Enige EU-lande: Nu er det slut med Bisphenol A i kasseboner

Plastkomponenten Bisphenol A er under så stærk mistanke for at være skadelig for reproduktionsevnen, at EU-landene nu er blevet enige om, at stoffet skal forbydes i kasseboner.

Stoffet har i seks år været forbudt i Danmark til brug i materialer, der kommer i kontakt med fødevarer, og som små børn kommer i nærheden af, og på EU-plan blev det i 2011 forbudt i sutteflasker.

Denne gang fremsatte EU-Kommissionen så et forslag, som gik på at komme af med stoffet i kasseboner for at skåne kassemedarbejdere – især de gravide.

Forslaget var i dag til afstemning i REACH-komitéen under EU-Kommissionen, og her var der enighed blandt medlemslandene om, at selvfølgelig skulle kassemedarbejderne skånes, og at det ville kunne gøres bedst ved at forbyde stoffet. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet.

Læs også: Små doser bisphenol A kan svække immunforsvaret

Samtidig opfordrer kommissionen kemikalieagenturet ECHA til at holde øje med, at kasseboner ikke bare kommer til at indeholde Bisphenol S i stedet.

Dette stof kan udføre nogle af de samme funktioner som A-varianten, men er ikke reguleret på samme måde – i hvert fald ikke endnu. Kommissionen vil dog gerne kende mere til udbredelsen af stoffet, så denne kan vurdere, om der skal lignende foranstaltninger på bordet vedrørende dette stof.

Forbud mod Bisphenol S er allerede støttet af den danske regering, fremgår det af et notat til Folketingets europaudvalg. Her fremgår det, at regeringen er bekymret og gerne vil af med bisphenol-forbindelser af denne art.

Tilbage er nu kun den endelige godkendelse af rådet og parlamentet, hvilket vil komme på plads i løbet af de næste måneder, hvorefter udfasningen af Bisphenol A kan begynde.

Emner : Kemikalier
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Absolut intet bliver forbudt på baggrund af en "mistanke". Hvis skadevirkningen af skadelige stoffer kan skjules, modbevises via falsk forskning (tilbageholdelse af negative testresultater), lobbyes eller tillades via en grænseværdi, så vil det fortsat blive brugt. Der findes absolut ingen hensyn til det jævne menneske, kun hensyn til vækst og penge eliten. Vi bliver i den grad, dagligt,ofret på økonomiens alter og almindelige mennesker er intet værd i oligarkiets/statsmagtens øjne, kun som simpel arbejdskraft, til opnåelse af deres egne og elitens mål - penge, penge og atter penge, men kun til de få... Så når det her bliver forbudt i fx sutteflasker og kasseboner håndteret af gravide (appellerende følelsesporno), så er det med garanti pisse sundhedsskadelig i samme kategori som asbest, cigaretter og bly i benzinen. Og den eneste grund til at et sådan forbud kommer igennem, er fordi at det er blevet vurderet at erstatnings beløbet, til ofrene, vil overstige indtægten ved fortsat at bruge stoffet. Så kold, og beregnende er virkeligheden desværre. Og derfor vil vi sikkert se et simpelt skift til Bisphenol S.

"Dette stof kan udføre nogle af de samme funktioner som A-varianten men er ikke reguleret på samme måde – i hvert fald ikke endnu. Kommissionen vil dog gerne kende mere til udbredelsen af stoffet, så denne kan vurdere, om der skal lignende foranstaltninger på bordet vedrørende dette stof."

"Dette stof kan udføre", så er vi altså forbi mistanke. Men tilsyneladende er det kun nogle stoffer der bliver forbudt på baggrund af mistanke??? Nåååh, der skal STÆRK mistanke til....(sarkasme) eller er det andre funktioner end reproduktions evnen der tales om (mere sarkasme). Jeg gætter at de venter på at den økonomiske skadevirkning bliver vurderet, før "de gode" redder os med et forbud eller en regulering aka grænseværdi (lidt forgiftet må vi vil altid blive...)

"Samtidig opfordrer Kommissionen kemikalieagenturet ECHA til at holde øje". Som at sætte ræven til at vogte høns - vores høns. Nu er jeg helt tryg (også sarkasme)

  • 4
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten