Energivejleder kimet ned af sure vindueskunder

Problemet med kuldebroer i vinduer er ikke kun noget, producenter og eksperter diskuterer i små, lukkede kredse.

Peter Byrn fik omkring årsskiftet 2000/2001 indsat nye træ-/aluvinduer fra en af de store, danske producenter i sin bolig. Siden har karmene stort set været våde, når vinterhalvåret sænker udetemperaturen.

»Den første vinter fik vi masser af kondens. Det var så grelt, at vi ikke kunne åbne vinduerne, fordi de frøs fast,« fortæller han.

Peter Byrn kontaktede herefter producenten, der bad ham lufte bedre ud, men Peter Byrn påpeger, at han bliver nødt til at lufte så meget ud for at slippe af med kondensen, at man ikke kan opholde sig i rummet uden gener.

Og han har alligevel ikke fået bugt med fugten og den efterfølgende skimmelsvamp.

»Gummilisten omkring ruden er blevet mør, og det virker som om skimmelsvampen er groet ind i gummilisten. Vi har prøvet af fjerne det med Rodalon, men den eneste løsning på problemet er at udskifte gummilisten,« fortæller Peter Byrn.

»Man bliver jo bekymret - ikke mindst for børnene - fordi det i længden kommer til at udgøre et sundhedsmæssigt problem,« siger han.

Hos den uafhængige rådgiver Energitjenesten Sjælland kender man alt for godt til kondens og skimmelsvampproblemerne med træ-/aluvinduerne.

»Jeg har haft en sand telefonstorm af utilfredse kunder, der oplever kuldestråling og massive kondensproblemer med vinduerne,« fortæller energivejleder Christian Oxenvad.

Den forbedring af rammekonstruktionen, som enkelte producenter har foretaget, giver han ikke meget for.

»Det har næsten ikke hjulpet noget, for de indvendige dele af vindues­profilerne vil stadig blive alt for kolde, når der er frostgrader uden for,« siger Christian Oxenvad og forklarer, at problemet kun vokser, jo mere opdelt vinduet er med kanter og sprosser.

Upræcis lovgivning

Energivejlederen retter ikke kritikken mod specifikke producenter, men mener derimod, at kunderne mangler en forståelig og retvisende energimærkning af vinduerne, som kan hjælpe dem til at udvælge de vinduer, der ikke giver problemer.

Derudover mener Christian Oxenvad, at Bygningsreglementets afsnit om kuldebroer i døre og vinduer er alt for diffust formuleret.

»Det fremgår ikke præcis, hvad der er væsentligt, og hvad der er uvæsentligt i forbindelse med kuldebroer,« siger energivejlederen, der foreslår en konkret laveste temperatur på de indvendige dele af vinduet på f.eks. 15 grader ved minus ti grader udenfor.

»Det er teknisk muligt at have så velisolerende vinduesløsninger, så lovgivningen burde ikke holde sig tilbage,« siger Christian Oxenvad.