Enige EU-lande: Bisphenol A er hormonforstyrrende

Illustration: Miljøstyrelsen

Plastkomponenten bisphenol A, der blandt andet bruges i konservesdåser, plastruder og sutter, er nu placeret på EU’s liste over særligt problematiske stoffer.

EU’s medlemslande har enstemmigt vedtaget at føje bisphenol A til den såkaldte kandidatliste over særligt problematiske stoffer, som er hormonforstyrrende for mennesker. Stoffet er tidligere erklæret skadende for menneskers evne til at reproducere sig, men efter vedtagelsen i sidste uge betragtes det også som hormonforstyrrende af EU-landene.

Det skriver det europæiske kemikalieagentur ECHA i en pressemeddelelse.

Dermed slutter stoffet sig de fire phthalater DEHP, DBP, DIBP og BBP, der i februar blev føjet til listen.

Læs også: Efter årtiers slagsmål: Nu er bisphenol A officielt sundhedsskadeligt

Udfasningen er allerede i gang

Da EU allerede inden vedtagelsen onsdag betragtede stoffet som skadeligt for reproduktionen, er man allerede i gang med at udfase det i EU-landene.

Eksempelvis vil det fra 2020 være forbudt at bruge bisphenol A i kasseboner, hvor det tidligere har været udbredt. Det fremhæver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Læs også: Principiel sejr: EU stempler for første gang phthalater som hormonforstyrrende for mennesker

Ud over i kasseboner bruges stoffet stadig i PC-plast (polycarbonat), der, fordi det er hårdt og gennemsigtigt, bruges mange steder, blandt andet i CD-covers og i plastruder. Mere opsigtsvækkende er det imidlertid, at stoffet stadig bruges på indersiden af nogle konservesdåser for at mindske korrosion.

Findes stadigvæk i nogle sutter

Stoffet har siden 2010 været forbudt at bruge i sutteflasker og andre stoffer, der kommer i kontakt med fødevarer til børn under tre år. Stoffet findes dog stadig i det såkaldte sutteskjold på nogle sutter.

Læs også: Enige EU-lande: Nu er det slut med Bisphenol A i kasseboner

Vedtagelsen betyder, at det bliver sværere at få godkendelse til at anvende bisphenol A i et produkt, hvilket ifølge Miljøstyrelsen ‘øger motivationen til at finde alternativer, også fordi mange forbrugere gerne vil undgå hormonforstyrrende stoffer'.

Bisphenol A går også under den noget mindre mundrette kemiske betegnelse 4,4-isopropylidenediphenol.