Enhedslisten om MRSA: Prøv at sanere de bornholmske svinestalde
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Enhedslisten om MRSA: Prøv at sanere de bornholmske svinestalde

I et åbent samråd i dag foreslog Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding, at Danmark skelede til den norske model for at udrydde den antibiotikaresistente husdyrbakterie MRSA.

I Norge har man nemlig valgt at sanere staldene, og ifølge de tal, der kom frem på samrådet, har den norske model udryddet 91 procent af bakterierne i de pågældende stalde. Enkelte steder er bakterien kommet igen.

Den strategi afviste miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

»Vi ved stadigvæk ikke nok om smittevejene, og de norske besætninger kan ikke sammenlignes med de store danske. Så derfor er det ikke en farbar vej for os lige nu,« fastslog ministeren ved samrådet.

Læs også: Trods sanering: Seks nye tilfælde af MRSA i Norge

Den konklusion stillede Enhedslisten sig imidlertid ikke tilfreds med og foreslog, at ministeren i det mindste prøvede taktikken af – f.eks. ved at afprøve saneringen i afgrænset geografisk område som på Bornholm eller en anden ø, hvor man kan kontrollere spredningen nogenlunde.

»Noget vil sikkert komme igen. Men vi må teste så meget, vi overhovedet kan. Og kan vi nøjes med genbehandlinger i 10 procent af tilfældene, er vi nået rigtigt langt. Gør vi ikke noget, vil vi få MRSA i 100 procent af besætningerne. Så vi må arbejdet for at holde trykket nede. Jeg begriber ikke modstanden,« lød det fra Maria Reumert Gjerding.

MRSA vendte tilbage i Norge

Men nej. Sanering kommer ikke til den danske svineproduktion foreløbig, fastslog Eva Kjer Hansen. For som hun sagde på samrådet i fødevareudvalget den 13. januar, var den norske model slet ikke så succesrig, som den blev gjort til.

»Gid jeg kunne sige, at vi får bugt med MRSA, hvis vi får saneret, men desværre rækker det ikke, og i Norge er MRSA kommet tilbage i 10 procent af de sanerede stalde, og de så også nye udbrud. Der var flere MRSA-udbrud i Norge i 2015 end i 2014, hvor man sanerede,« gentog ministeren og drog den sammenligning, at med over 5.000 formodet inficerede besætninger i Danmark ville det altså betyde et tilbagefald i hele 500 besætninger, hvis den norske og danske model kunne sammenlignes.

Læs også: Op til 10 milliarder kr. for at rense danske svinestalde efter norsk forbillede

Og eftersom en nedsat dansk-norsk arbejdsgruppe med deltagelse af blandt andre Den Danske Dyrlægeforening, DTU Veterinærinstituttet og det norske veterinærinstitut i december 2014 havde fastslået, at sanering ikke er realistisk, før smittevejene er kortlagt mere præcist, så ville ministeren ikke skifte mening om dette.

Dyrt for landmændene

Maria Reumert Gjerding var dog fuldt ud tilfreds med en succesrate på omkring 91 procent, og at Norge og Danmark ikke har samme størrelse besætninger, mente hun ikke var bevis for, at metoden ikke ville virke i Danmark, understregede hun.

»Det er jo ikke rigtigt, at det ikke er en farbar vej. Enkelte steder er bakterien vendt tilbage, men det kan skyldes menneskelige fejl, fordi dyretransporten har været inficeret, eller fordi der er indsat nye svin i besætningerne, der havde MRSA. Jeg synes, at en saneringseffekt på 91 procent er et rigtig flot tal og en imponerende indsats,« understregede Maria Reumert Gjerding.

Hun stillede derfor spørgsmålstegn ved, om der var politisk uvilje mod at sanere, fordi det kunne koste landmændene dyrt – især hvis saneringen var nødt til at blive foretaget i avlstoppen, som er blevet til efter mange års avlsarbejde.

Den del ville ministeren dog slet ikke diskutere.

»Der er ingen tvivl om, at det ville påvirke avlsarbejdet og konkurrenceevnen, men det er ikke det, der er interessant lige nu. Det skal vi først diskutere, når vi ved, om sanering overhovedet vil have en effekt. Og det ved vi som sagt ikke, før vi har forsket mere i det og kortlagt smittevejene,« gentog Eva Kjer Hansen.

 • det bliver mere og mere åbenlyst, at regeringen og Fødevareminister (de facto Landbrugsminister) løber bøndernes ærinde.
  Når man ser Eva Kjer Hansen stå i gummirøjsere ved en bæk i Sønderjylland (den gule landsdel) sammen med nogle bønder, kan man jo kun få den tanke, at hun er sendt i byen for at kapre nogle forfløjne v-stemmer tilbage. Hun vil oven i købet sende et hyrdebrev til alle landkommuner vedr. afvanding etc.
  Akkurat som i MRSA-sagen.
  EKH var ude på dybt vand til dette samråd, og det må være klart for enhver, at hun havde fået alle svarene fra de danske svineavlere. Så ikke bare dikterer Blæredygtigt Landbrug hendes gøren & laden - men altså også de konventionelle svinebønder.
  " - men det er ikke det, der er interessant lige nu". I 10 år har man kendt til CC398, så det er verdens dårligste undskyldning at sige, at man "ikke kan gøre noget". Hvis dansk svineproduktion havde udvist rettidig omhu, ville dansk svineeksport være et GULDÆG - UDEN MRSA CC398. Nu er det bare en synkende skude.
 • 3
 • 1