Energistyrelsen sætter stor havmøllepark i fugleområde på pause

Illustration: Andreas Trepte // Wikimedia Commons

Energistyrelsen har i en mail meddelt European Energy, at projektet med den store havvindmøllepark Omø Syd i Smålandsfarvandet sættes på pause.

Det skriver Sjællandske Nyheder, der har fået aktindsigt i mailen fra Energistyrelsen. Her fremgår det, at sagsbehandlingen sættes i bero, indtil Miljøministeren træffer en afgørelse i forhold til at udpege Smålandsfarvandet til fuglebeskyttelsesområde.

Administrerende direktør i European Energy, Knud Erik Andersen, er overrasket over regeringens beslutning om at sætte projektet på pause.

»Jeg kan bekræfte, at vi har modtaget en mail fra Energistyrelsen, som sætter planerne i bero. Vi er uforstående over for, at regeringen nu bremser vores havvindmøllepark,« siger Knud Erik Andersen til Sjællandske Nyheder.

Den kystnære havvindmøllepark Omø Syd skal efter planen være på mellem 240 MW til 320 MW med op til 80 havmøller syd for Omø i Smålandsfarvandet mellem Sjælland og Lolland.

DOF: En halv sejr

Den blå markering viser området, hvor man planlægger at bygge havvindmølleparken 'Omø Syd'. Den røde markering viser IBA-området (Important Bird Area) i Smålandsfarvandet, der er udpeget af DOF Birdlife som et vigtigt fugleområde, og som forskere fra Aarhus Universitet vurderer til at være relevant som et internationalt EU-fuglebeskyttelsesområde. Illustration: Dansk Ornitologisk Forening / Birdlife Danmark

Hos Dansk Ornitologisk Forening (DOF) glæder man sig over Energistyrelsens beslutning. Foreningen skriver i en pressemeddelelse, at den bakker principielt op om vindenergi, men at placeringen af Omø Syd er forkert.

»Det er en halv sejr. Det er vigtigt, at processen nu er stoppet, indtil vi forhåbentlig får udpeget området som internationalt fuglebeskyttelsesområde, så projektet kan tages helt af bordet. Det er meget positivt, at regeringen tager områdets betydning for vandfuglene alvorligt,« lyder det fra Knud Flensted, der er biolog i DOF BirdLife.

»Der skal selvfølgelig ikke bygges en vindmøllepark midt i et vigtigt fugleområde. Men vindmøller kan placeres, hvor de generer langt mindre og det støtter vi op om, for eksempel i Nordsøen.«

Hemmeligholdt rapport

I juli 2020 kom en hemmeligholdt rapport fra Aarhus Universitet frem, hvori det blev vurderet, at den kommende havvindmøllepark ville blive placeret midt i et vigtigt fugleområde af international betydning.

Læs også: Hemmelig rapport: Vindmøllepark placeres i vigtigt fugleområde

Aarhus Universitet har gennem en længere årrække fungeret som Miljøministeriets videnskabelige rådgiver på området.

Rapporten har ifølge DOF været hemmeligholdt i Miljø- og Fødevareministeriet. Først af daværende minister Esben Lunde Larsen og senest af miljøminister Lea Wermelin, der i juni afslog at udlevere rapporten til Folketinget efter en forespørgsel fra folketingsmedlem Anne Valentina Berthelsen (SF).

I juli kaldte Knud Flensted det for »opsigtsvækkende, at miljøministeren i knap fire år har ligget inde med en rapport fra Aarhus Universitet, der klart og tydeligt understreger områdets store betydning for truede dykænder og andre vandfugle«.

Forstyrrer fred og ro

Havvindmølleparkens placering er ifølge DOF et problem af flere grunde. I det sene efterår og vintermånederne bruger en kvart million vandfugle området som uforstyrret og føderig rasteplads.

I sensommermånederne er det et fældningsområde for talrige edderfugle, sortænder og fløjlsænder, der udnytter områdets fred og ro i de perioder, hvor de taber alle deres svingfjer og i flere uger er ude af stand til at flyve.

Ifølge DOF vil havvindmølleparken Omø Syd, hvis den opføres, især fortrænge dykandearterne og den fåtallige gråstrubede lappedykker til mindre fredelige og mindre føderige områder, som vil føre til en nedgang i bestanden.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Hvilken dokumentation har DOF for at vindmøller fortrænger ikke-flyvende fugle, der finder deres føde under havoverfladen?

Jeg har prøvet at finde et studie der belyser dette, men kan intet finde. Nu er det jo notorisk mere besværligt at lave undersøgelser til vands end til lands, så de eneste jeg har kunnet finde er på dem til lands. Klim: 99,9% af fuglene flyver simpelthen udenom. (Godtnok betalt af vattenfall.) Spanien: En vindmølle slår 1,3 fugl ihjel om året. Katte (i særklasse), biler, huse, højspændingsledninger, (kulkraftværker, atomkraftværker), mmm slår langt flere fugle ihjel end vindmøller.

Hvis DOF har en sag kan jeg godt følge dem, men har de det? (Eller er det en eller anden politikker, som får sin udsigt spoleret?)

Der hvor vindmøller giver problemer, er så vidt jeg kan læse mig til, er i forhold til de helt store rovfugle: ørne og gribbe som ikke ser faren og er forholdsvis fåtallige. Men af småfuglene er der vel i størrelsordnen 10 gange så mange fugle midt i august som i marts, så langt hovedparten dør jo i løbet af vinteren.

  • 7
  • 0

Er der dokumentation for at den gråstrubede lappedykker, og dykande arter hellere vil sulte i et mere roligt område, og hvad er det fuglene opfatter som uro, er det blink fra møllevingerne, eller både der sejler rundt for at yde service.

Hvis de store rovfugle ikke kan lide møller giver det vel mere ro til de små ænder.

Måske der er plads til både fugle og møller, store møller står med stor afstand, og ænder tænker vel mere på føde og sikkerhed end på om der står en mølle i horisonten.

Er det i virkeligheden fritidsfiskere der leder efter argumenter, fordi de er bange for restriktioner på deres fangstpladser?

  • 1
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten