Dagen efter folketingsvalget er Danmark vågnet op til en ny politisk virkelighed. Trods nederlaget til VLAK-regeringen sagde statsminister Lars Løkke i sin valgtale, at han ønsker at danne en regering hen over midten med sig selv som statsminister. De fleste tegn peger dog stadig på, at vi kommer til at få en ren socialdemokratisk mindretalsregering med Mette Frederiksen i spidsen.
Og det betyder, at der skal forhandles på en række områder om de andre røde partiers støtte, hvilket kan blive spændende, da de står stærkere i forhold til Socialdemokratiet efter valget end før.
Læs også: Roadpricing er klar til brug: V, S og DF står stadig i vejen
Ét af de områder er på transportområdet.
Da Ingeniøren under valgkampen spurgte partierne om deres holdning til roadpricing lød der et klokkeklart »nej tak« fra Socialdemokratiets transportordfører, Rasmus Prehn (S). Til gengæld har Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet alle fremlagt planer for grøn omstilling af transportsektoren, der i en vis grad involverer roadpricing.
Med den nye mandatfordeling betyder det groft sagt, at der p.t. er 48 mandater imod (S) og 48 mandater for (RV+SF+Ø+Å) roadpricing i den røde blok. Derfor kan forhandlingen godt gå hen og blive en armlægning, medmindre Mette Frederiksen truer med at søge flertal på transportområdet hos de blå partier. Hvis Socialdemokratiet og Venstre eksempelvis går sammen om et transportforlig, så vil de kunne mønstre 91 mandater – som alle er imod roadpricing.
Ultimative krav eller ej?
Enhedslistens transportordfører Henning Hyllested (Ø) fortæller til Ingeniøren, at roadpricing stadig er et »centralt krav« fra partiet, når de går til forhandlinger med Mette Frederiksen.
Det herskede der ellers kortvarigt tvivl om, da Enhedslisten ifølge en artikel i Børsen den 24. maj kaldte roadpricing for »et ultimativt krav« blot for at trække det tilbage omtrent 40 minutter senere. Ifølge transportordføreren skyldes det, at han forivrede sig i forsøget på at få emnet på dagsordenen.
»For naturen er det jo kraftedme ultimativt, at vi gør noget meget snart. Det blev så taget lidt ilde op af partiledelsen, da vi ikke måtte bruge udtrykket ultimative krav. Men vi er stadig enige om, at det er et helt centralt krav, som vi går ind til forhandlingerne med.«
Han forklarer, at partiet ikke ser nogen vej udenom roadpricing, men anerkender, at det vil tage lidt tid, før det kan bruges pålideligt. Derfor er det vigtigt for Enhedslisten, at en forsøgsordning bliver rullet ud snarest muligt.
»De mange penge vi i dag får ind fra brændstofs- og registreringsafgifter på fossilbiler, de skal jo erstattes af noget. Og vi tror ikke, at man kan komme udenom roadpricing som en af de helt store knapper, man kan skrue på. Vores klimaplan opererer med indtægter på op mod 18 milliarder, når det er fuldt implementeret – men det er jo en skrue, man kan skrue på.«
Læs også: Store partier afviser dansk flyafgift: Teknologien skal standse flyenes klimasynder
Et andet centralt punkt, der sandsynligvis vil blive genstand for diskussioner på transportområdet er kollektiv trafik. Selvom Dansk Folkeparti trak sig fra aftalen om Togfonden, så har resten af forligspartierne opnået et valgresultatet, der gør, at der fortsat er flertal for aftalen, der har til hensigt at modernisere og elektrificere dele af det danske togsystem samt reducere rejsetiden mellem Odense og Aarhus til en time.
Også her er der dog basis for forbedringer, mener Henning Hyllested. Selv hvis anden fase af Togfonden forløber som planlagt, så vil partiet fremsætte krav om flere midler til styrkelse af offentlig transport.
»Vi vil også nedsætte priserne. Det bliver nok en lidt større hurdle, for den infrastrukturplan som Socialdemokratiet fremlagde før valget, den var jo ikke meget forskellig fra den forrige regerings og med alt for meget fokus på asfalt og biler.«
Ifølge Jyllands-Posten går Enhedslisten i modsætning til valget i 2015 ind til dronningerunden med støtte til Mette Frederiksen men med kravet om, at en eventuel S-regering ikke bliver forankret med et samarbejde henover midten. Helt præcis hedder partiets formulering:
»Enhedslisten peger på Mette Frederiksen som forhandlingsleder og vil ikke modsætte sig dannelsen af en socialdemokratisk ledet regering, der baserer sig på partierne til venstre i folketingssalen under forudsætning af, at en forhandling om en ny regerings politiske kurs munder ud i et for Enhedslisten acceptabelt resultat.«
