for telefonerne er fastlagt ud fra en betragtning om at der benyttes en (tilnærmelsesvis) rundstrålende antenne. Hvis du stopper den effekt ind i en (måske meget) retningsbestemt antenne, vil du sprede, om ikke død og ødelæggelse, så dog et spor af afbrudte mobilabbonenter, hvis telefoner simpelthen bliver overstyret af dit signal i en grad så de ikke kan "høre" andet.

Men noget helt andet er, at det burde være en simpel sag at arrangere en objektiv måling af de enkelte telefoner. Ind i et radiodødt rum (sådan et har de på teknologisk institut), og en målesender som langsomt skrues op indtil telefonen "fanger" signalet. Hvor svært kan det være ?

At lige præcist ævlekompagniet ikke bryder sig om at tallene offentliggøres, er måske forståeligt i lyset af deres antenne-misser med en IPhone der kunne alt - undtagen at få forbindelse til telefonnettet.

 • 0
 • 0

Gennem de sidste 12 år har vi oplevet en gradvis forringelse af mobiltelefonforbindelse fra vores hus i de svenske skove. Vi har haft hhv Nokia og Sony-Ericsson. For 12 år siden havde vi med vores daværende mobiler meget sjældendt problemer med at anvende vores mobiltelefoner. Men i takt med udskiftninger til nyere (og smartere) modeller af hver vores mærke af mobiltelefoner har vi begge for hver fornyelse oplevet en forringelse af forbindelserne. Nu har vi faktisk kun lejlighedsvis dækning. Værst på Nokia, men det er efterhånden kun gradsforskelle.
Vi har et par steder nogle meter fra huset, hvor der som regel er rimelig dækning og mulighed for uafbrudte samtaler.
Vores mere lommefilosofiske forestillinger om, at alt det meget nye udstyr i telefonerne forstyrrer modtagelseskapaciteten, ser altså ud til at være bæredygtig.
Vi må jo prøve at grave gamle eksemplarer af mobiltelefoner frem og lade dem komme til ære og værdighed. Og så må vi nærmere granske de råd, der også er kommet i denne tråd.
Tænk hvis denne tråd kunne føre til krav om annoncering med antennekapacitet for de enkelte telefonmodeller

 • 0
 • 0

Hvis du stopper den effekt ind i en (måske meget) retningsbestemt antenne,

Det var nu ikke mig der snakkede om en yagi antenne. Kun at flytte lokationen så man ikke selv behøver sidde på taget.
Jeg har iøvrigt selv en Iphone4 og oplevede problemerne, men en simpel (og alt for dyr) plastickant løste problemet fuldstændig.

 • 0
 • 0

Udover selve antennen har følsomheden af den digitale modtager (inkl. RF) også en del at sige, måske op mod 5dB sammenlagt. Som der også er andre her der har omtalt er operatørerne ret opmærksomme på følsomheden af både antenne og den digitale modtager, men det er sjældent at denne viden offentliggøres. Som slutbruger har man derfor pt. ikke de store muligheder for at vælge sin telefon så den har god dækning, men f.eks. den nyeste GSM standard indeholder faktisk en specifikation kaldet "GSM TIGHTER" der netop prøver at øge følsomheden af den digitale modtager, se f.eks. link herunder. Jeg kan derfor kun opfordre folk til at gå efter telefoner der lever op til GSM TIGHTER når disse kommer på markedet hvis man virkelig sætter pris på god følsomhed...er der en efterspørgsel skal industrien nok levere det.

http://www.lmk.lnt.de/uploads/tx_sibibtex/...

 • 0
 • 0

Der er nu også sket det, at at antennerne på sendemasterne visse steder er blevet mere retningsbestemte, og selvfølgelig i retning af den største population.
Telia havde en rimelig god dækning her på Drejø for 10 år siden, men pludselig blev den markant dårligere (uden at jeg havde skiftet tlf.).
Så besluttede 3 sig for at dække det Sydfynske ø-hav, og så var det jo nemt at tage en beslutning.
Det behøver altså ikke nødvendigvis kun at være tlf. der er blevet dårligere.

 • 0
 • 0

En høj SAR værdig indikere egentlig bare, at der bliver afsat relativt meget effekt i hovedet (og dermed ikke udstrålet). Hvis antennen er af PIFA typen er en høj SAR værdi ofte et tegn på ringe antenne effektivitet (ved siden af hovedet)

 • 0
 • 0

I mit sommerhus er mobilækningen ikke særlig god. Men jeg har løst problemet med en simpel metallineal (50 cm) som holdes tæt ind til mobiltelefonen.
Den fungerer åbenbart som en antenneforlænger. Anden forklaring har jeg ikke. Linealen er af aluminium, men andre metaller og andre metalstænger vil sikkert virke på samme måde.

 • 0
 • 0

Det afhænger meget lidt af antennetypen. Telefonerne er så små relativt til bølgelængden at de fleste er rimeligt rundstrålende, så kommer der mere ind i hovedet så kommer der også mere ud i luften.
Der er gjort mange forsøg på at mindske udstrålingen til hovedet uden at mindske den totale udstråling, men jeg har ikke hørt om nogle gennembrud.
Alt andet lige, så kunne det være blevet lettere, da nu telefonerne igen må være større, men til gengæld er der puttet flere bånd i og dermed er pladsen til antennen/antennerne igen begrænset.

 • 0
 • 0

... men det skyldes vel de store afstande. Det ses påamerikanske film, hvordan apparatet er større og antennen er længere op i vejret ... da antennen så stritter længere væk fra hovedet er SAR vel ikke blevet værre. Man burde vel kunn købe andre sådanne typer også her i Europa .. til opnåelse af bedre dækning! ... men DER ER SÅ MEGET MAN BURDE KUNNE!! ...

 • 0
 • 0

Man burde kunne sætte en udvendig antenne på Mobiltelefonen.
Mange Mobiltelefoner som kan modtage FM Radio bruger head-set ledningen som antenne, - den burde også kunne bruges til at forbedre modtagelsen af samtale og data.

 • 0
 • 0

En udvendig kvart bølge antenne vil være ca. 4 cm. lang, denne skal sammenlignes med en antenne til "FM-båndet", hvor antennen vil være ca. 100 cm. Sidstnævnte længde passer godt til headset ledningen som antenne, men dur altså ikke til mobilfrekvensbåndene. Man kan godt lave noget fiksfakseri med tilpasningsfiltre for at integrere antennen i ledningen til headsettet, men p.g.a. tab, vil løsning være ubrugelig. De første telefoner havde en lille antenne på toppen, - det virkede, men er ikke moderne længere.

 • 0
 • 0

En udvendig kvart bølge antenne vil være ca. 4 cm. lang,

Jeg husker min første "lommetelefon", det var en Nokia der havde en antenne på ca. 10 - 12 cm. som kunne "trækkes" op at toppen af mobilen. Og teoretisk burde en halvbølge eller helbølgeantenne vel også kunne give et (lidt) højere gain end en kvartbølge ?

I øvrigt havde Ericson (før de fusionerede med Sony) en model, der på bagsiden havde en lille gummiprop. Hvis man pillede den ud, sad der et lille bitte coaxstik med forskruning, så man kunne koble dyret til en rigtig hæderlig antenne. Men det blev vist nok forbudt, mest fordi det selvfølgelig også gjorde det muligt at tilkoble en "træsko" (et PA trin).

 • 0
 • 0

Vi blev enig om at staatsmonopolkartellernes tid for telefonapparater og -netværk er over. De firma der leverer både udstyr og infrastruktur skal tjene penge ellers låner jeg (min pensionskasse) dem ingen penge til investeringer.
Marked betyder at man ikke tilfredstiller alt efterspørgsel. Når man trækker sig tilbage på en lille ø eller langt ude i skoven for at være fri for alt for mange tilfældigt rendende mennesker og social sammenvær, kan man ikke forvente at et markedsbaseret system skaffer adgang til den ypperste
infrastruktur.

Det samme for telefoner: Markedet for mobiludstyr med superantenner (på bekostning på design) er nok meget lille, sikkert endnu mindre end marked for "seniortelefoner".

Til dem der opholder sig ude på landet kan telefoner som en Nokia 6110 (med antennestump) og 6210 (med bluetooth og uden antennestump) anbefales. Tilslut en ekstern antenne. Sådan noget udstyr brugte vi i 90erne for at kunne snakke i bil i en kørende bil.
Sådan noget udstyr kan købes billigt - selv NOS.
En 11dB GSM antenne i Yagi design kan man faktisk købe og de fås til under 150 kr. Ikke særlig mobilt, men det duer.

Skal man endnu længere ud, er det stadig muligt at snakke på VHF'en.
(Det er faktisk også muligt at sende data over en VHF/UHF)

Globalstar og Iridium sælger sattelittelefoni også til private.

Er du ikke eletronikingeniør men byg og anlæg kan du tage spaden i egen hånd og grave noget fiber ned. Jo længere ud på landet du bor, jo længere skal du grave...Men så få du også performance.

Jeg er faktisk glad for at der ikke er GSM dækning ved mit sommerhus.

 • 0
 • 0

Jeg har lagt et link til denne debat ind på Morten Østergaards facebook side.. Han burde foranledige at varedeklarationer på mobiltelefoner selvfølgelig skal oplyse om antennens evne til at modtage radiosignalerne.
Producenterne lever højt på, at de fleste (for det meste), befinder sig i områder med god dækning. Men selv de oplever vel at være uden dækning og er vel interesseret i at kunne benytte deres telefon så mange steder som muligt..
Måske skulle man henlede den mere aggressive presses opmærksomhed på problematikken..?(er nemlig ikke helt sikker på at ministeren overhovedet bemærker min henvendelse.. :-))

 • 0
 • 0

Nu nærmer vi os sagens kerne: mobildækning. Som jeg kan forstå på div. indlæg, fungerer de fleste mobiltelefoner, omend med små forskelle, ganske pænt i byområder, mens der i udkantsområder er himmelvid forskel. Min nærmeste sender er kun 5 km væk i fugleflugt, men via en skov, og selvflg. retter selskaberne ikke deres meget retningsbestemte antenner ind her og bruger effekt på det. Jeg har rimelig dækning fra Telia, men dårlig fra TDC. 200 meter borte, er det lige omvendt.
Ser man på et dækningskort over h.h.v. Telia/telenor og TDC, er der stor forskel, omend det kun er et fingerpeg, da bakker o.a. terræn igen ændrer radikalt på dækningen. Så fint med en bedre varedeklaration til byfolket - jeg ved ikke lige hvad vi andre udkants-rødder skal bruge det til.
Jeg er spændt på, om vi om 10-20 år går rundt med "strålende" ører.
Endnu engang:
Forhold om noget mobil- og teleselskaberne ikke ønske unødigt belyst.

 • 0
 • 0

SAR værdi og modtagefølsomhed må som Svend Ferdinansen skriver hænge sammen. Alt andet ville være uden mening, da mobilen skal kunne sende lige så langt, som den skal modtage.
Hvis man forestiller sig at påtrykke gode og dårlige antenner den samme effekt vil man formodentligt kunne registrere størst rækkevidde på gode antenner. Spørgsmålet er om SAR værdien derved også er højere ved den gode antenne?
Eller drejer det sig slet ikke om antennen alene, men om hele konstruktionen, som ved Iphone? Hvis det er tilfældet bør der være en varedeklaration!
Det er lidt mærkeligt, at der ikke melder sig nogle mobiltelefon-ingeniører på banen med lidt professionel viden. Eller er det helt logisk jævnfør at der er lidt ugler i mosen her??

 • 0
 • 0

Nej, det hænger ikke nødvendigvis sammen, da fabrikanterne jo prøver på at undgå at telefonen bruger effekt på at sende ind mod brugerens hoved, men helst den anden retning ud mod antennemasterne. Så en lav SAR værdi betyder ikke at telefonen har en dårligere antenne, end en med en høj SAR værdi. Og SAR værdierne siger intet om hvor god en telefon er til modtage signalerne fra antennemasterne. Som skrevet tidligere, så er det ikke SAR i skal lede efter, men TIS og TRP værdier.

 • 0
 • 0

Ruben har ret et stykke af vejen, at der behøver ikke at være sammenhæng, men jeg vil stadig påstå at der er en rimelig sammenhæng.
TIS og TRP er henholdsvis Total Integrated Sensitivity og Total Radiated Power. Desværre er det ikke normalt tilgængelige oplysninger.
Ruben har selvfølgelig (desværre) også ret i at SAR kun vedrører senderen og antennen ved sendefrekvenserne, og antennen ved modtage frekvenser kan være både bedre og dårligere.
GSM-systemet i det mindste bygger dog på en vis balance, og ved større ubalance vil det give problemer.

 • 0
 • 0

Antenners retningsbestemthed afgøres først og fremmest af antennetypen.

Den mest almindelige type retningsbestemte antenner er yagi-antennen. Det er sådan en som de fleste havde siddende på skorstenen i de gode gamle dage, for at opfange et UHF-signal. Populært sagt, jo flere "pinde" på antennen, jo snævrere vifte, og dermed større retningsbestemmelse.

Men en parabolantenne kan - i hvert fald for korte bølgelængder - laves MEGET retningsbestemt, hvor man får en ekstremt smal kegle. Hvis du nogensinde har prøvet at rette en parabolantenne ind efter en satelit, ved du sikkert selv hvor små fejl der skal til før signalet forsvinder totalt.

 • 0
 • 0

Re: Antennerne er nok retningsbestemte; men bredt dækkende med et vifteformet udbredningsområde - er mit indtryk.

Vifte og vifte, jo men den er godt nok ikke slået meget ud.
Nu er jeg ikke teletekniker, men har mine informationer fra en sådan. Kigger jeg på nærliggende master, er der nederst anbragt 4 små madkasser til nærområdet der således dækker 1/4 cirkel. Højere oppe sidder de smalle der ligner flade søjlehøjttalere af forskellig højde. Her er op til 8 rundt om, altså 1/8 cirkel el. godt 40 grd. Det vil jeg tillade mig at kalde rimelig retningsbestemt. Det er også tydeligt at se på de master der er tæt ved kysten, at der ikke er megen dækning ud over havet, hvad mange uerfarne lystsejlere fejlagtigt tror. Det ville være et hit med lidt indspark fra nogle professionelle GSM-antennemontører.

 • 0
 • 0

Re: Antennerne er nok retningsbestemte; men bredt dækkende med et vifteformet udbredningsområde - er mit indtryk.

Vifte og vifte, jo men den er godt nok ikke slået meget ud.
Nu er jeg ikke teletekniker, men har mine informationer fra en sådan. Kigger jeg på nærliggende master, er der nederst anbragt 4 små madkasser til nærområdet der således dækker 1/4 cirkel. Højere oppe sidder de smalle der ligner flade søjlehøjttalere af forskellig højde. Her er op til 8 rundt om, altså 1/8 cirkel el. godt 40 grd. Det vil jeg tillade mig at kalde rimelig retningsbestemt. Det er også tydeligt at se på de master der er tæt ved kysten, at der ikke er megen dækning ud over havet, hvad mange uerfarne lystsejlere fejlagtigt tror. Det ville være et hit med lidt indspark fra nogle professionelle GSM-antennemontører.

De danske operatører bruger fortrinsvis tre-sektor basestationer med 120 graders antenner. Til stort set alt mobiltelefoni bruges panelantenner (+lidt rundstråle fra gamle dage), der typisk er fra 1,3 til små 3 meter høje. At antennerne er retningsbestemte gør også, at effekten bliver sendt mere koncentreret, og der derved opnås bedre dækning.
Det er korrekt, at de tre antenner ikke altid sidder ligeligt fordelt, men som oftest går man efter at få 360 graders dækning.
De små madkasser, du snakker om, ved jeg ikke præcist hvad er, men det kan være combinere eller RF enheder - jeg vil tvivle meget på, at det er antenner.
Det med de otte 45 graders antenner til en operatør tvivler jeg også på - henvis gerne til, hvor du har set det. Tidligere har man brugt space diversity, hvor der var tre antenner i hver retning, men i hvert fald ved den operatør jeg arbejder ved, er mange af dem bygget om i de senere år til en antenne. Der er oftest flere operatører i den samme mast, men det vil så være med hver deres sæt antenner, der sidder i hver sin højde. Den samme operatør kan også have op til tre sæt antenner siddende i den samme mast.
Der snakkes om at øge kapaciteten i nettet ved at lave seks-sektor basestationer med 60 graders antenner, og det bliver bl.a. brugt i London. Jeg er ikke bekendt med, at det bliver brugt i DK endnu.

 • 0
 • 0

@ John Strand: "Nu er det sådan at jeg har de tal og jeg har dem fra en del operatører."
Det er jo glimrende - du er jo s.k. uvildig "tele-analytiker": Kan du ikke i public service interesse offentliggøre de tal du ligger inde med?

 • 0
 • 0

Kære brugere på ing.dk,
TÆNK laver allerede målinger på telefonantennernes følsomhed. på www.tænk.dk kan du liste telefonerne efter deres følsomhed, og dermed finde de bedste, og værste på markedet. Mvh Rasmus Partsch, testansvarlig, Tænk.

 • 0
 • 0

Kære brugere på ing.dk,
TÆNK laver allerede målinger på telefonantennernes følsomhed. på www.tænk.dk kan du liste telefonerne efter deres følsomhed, og dermed finde de bedste, og værste på markedet. Mvh Rasmus Partsch, testansvarlig, Tænk.

Rasmus, kan du uddybe hvordan disse målinger udføres og hvad kriterium der måles efter? Er det f.eks. baseret på målinger udført i et radiodødt rum eller mere subjektive erfaringer der ligger til grund for vurderingen? Jeg går ud fra at det er telefonens samlede følsomhed der refereres til i testen og ikke udelukkende selve antennen?

 • 0
 • 0

Vi blev enig om at staatsmonopolkartellernes tid for telefonapparater og -netværk er over. De firma der leverer både udstyr og infrastruktur skal tjene penge ellers låner jeg (min pensionskasse) dem ingen penge til investeringer.
Marked betyder at man ikke tilfredstiller alt efterspørgsel. Når man trækker sig tilbage på en lille ø eller langt ude i skoven for at være fri for alt for mange tilfældigt rendende mennesker og social sammenvær, kan man ikke forvente at et markedsbaseret system skaffer adgang til den ypperste
infrastruktur.

 • 0
 • 0

Vi blev enig om at staatsmonopolkartellernes tid for telefonapparater og -netværk er over. De firma der leverer både udstyr og infrastruktur skal tjene penge ellers låner jeg (min pensionskasse) dem ingen penge til investeringer.
Marked betyder at man ikke tilfredstiller alt efterspørgsel. Når man trækker sig tilbage på en lille ø eller langt ude i skoven for at være fri for alt for mange tilfældigt rendende mennesker og social sammenvær, kan man ikke forvente at et markedsbaseret system skaffer adgang til den ypperste
infrastruktur.

 • 0
 • 0

Vi blev enig om at staatsmonopolkartellernes tid for telefonapparater og -netværk er over. De firma der leverer både udstyr og infrastruktur skal tjene penge ellers låner jeg (min pensionskasse) dem ingen penge til investeringer.
Marked betyder at man ikke tilfredstiller alt efterspørgsel. Når man trækker sig tilbage på en lille ø eller langt ude i skoven for at være fri for alt for mange tilfældigt rendende mennesker og social sammenvær, kan man ikke forvente at et markedsbaseret system skaffer adgang til den ypperste
infrastruktur.

Fuldstændig enig i synspunktet, der også skal afspejles i prisen.Det gælder både på mobilnet - internet - busdrift - afstand til skoler og meget meget mere. Ret priserne ind efter, kvaliteten af ydelsen hos køberen. Det kan jo så være, at nogle familier vælger at flytte derud hvor alting bliver meget, meget billigere og selv vil bære meromkostningen. Differntieret kommuneskat i landområder uden service - mobilnet uden dækning - ingen eller dårlig internetforbindelse - manglende snerydning med meget meget mere. Hvorfor er det samme pris uanset den leverede vare. Differnetieret pris - det er noget både jeg og mange pensionskasser vil gå ind for

 • 0
 • 0

Ja, jeg går også ind for gratis telefoni i yderområder uden dækning....
Med de enorme nedskæringer der sker i yderområderne på skoler og institutioner, infrastruktur o.s.v. samt nu manglende boliglån, skal vi nok få skabt et virkeligt udkantsdanmark, langt hurtigere end politikerne i deres vildeste fantasi drømmer om.
Jeg bor selv i et af dem, og det går stærkt, men skatten er fortsat den samme og mere til.

 • 0
 • 0

Hjemme i privaten har jeg indtil for nylig haft en endog glimrende dækning overalt - Masser af signal på alle frekvenser og datahastighed i vildskab.

"indtil for nylig" dækker over at jeg har fået nye vinduer og glaspartier overalt - alle i über kvalitet med alle mulige features udi lav-energi, varm kant og så videre..

I min sydvest facade er anvendt glas, der er coatet med en (sol) varme reflekterende overflade, populært beskrevet en (næsten ...) usynlig transparent metallisering (dækker ca. 8.5 x 2.2 m, så det er "en god del" af facaden).
For kendere er det en Pilkington Suncool 70/40 løsning.

Da sydvest for mig er den direkte retning mod den sendemast, jeg er på, så var jeg noget spændt på hvor meget dette ville påvirke den indendørs dækning.
En lille måling indenfor/udenfor min terrassedør, indikerer et ekstra tab på i omegnen af 20 dB (!)
Nogenlunde forventelig dæmpning af et fjernfelt, når man som jeg ved et par nørdede ting om denne overflades elektriske egenskaber.
Det er mindre udtalt i andre dele af huset, men da glaspartiet er stort, så er det mere eller mindre "i vejen" i hele huset.

Jeg har lagt et plot af målingen her:
http://shares.serendipitist.dk/s#5623ce35-...

 • 0
 • 0

Dine erfaringer svarer til dem jeg har med modtagelse i bil, varmedæmpende glas og forrude med varme er effektive signaldræbere.
I dårlige områder er det nødvendigt at åbne et vindue for at bruge telefon, heldigvis har jeg fabriksmonetert håndfri med udvendig antenne, så det er kun passagerer der har problemer.

 • 0
 • 0

Hvad med at få ham her til at lave testen - eller i det mindste være med til den. ;-)

 1. okt 2011, Aalborg-professor mistænker iPhone 4S for at bryde hans antenne-patent.
  ComOn: Måden, som Apples nye iPhone vælger antenne på, kan være i strid med et patent, som antenneprofessor ved Aalborg Universitet står bag, og som Samsung i dag ejer.
  http://ing.dk/artikel/122950
  Citat: "...
  professor ved Aalborg Universitets Institut for Elektroniske Systemer Gert Frølund Pedersen
  ..."
 • 0
 • 0