Enestående storby-energilaboratorium får plads i Københavns Nordhavn
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Enestående storby-energilaboratorium får plads i Københavns Nordhavn

Københavns Nordhavn skal være vært for et storbylaboratorium, som skal vise, hvordan el og varme, energieffektive bygninger og elektrisk transport kan sammentænkes i et intelligent system.

Projektet, der omfatter 11 parter med DTU i spidsen, har et totalbudget på 129 millioner kroner og har netop fået bevilget 77 millioner kroner fra Energistyrelsens demonstrationsprogram, EUDP.

Ifølge professor og centerleder Jacob Østergaard fra DTU Elektro er det første gang, at man i denne størrelsesorden har mulighed for at sammentænke de forskellige forsyningsarter i et nyt byområde med stor fokus på bæredygtighed.

Læs også: Fleksibel masterplan giver Nordhavn plads til 40.000 nye beboere

Her er både kollektiv transport og nye bygninger opført efter de bedste energistandarder og med moderne bygningsstyringsystemer, og her opererer man med lavtemperatur-fjernvarme og store varmepumper:

»Vi skal udvikle og teste nye styrings- og driftsløsninger samt nye forretningsmodeller, der kan håndtere udfordringerne i en fremtid med meget vedvarende energi. Og da alle relevante parter er med i projektet, giver det god mulighed for at udvikle nye og integrerede energiløsninger, som kan videreføres i fremtidens bysamfund,« siger han og tilføjer, at der bliver tale om løsninger på såvel komponentniveau og infrastrukturniveau som på systemniveau.

Deltagere i projektet er - foruden DTU - Københavns Kommune, Hofor, Dong Energy, By og Havn, ABB, Balslev, CleanCharge, Metro Therm, Dimplex og PowerLab DK.

Indkøber stort batterilager

Over halvdelen af de 129 mio. kroner skal gå til indkøb af komponenter til for eksempel styring af varmepumper, til ladeinfrastruktur til elbiler og til et stort batterilager, der skal anvendes til korttidslagring i forhold til elsystemet.

»Målet med projektet er, at vi får givet et klart billede af, hvordan fremtidens integrerede byenergisystem kan se ud og på den måde give bygningsejere, investorer, forsyningsselskaber og øvrige aktører et godt grundlag for at beslutte, hvilke løsninger de vil investere i, når de skal udvikle nye byområder,« siger Jacob Østergaard.

Det er ideen, at løsningerne fra Energy Lab Nordhavn vil kunne anvendes i bæredygtige, tætbefolkede lavenergibyer over hele verden.

Formand for EUDP Torkil Bentzen siger i forbindelse med uddelingen af penge til projektet, at hvis vi skal udnytte Danmarks styrkeposition inden for intelligente energiløsninger, så er der behov for store demonstrationsprojekter som EnergyLab Nordhavn:

»Vi forventer, at projektet vil føre til nye patenterbare produkter og tiltrække energiteknologiske virksomheder. Men også, at EnergyLab Nordhavn vil give København og Nordhavn stor international synlighed og promovere danske energiløsninger internationalt,« siger formanden.

Nordhavn er Skandinaviens største byudviklingsprojekt, som vi beskriver nærmere i Ingeniørens nytårsmagasin, Året rundt, der udkommer i næste uge.

I løbet af de næste 50 år bliver Nordhavn udbygget som et bæredygtigt byområde med 40.000 nye beboere og 40.000 nye arbejdspladser.

Læs også: Krydstogtskibe sviner videre fra spritny terminal

Nordhavn vil udgøre spydspidsen i realiseringen af Københavns ambitiøse mål om at blive verdens første klimaneutrale hovedstad.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten