Energistyrelsen: Karantæne til energikonsulenter, der sjusker

30. april 2015 kl. 13:565
Ny stikprøvekontrol af kvaliteten af energimærker viser, at en tredjedel af mærkerne er givet forkert. Kvaliteten er forbedret siden sidste opgørelse fra 2011, men det er stadig ikke godt nok, siger Energistyrelsen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Kvaliteten af energimærkning af bygninger er stadig ikke i orden.

Det konkluderer den ansvarlige myndighed, Energistyrelsen, på baggrund af en ekstern kontrol af 300 energimærkningsrapporter – 0,25 pct. af de udførte rapporter – fra 2013 og 2014.

Læs også: Energimærkninger af huse er fulde af fejl

Kontrollen viste, at i 34 pct. af rapporterne skulle bygningen have haft et andet energimærke end det tildelte, og tilsvarende afveg det opgjorte totale energiforbrug i bygningen med mere end det tilladte i 34 procent af tilfældene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I langt de fleste af rapporterne har fejlen dog kun rykket energimærket et enkelt trin, og i nogle tilfælde kan det skyldes, at mærket ligger på vippen mellem to trin.

Energistyrelsen er ikke tilfreds med kvaliteten, selvom der er tale om en forbedring siden sidste opgørelse i 2011:

»Energimærkningerne får stadig større betydning for værdien af vores bygninger, så der skal være tillid til de rapporter, som energikonsulenterne udarbejder,« siger kontorchef Trine Heidemann Garde, Energistyrelsen, i en pressemeddelelse.

Læs også: Udskældt energimærke bliver endnu dyrere for hussælgere

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor lancerer Energistyrelsen nu en handlingsplan med syv indsatsområder, der både skal hæve kvaliteten af energimærkningerne på kort sigt og mere grundlæggende forbedre ordningen på lang sigt.

Handlingsplanen omfatter:

  • Energistyrelsen vil give påtaler for alvorlige og gentagne fejl til det ansvarlige energimærkningsfirma, og påtalerne vil blive offentliggjort. Derudover vil styrelsen udnytte muligheden for at give energikonsulenter karantæne og krav om ny eksamen.
  • Efter udførelsen af markkontrol vil Energistyrelsen fremskynde sine afgørelser, så eventuelle sanktioner kan falde kort efter kontrollen og dermed have en præventiv effekt.
  • Energistyrelsen har indkaldt energikonsulentbranchen til en gennemgang af resultaterne fra kontrollerne. Det er konsulenternes ansvar, at kvaliteten af deres arbejde er i orden.
  • Energistyrelsen vil gennemgå og revidere regelgrundlaget for udarbejdelse af energimærkninger, så det sikres, at reglerne er mere klare.
  • Der etableres en ny uddannelse for energikonsulenterne, hvor Energistyrelsen stiller skærpede krav, og hvor der sættes målrettet ind på at forbedre undervisning og beståelseskrav i forhold til de typiske fejl, der ses i energimærkningsrapporterne.
  • Energistyrelsen vil videreudvikle energimærket, så det er mindre sårbart over for den situation, hvor en bygnings energiforbrug ligger på grænsen mellem to bogstaver.
  • Energistyrelsen vil gennemføre en undersøgelse af brugernes tilfredshed med energimærkningen, som skal benyttes til at hæve kvaliteten af ordningen.

Der gennemføres årligt flere end 50.000 energimærkninger i Danmark.

Energimærkning af bygninger er lovpligtigt ved salg og udlejning af ejendomme. For offentlige bygninger over 250 kvadratmeter samt bygninger over 1.000 kvadratmeter er der tillige krav om regelmæssig energimærkning.

5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
18. januar 2016 kl. 20:45

Politiken har en artikel om en boligejers mærkværdige oplevelser med mærkning af hans hus.https://politiken.dk/oekonomi/privatoekonomi/ECE3021341/energimaerkning-af-boliger-er-fuld-af-fejl/Sådanne grove fejl kunne let undgås, hvis mærket og det beregnede forbrug blev sammenholdt med det reelle forbrug, og konsulenten kunne give en god forklaring på forskellen, eller se huset efter en gang til. Selvfølgelig kan mærket let flyttes et step, hvis beregningen ligger omkring skæringspunktet, men det kan også let forklares.

3
2. maj 2015 kl. 15:06

Helt enig

Jeg har lige solgt mit hus. Med oliefyr og brændeovn som opvarmningskilde. Brændeovnen er den primære varmekilde og kan varme 80%af huset uden problemer. Men den tåbelige energimærkning tager ikke dette med i beregningnen. Så mit hus ses som et hus der bruger ufattelige mængder olie, og burde have en direkte olieledning fra Irak. Men virkeligheden er at jeg kun anvender 700-800loter olie om året.... Totalt ubrugelig og unyttig spild af penge at få udarbejdet en energirapporter som desværre er lovpligt spild af mine penge... Men det kan jo også ses som beskæftigelses terapi... Så de røde banditter har fået flere i arbejde....

1
2. maj 2015 kl. 03:02

Er det muligt at indhente oplysninger om fejlraten for den enkelte energikonsulent?