Energistyrelsen giver biomasse-kritikere ret: Ikke al biomasse er klima-bæredygtig

Plus19. maj 2020 kl. 14:352
Energistyrelsen giver biomasse-kritikere ret: Ikke al biomasse er klima-bæredygtig
Importeret biomasse udgør over halvdelen af den faste biomasse, vi bruger i dag – og ifølge Energistyrelsens nye rapport kan man ikke regne med, at den er bæredygtig. Illustration: Ørsted.
Efter flere års debat giver Energistyrelsen nu biomasse-kritikerne ret, og klimaministeren vil sikre bæredygtigheden af den anvendte biomasse.
Artiklen er ældre end 30 dage

I ti år har forskere og grønne organisationer massivt kritiseret bæredygtigheden ved at anvende store mængder halm, træpiller og træflis – og nu giver myndighederne dem ret:

Biomasse kan ikke altid regnes som bæredygtigt og CO2-neutralt, og klimaminister Dan Jørgensen lover at indføre lovkrav på området.

Læs også: PODCAST: Skal vi brænde træerne eller lade dem stå og suge CO2?

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
20. maj 2020 kl. 15:00

Så fik vi lige igen-igen en stærkt negativt vinklet Ing.dk -artikel om bioenergi/-kraftvarme, som Energistyrelsens rapport heldigvis ikke giver fuldt belæg for. I tråd med overskriften rummer artiklen en opremsning af tvivl/usikkerheder, der "slås fast" o.l. formuleringer, selvom der kun er tale om tvivl/usikkerheder og hvoraf klimaeffekterne reelt både kan være negative og positive.

Desuden er artiklen tæt ”garneret” med links til tidligere skæve artikler med lignende kulørte/misledende overskrifter.

Som også vanligt betegnes en række aktører, der har udtrykt negative holdninger til bioenergi som "eksperter", uanset at de typisk endnu ikke har forstået selv de mest basale ting vedr. biobrændslers bæredygtighed. - F.eks. forstår mange stadig ikke: a) at den kulstof, der årligt fjernes ved fældning og fornyelse af måske 2 % af et stort skovområde i langvarig bæredygtig omdrift, allerede samme år optages i de 98 %, der gror videre, og b) at skovenes årsgennemsnitlige kulstofoptag falder medens både CH4-emissionen fra forrådnelse og risikoen for andre alvorlige problemer stiger, hvis der ikke fældes og fornys i tide. Dvs., at energiproduktion på træbrændsler fra især aldrende skove kan være CO2e-negativ, ligesom også VE på andre pt. dårligt energiudnyttede og således CO2+CH4 emitterende restproduktstrømme.

Klimaeffekterne er ikke betinget af korrekt national "bogføring", idet rimelig sikkerhed for bæredygtigheden også kan tænkes opnået på anden måde. Og vi undlader jo ikke at eksportere vindmøller til USA og Rusland, selvom der mangler danske regler for opstilling af eksporterede møller og selvom landenes klimaregnskaber ikke er komplette.

Klimarådets vurderinger giver jeg ikke meget for, så længe rådets tidligere helt forkerte og særdeles søgt begrundede påstand om særlig stor støtte til (”fast”) biomasse stadig ikke er blevet rettet, selvom den ukritisk blev adopteret af bl.a. TV2 og Ing.dk.

Hvorfor ikke bare sætte pris på, at politikerne nu - laaaaaangt om længe - vil bidrage til at forbedre og lovfæste bioenergiaktørernes frivillige certificeringsordninger, og hvorfor må sigtet ikke være at opnå et endnu mere og hurtigere fossilt fortrængende VE-bidrag ved bl.a. at fremme energiudnyttelsen af fortrinsvis de ellers mest klima- og på andre måder miljøbelastende - og gerne fortrinsvis lokale - organiske restprodukter? Og når nu biomasse er en begrænset ressource, hvorfor så ikke advokere for, at den anvendes så klima-virkningsfuldt som muligt, så som til maksimalt backup-ydende centrale kraftvarmeværker, der både kan køre i kondensdrift og overlast, når det kniber mest, - frem for blot/overvejende til produktion af lavværdig varme?

Vil vi fortsat turde investere i varmepumper og elbiler, hvis der opstår tvivl om elforsyningssikkerheden, og/eller udsigt til hyppigt ”ekstreme” elpriser, og holder den vigtige folkelige opbakning til fluktuerende VE trods unødigt store ekstra-regninger for garanterede mindste-elpriser, ekstra eltansmission ad nye/forstærkede linjer, meget dyr og/eller tabsbehæftet el-til-el-lagring, stort omfang af backup på dyrt frembragte VE-brændstoffer, prismæssig ufordelagtig el-udveksling med udlandet og mindre nyttig alternativ disponering af pt. miljøbelastende organiske restproduktstrømme?

Hvordan "udfaser" man de forekommende store organiske restproduktstrømme, så de kun er midlertidige, og hvordan med den forventelige tilgang fra nye skove?

Og hvorfor er selv regulerbar og CO2e negativ VE ikke også "VE"?

Ville det være for kedeligt for nye skandalehungrende abonnenter, hvis Ingeniøren i stedet advokerede for en god og hurtig implementeret blanding af fluktuerende og backup-ydende (regulerbar) VE, og hvis redaktionen lagde sig i selen for at rette politikernes misforståelser i stedet for at ”puste dem op”. Kommer vindmøllelobbyisterne så og henter redaktionens gratis kaffeautomat, eller hvad er problemet?

Endelig er det en skændsel at lignende skæve og politiserende artikler nu også kan forekomme på Ing\Gridtech.dk, og Ing\Wastetech.dk, hvor end ikke IDA-medlemmer har adgang til at læse med og kommentere på idet mindste egne arbejdsområder, selvom der publiceres ud af IDAs regi. IDAs medlemsvalgte bør hurtigst muligt bede Mediehuset/redaktionen forsøge at finde sig en anden ejerorganisation, med medlemmer, der vil acceptere sådan journalistisk gidseltagning og afpresning.

Uvildig er jeg ikke.

1
19. maj 2020 kl. 15:11

Ifølge pressemeddelelsen skal en ny lov stille krav om, at træer er lovligt fældet, at fældede træer genplantes, at naturområder beskyttes, og at der tages hensyn til biodiversiteten. Endelig skal skovenes kulstoflagre og kulstofdræn opretholdes, og udledningerne i produktionskæden skal holdes på et lavt niveau.

Og hvad er perspektiveringen af dette i forhold til den eksisterende brancheordning? I skriver at Klima-Dan ikke synes brancheordningen er tilstrækkelig, men er det fordi den ikke indeholder alt det en ny lov skal eller fordi brancheordningen er frivillig?