Enhedslisten vil skrinlægge planer om slutdepot til atomskrot

Der er tre mulige veje at gå, når Danmark snart skal tage en beslutning om, hvor mindst 5.000 kubikmeter atomaffald skal deponeres. Et flertal i Folketinget skal afgøre, om affaldet skal havne i et midlertidigt mellemlager, i et slutdepot eller eksporteres til udenlandske depoter. Men står det til Enhedslisten, skal tre spor blive til to. Efter massiv international kritik ser partiet ikke længere et slutdepot som en mulig løsning, meddeler partiets miljøordfører, Per Clausen.

»De mange negative høringssvar har overbevist mig om, at den danske strategi med placering af atomaffaldet fra Risø i et slutdepot ikke er forsvarlig på det grundlag, vi kender i dag«, forklarer ordføreren i en pressemeddelelse, som Ritzau har modtaget.

Læs også: Nabolande: Dansk plan for atomaffald er uansvarlig

Det er særligt den alvorlige kritik fra svenske, polske og tyske myndigheder, der afgør sagen for Enhedslisten. I høringssvar har blandt andet det tyske miljøinstitut Umweltsinstitut München gjort det klart, at ingen af de seks steder, som Danmark har udset som mulig endestation for Risøs atomaffald, er egnet til et slutdepot.

»På den baggrund er jeg ikke i tvivl om, at vi i første omgang må vælge et mellemdepot, som man da også har gjort i andre europæiske lande,« lyder meldingen fra Per Clausen.

Regeringen venter på arbejdsgruppe

Udmeldingen fra Enhedslisten er utidig, mener Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen.

Socialdemokraten har ikke selv haft mulighed for at dykke ned i den internationale kritik. Men han mener ikke, det giver mening at fælde dom over de forskellige deponeringsmuligheder, før arbejdsgruppen, der er nedsat under Sundhedsministeriet, kommer med sin udmelding.

»Det vil give det mest saglige grundlag at træffe denne beslutning på,« siger Flemming Møller Mortensen.

Han understreger, at han lytter til alle høringssvar, også de internationale. Men han mener ikke, at man allerede nu skal feje løsninger af bordet.

»Det ville være politisk tåbeligt at gøre. Det ville bygge på et meget ringe grundlag uden særlig meget saglighed, hvis ikke man har lyttet til de eksperter, som vi bredt i Folketinget har besluttet skulle lave en meget grundig undersøgelse af ikke bare ét, men tre spor,« siger Flemming Møller Mortensen.

Læs også: Danske politikere genovervejer beslutning om atomaffald efter studietur

Også i Radikale Venstre ser man forarbejdet an, før den endelige beslutning træffes. For sundhedsordfører Marlene Borst Hansen handler det om at respektere den parlamentariske proces.

»Vi har respekt for den proces og de politiske drøftelser, der ligger foran os. Vi har endnu ikke taget en fuldstændig afgørelse af, hvor vi stiller os i den radikale gruppe,« siger Marlene Borst Hansen.

Partiet har dog på sit landsmøde i september sidste år vedtaget en resolution, der peger på et mellemlager som den bedste løsning.

Emner : Affald
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det meste er kortlivet lav- og mellemradioaktivt affald med lav levetid og strålingsniveau. Andet er langlivet mellemradioaktivt med lange halveringstider.

  • Hmm. Lav eller kort levetid betyder høj strålingsniveau, lange halveringstider betyder lav strålingsniveau. Jeg ser faktisk ingen større problemer i at betale svenskerne for at deponere det i deres slutlager, som snart er klar til det. På samme måde som ingen private selv sørger for deponering af sit eget affald, det overlader man til de kommunale eksperter på området.
  • 0
  • 2
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten