Energistyrelsen slår alarm: Fusk med mærkning af varmepumper
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Energistyrelsen slår alarm: Fusk med mærkning af varmepumper

Hvis du køber en luft-til-luft varmepumpe med energimærket A, er mærket ingen garanti for, at varmepumpen er særlig effektiv. For meget tyder på at nogle fabrikanter snyder med mærkningen og giver pumpen et A-mærke uanset effektiviteten.

En ny stikprøvekontrol - udført af Energistyrelsens Sekretariatet for Ecodesign og Energimærkning - viser nemlig, at fem ud af 11 luft-til-luft varmepumper var mærket forkert: Alle havde de et A-mærke, men var i virkeligheden kun effektive nok til et D-mærke - og må så slet ikke sælges i Danmark.

Både denne stikprøvekontrol og meldinger fra markedet får nu Energistyrelsen til at advare om snyd med mærkning af luft-til-luft varmepumperne.

Test-rapportens billede af Bauhaus-varmepumpen, som var A-mærket, men kun burde have smykket sig med F. (Foto: Center for Energibesparelser) Illustration: Center for Energibesparelser

»Selvom vi begyndte med at tjekke nogle varmepumper, som vi havde mistanke til, så er resultatet alligevel så alarmerende, at vi nu kontrollerer yderligere 40 modeller. Samtidig sender vi breve ud til fabrikanterne med opfordring til at mærke produkterne ordentligt og med en indskærpelse af reglerne,« siger akademiingeniør Bjarke Hansen fra Energistyrelsen.

Salgskampagner florerer

Han tilføjer, at der også kører en del salgskampagner lige nu for luft-til-luft varmepumper, og at det derfor er vigtigt at få informationen ud til forbrugerne nu.

Kontrollen af varmepumperne udføres som en sammenligning mellem det angivne energimærke og den tekniske dokumentation. Her skal den såkaldte COP værdi være på 3,6 eller derover, før pumpen fortjener et A-mærke.

»Vi regner med, at resultatet af testen offentliggøres senest midt i juni. Indtil da kan forbrugerne selv sikre sig imod snyd ved at tjekke COP-værdien - som skal fremgå af en vedlagt oplysningsseddel. Hvis værdien er under 3,6 - så er pumpen i princippet ulovlig at sælge,« påpeger Bjarke Hansen fra Energistyrelsen.

Gengangere i dumpeklassen

Også sidste år fandt sekretariatet alvorlige fejl ved luft-til-luft varmepumper, hvoraf to slet ikke kunne køre, så man kunne komme til at teste dem. Og ifølge Bjarke Hansen er der gengangere i dumpeklassen.

Men når I nu kender til fem tilfælde af fejlmærkning - hvorfor kan I så ikke bare offentliggøre disse fem fabrikater til en start?

»Vi vil gerne have testet mere end de 11 produkter, og så skal vi skrive ud til fabrikanterne og have deres kommentarer, inden vi eventuelt hænger deres produkt ud,« siger han.

Skal betale for test, hvis ...

I første omgang er der altså tale om ren papirkontrol, men senere kan der blive tale om fysiske test af varmepumperne. Hvis varmepumperne ikke lever op til deres egne specifikationer, skal fabrikanten selv dække omkostningerne til testen, som godt kan løbe op i 30.000 kroner.

Ifølge Bjarke Hansen kan de mange problemer med luft-til-luft varmepumperne skyldes, at mange af de billige typer er lavet til aircondition og til helt andre klimaer. Derfor fungerer de ikke særlig godt, når det er koldt og de skal varme op i stedet for at køle.

En oversigt med resultaterne af kontrollen af varmepumpernes dokumentation vil blive gjort tilgængelig på Energistyrelsens hjemmeside primo juni 2011

Dokumentation

Her lægges varmepumpe-data til juni
Pressemeddelelse Enmergistyrelsen

Dette er en ny test. Jeg har været nød til at sende to modeller retur til leverandøren pga. den fejlede i testen..

  • 0
  • 0

Hej
Når man bruger en luft/luft varmepumpe til opvarmning i Danmark, har de så en dårligere værdi end hvis den samme varmepumpe blev brugt til køling i de sydlige lande? Kommer der mange VP til Danmark, som slet ikke er beregnet til vores klima?
Det er mig en gåde, hvordan man er kommet frem til værdien 'A' når den virkelige værdi ligger helt nede på 'F', som eksemplet.
Afslutningsvis viser dette eksempel, at en stikprøvekontrol er helt nødvendigt, så landet ikke oversvømmes af dårlige produkter.
Hilsen
Christian Drivsholm
8450 Hammel

  • 0
  • 0