Engelske svin er for første gang blevet syge af MRSA

Indtil for nylig var der kun rapporteret om ét enkelt tilfælde med svin, der var blevet syge af bakterien MRSA CC398, Staphylococcus aureus, i Holland tilbage i 2006. Nu er endnu et tilfælde rapporteret – denne gang i England.

De britiske myndigheders svar på fødevareministeriets veterinære beredskab, Animal and Plant Health Agency, har undersøgt to ud af seks døde smågrise fra en stald, hvor 60 smågrise var blevet syge med infektioner i huden, der viste sig som betændte sår på mellem 2 og 20 millimeter i diameter.

Resultaterne fra undersøgelsen, som netop er blevet publiceret i en videnskabelig artikel, viser, at infektionerne i huden var forårsaget af MRSA-bakterien.

Svinenes immunforsvar er normalt stærkt nok til at bekæmpe bakterien, så den ikke udvikler sig til sygdom. Derfor betragter Poul Bækbo, der er dyrlæge og afdelingschef for Videncenter for Svineproduktion, ikke sygdom forårsaget af MRSA som en trussel for de op mod 30 millioner danske slagtesvin.

»Når vi ellers snakker om årsager til sygdomme hos grise, så er MRSA ikke noget, der regnes for et problem, vil jeg sige. For mig som dyrlæge er det altså ikke overraskende, at det kan ske, for sådan er det med stafylokokker, de kan give infektioner. Langt de fleste dyr vil være i stand til at håndtere bakterien og ikke blive syge, men nogle få kan altså blive syge,« siger Poul Bækbo.

MRSA kræver sår i huden

MRSA er en stafylokok, som sidder på huden eller i trynen hos svinene, og her volder den ikke nogen skade. Det kan den derimod komme til, hvis den finder vej ned i et åbent sår hos dyr eller mennesker, og det er formentlig det, der er sket i England.

»Det er svært at sige helt præcist, hvorfor smågrisene er blevet syge, men det kan være på grund af smårifter, som blev inficeret med netop den type stafylokok, og det kan ske for alle dyr. En stor undersøgelse fra Tyskland viste eksempelvis, at der blev fundet MRSA-stafylokokker hos én ud af ti heste med sår,« siger Poul Bækbo.

Læs også: Norge viser vejen for Danmark: Vi har udryddet svine-MRSA

Han fortæller, at det som sådan ikke smitter, kun hvis grisene omkring også har rifter og sår, hvor bakterien kan sætte sig.

»Når de går tæt sammen, kan smittepresset godt stige lidt, så der kan være en større risiko for at andre svin, får en infektion, men som sagt er det yderst sjældent, det sker, og vi regner det ikke for et sygdomsproblem,« siger Poul Bækbo.

Mange svin kan være syge af MRSA

Den type infektion, som MRSA kan give, ligner i høj grad de infektioner, som en anden stafylokok, kaldet Staphylococcus hyicus, kan være skyld i. Den viser sig som betændte sår, der dækkes af en mørk skorpe, men ifølge Karl Pedersen, der er professor i bakteriologi og har læst den videnskabelige artikel, er der ingen tvivl om, at det er MRSA. Det er dog ikke et stort problem, pointerer han.

»Sådan som det er fremstillet i den videnskabelige artikel, er det den her MRSA-bakterie, der har været årsag til sygdommen hos grisene, selv om symptomerne ligner meget dem, som vi ser hos svin, der er inficeret med S. Hyicus. I alt var 60 smågrise ramt, hvor seks af dem døde, så det er ikke noget stort problem og er derfor ikke alarmerende i min optik,« siger Karl Pedersen, der professor hos DTU Veterinærinstituttet.

Selv om der kun er rapporteret to tilfælde med svin, der er blevet syge af MRSA-bakterien, vurderer Poul Bækbo, at det formodentlig er sket oftere.

»Det er kun de to gange, det er rapporteret, men det er formodentlig sket oftere. Det har man bare ikke opdaget, fordi grisene med hudinfektioner fra MRSA sagtens kan komme sig, fordi de bliver behandlet. De bliver måske ikke behandlet direkte for MRSA, men for S. hyicus, der altså ligner MRSA,« siger Poul Bækbo.

Han fortæller, at hudinfektioner fra stafylokokken S. hyicus faktisk er et langt større problem hos svinene, fordi de ikke kan bekæmpe bakterien lige så godt.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"MRSA CC398, Staphylococcus aureus"

"MR" (Methicillin Resistente) burde ligeledes oversættes, da det er dét, der gør bakterien så problematisk. Den almindelige gule stafylokok er nok træls, men den er helbredelig.

Bortset fra det kan jeg ikke rigtigt finde ud af, om det er en god eller dårlig nyhed. Den er selvfølgelig dårlig i den forstand, at svinene nu bliver syge og det kan ramme eksporten osv. Men måske er det godt med et mere direkte symptom helt ude i staldene på et gigantisk problem, som landbruget og myndighederne slet ikke har gjort nok for at få afviklet! Man skal ikke blande æbler og pærer, men jeg vover alligevel den påstand, at sygdommene - og ikke mindst dem i fremtiden - er et noget større problem end fx terror!

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten