Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Energitilsynet: Netselskaber har investeret nok i elnettet

Det danske elnet har det godt – rent investeringsmæssigt. Det konkluderer Energitilsynet i en ny analyse.

Ifølge tilsynet – som er sat i verden for at holde øje med økonomien omkring netselskabernes monopol-aktiviteter – lå de gennemsnitlige investeringer pr. netselskab på cirka 3,2 mia. kr. årligt fra 2005 til 2013.

Pengene er i store træk brugt ligeligt på henholdsvis nyinvesteringer (kabellægning af luftledninger, nyt udstyr m.v.) og på reinvesteringer (investeringer i udskiftning af nedslidt udstyr, kabler, ledninger m.v.).

»Når man både tager højde for elnettets levetid på 30 til 40 år og for nettets bogførte værdi på 41,3 mia. kr., så tyder tallene ikke på, at der skulle være underinvesteret i nettet fra 2005 til 2013,« siger Rune Moesgaard, kontorchef i Energitilsynet, i en pressemeddelelse.

Afviser ældrepukkel

Dermed går tilsynets analyse stik imod netselskabernes brancheforening, Dansk Energi, som tidligere har været ude med analyser, der viser, at der er en stor ældrepukkel i elnettet.

Læs også: Ældrepukkel i ledningsnettet kan true elsikkerheden

En pukkel som kræver, at netselskaberne får lov at opkræve flere penge hos forbrugerne til både investeringer og reinvesteringer,

Læs også: Elbranchen i offensiv: Vi skal tjene mere på det danske elnet

Energitilsynets analyse er baseret på tilgængelige regnskabstal og viser samtidig, at den økonomiske værdi af elnettet overordnet set har været stigende fra 2005 til 2013. Hvilket med andre ord vil sige, at selskabernes samlede årlige investeringer – reinvesteringer og nyinvesteringer – således overstiger de årlige afskrivninger i alle årene.

Tilsynet pointerer, at deres analyse alene fokuserer på regnskabsoplysninger og derfor ikke er et direkte signalement af det tekniske niveau i elnettet. Men henviser til, at hvis man kikker på, hvor ofte og hvor længe kunderne oplever strømafbrydelser, så var de danske elkunder ramt af strømafbrydelse i ca. 16 minutter i 2008. Et tal, der faldt til godt 11 minutter i 2013.

Læs også: Sjælland tæt på blackout under oktoberstorm sidste år

Det tilsvarende tal for Holland og Sverige er henholdsvis strømafbrydeler på 23 og 71 minutter i 2013.

Tilsynet glemmer nettets alder

Brancheforeningen Dansk Energi er – ikke overraskende – langtfra enige i tilsynets konklusioner.

Ifølge Dansk Energi glemmer Energitilsynet at tage hensyn til elnettets alder, og at hovedparten af nettet er blevet udbygget fra starten af 1960’erne og frem til slutningen af 1980’erne.

»Konklusionerne får et lidt for rosenrødt skær. Fakta er, at vi frem mod 2020 ser ind i investeringer, der med den nuværende regulering risikerer ikke at følge med behovet,« siger Filip Marott Sundram, afdelingschef i Dansk Energi.

Læs også: Sikkerhed for strøm i kontakten er endelig sat på formel

Han mener heller ikke, det giver mening, når Energitilsynet bemærker, at den faldende realværdi af netselskabernes aktivmasse i 2010-2013 ikke er kommet til udtryk i en lavere leveringskvalitet i samme periode.

»Når de danske tog ikke kommer til tiden, er det en konsekvens af underinvesteringer i en længere årrække forud for den lavere leveringskvalitet. Det samme gælder for elnettet, og derfor går der som oftest en længere årrække, før underinvesteringer viser sig som forringet kvalitet hos kunderne«, siger Filip Marott Sundram i en kommentar på Dansk Energis hjemmeside.

Læs også: Udvalg: Elhandels- og netselskaber må ikke dele logo

Emner : El
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Dette beviser bare, at infrastruktur bør være ejer 100% af staten/kommuner.

Vi har oplevet at tingene er blevet langt dyrere, fordi staten mistede skatte- og overskudsindtøgter, ved frasalg af TDC, DONG og mange andre tidligere ejede statsejede infrastruktur firmaer.

Ved at staten og kommunerne ikke længere har overskud fra drift af infrastruktur, har de været nød til at finde på nye afgifter. Derudover svindler mange af køberne, med skattebetalingen. Så staten og kommunerne nu er dobbelt ramt af mangel på indtægter.

Køb nu infrastrukturen tilbage og drop det fis med at det skulle blive billigere, at privatisere. Det bliver det aldrig, når alle skal behandles lige, om man bor på landet eller i de større byer. Før var staten/kommunerne forpligtiget til at alle fik samme muligheder. Det er privateoperatører ikke, uden at de skal have penge fra statskassen.

  • 8
  • 0

Det er da et synspunkt at elnettet er slidt ned men her på ing.dk vil vi gerne have lidt fakta. Hvor er beskrivelsen af, hvilke dele der er slidt, og indikatorer af, at de reelt er slidt! Min Elmåler blev installeret da huset blev bygget i 1962 og den løser stadig sin opgave fremragende. Dansk Energi går behændigt udenom at der i de seneste 10 år er lavet en meget stor investering ved at store dele af transmissions- og distributionsnettet er blevet lagt i jorden. Nu når de nu er kommet i jorden burde der være midler til overs til andre ting, eller er der måske reelt grund til at reducere brugerbetalingen nu?

  • 7
  • 0

Hvis ikke Dansk Energi i ing.dk / Ingeniøren kan fremlægge en overbevisende, prioriteret, investeringsplan kombineret med financieringsønsker, så må vi afskrive deres synspunkt - som teatertorden og egenpromovering.

Var det en journalist-opgave at få det på bordet og bearbejdet ?

  • 2
  • 0

Nu når de nu er kommet i jorden burde der være midler til overs til andre ting

Nogle af dem har travlt med at lægge fiber. :)

Men det er nu en fin ting, jeg kan faktisk ikke se at andre end mit lokale netselskab der er organiseret som et andelselskab med et valgt repræsentantskab som øverste myndighed, skulle være bedre til at varetage opgaven. De har kabellægningskompetencerne, og de er mere interesserede i at vi er forsynet med god infrastruktur end profit.

  • 3
  • 0

Men det er nu en fin ting, jeg kan faktisk ikke se at andre end mit lokale netselskab der er organiseret som et andelselskab med et valgt repræsentantskab som øverste myndighed, skulle være bedre til at varetage opgaven. De har kabellægningskompetencerne, og de er mere interesserede i at vi er forsynet med god infrastruktur end profit.

Det har også været deres eget rationale, men de mangler brancheerfaring og forståelse for at gøre det rentabelt....det vil sige at investeringen skal tjenes ind før udstyret er forældet og der skal være en løbende indtægt til at forrente den investerede kapital, hvilket kræver er deres løsning er attraktiv for de potentielle kunder og konkurrencedygtig på prisen i forhold til alternativerne. Netop manglen på denne forståelse er årsagen til de enorme milliardtab (mindst 5 mia.) el-selskaberne har lidt på fiber, selvom alt er gjort i den bedste mening - og det vel og mærke penge, som er tvangsopkrævet fra borgerne af et monopolselskab...det var nok bedre at sænke elprisen, gemme egenkapitalen til trange tider eller betale overskuddet tilbage frem for smide det hele på grøn på rouletten og satse på at ramme markedet lige i bullseye med et lucky punch (hvem sagde tomateventyr?).

Lidt hyggelæsning om fortidens syndere: http://www.computerworld.dk/art/121714/tomateventyret-da-elkunderne-maatte-til-lommerne Og: http://ing.dk/artikel/affaeren-seas-en-rigig-gyser-10378 Og de mere aktuelle fejltagelser: http://ing.dk/artikel/elselskaber-taber-milliarder-pa-bredbandsatsninger-129162

  • 1
  • 0

Det er måske enklere og lettere blot at se på investeringerne, i stedet for det man har fået for pengene? Systemet er jo perfektioneret af diverse regeringer. Uanset hvilket problem man har, så løses det med at bevilge nogle penge. Undgå helst enhver tale om hvad pengene egentlig skal bruges til, og nævn aldrig hvilket niveau af service man ønsker.

  • 1
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten