Energistyrelsen forventer flere ulovlige solcelleanlæg i kommunerne
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Energistyrelsen forventer flere ulovlige solcelleanlæg i kommunerne

Illustration: Kristian Sylvester-Hvid

Danske rådhuse, skoler og sportshaller har gennem de seneste år fået stadig flere solcelleanlæg, men mange af dem er ulovlige og tiden er ved at rinde ud for kommuner med ulovligs solcelleanlæg.

Ved slutningen af foråret sender Energistyrelsen en ny liste over ulovlige anlæg til Ankestyrelsen - der kan udstede påbud om lovliggørelse - og den vil formentlig indeholde flere end de hidtil kendte.

»Jeg har en klar formodning om, at der er tale om flere,« siger Jakob Henrik Juul fra Energistyrelsens Center for Energiressourcer.

Læs også: Lovsjusk tvinger kommuner til at skrotte solceller for millioner

Lovliggørelse uden dispensation vil for de fleste kommuner betyde, at anlæggene forvandles til underskudsgivende forretninger, så det giver mere mening at pille dem ned end at lade dem køre.

Energiforum Danmark beregnede tidligere på måneden, at de 27 kendte anlæg har kostet omkring 25 mio. kroner.

Energistyrelsen glemte anlæggene

Listen over anlæggene bliver den anden af sin slags, efter Energistyrelsen i slutningen af 2014 anmeldte 76 til Statsforvaltningen (der tidligere stod for opgaven). Siden dengang har danske kommuner i 2,5 år kunnet fortsætte den ulovlige drift uden forstyrrelser eller direkte krav om lovliggørelse. Energistyrelsen glemte nemlig at melde tilbage med flere oplysninger.

»Vi skrev til dem, at vi ville vende tilbage efter sommerferien, men det blev så en meget lang sommerferie,« siger Jakob Henrik Juul.

I den periode var der ingen dialog mellem kommuner og Energistyrelsen om anlæggene, og først da Jyllands-Posten og Kommunen.dk i slutningen af 2017 skrev om de ulovlige anlæg, blev sagen igen taget op.

Læs også: Energistyrelsen: 76 kommunale solcelleanlæg er ulovlige

»Der gik det op for os, at der var noget, som vi ikke havde fået fulgt op på,« siger Jakob Henrik Juul.

Nu er der behov for, at listen bliver dobbelttjekket med kommunerne før de stilles til ansvar. Der eksisterer ikke på nuværende tidspunkt et overblik over hvilke anlæg, der har fået dispensation, er blevet lovliggjort eller er blevet nyopført siden 2014.

»Vi kommer i første omgang til at spørge om flere end 76, og vi gør det selvfølgelig i samarbejde med kommunerne, da vi ikke går ud fra, at de har en interesse i at drive ulovlig virksomhed,« siger Jakob Henrik Juul.

Tabere i tilfældig lodtrækning

Kommunerne med de ulovlige anlæg er nok ikke ligefrem glade for, at den komplicerede sag nu tages op igen. Anlæggene er ulovlige på grund af en lovændring fra 2013, der betyder, at de små anlæg nu opfattes som forsyningsvirksomheder, hvilket kommuner ikke må drive.

Læs også: Københavns Kommune tvinges til at købe egen solcelle-strøm til overpris

For at lovliggøre anlæggene skal kommunerne derfor udskille dem i særlige selskaber, som så sælger strømmen tilbage til skolen, rådhuset eller sportshallen til markedspris. Det betyder reelt, at de fleste kommuner må håbe på politisk velvilje, hvis ikke anlæggene skal pilles ned.

»De eneste to muligheder er, at man enten laver en fornuftig politisk beslutning og redder anlæggene, eller at vi på tværs af landet må pille anlæg for 25 millioner kroner ned,« fortalte formand for Energiforum Danmark og faglig leder for Energi og Miljø i Silkeborg Kommune, Lars Thygesen, i sidste uge til Ingeniøren

De 76 solcelleanlæg, der blev anmeldt i første omgang, var opstillet eller planlagt, da Energistyrelsen i 2013 oplyste kommunerne om de nye regler. Som taberne i en tilfældig lodtrækning fik de ikke dispensation fra en dispensationspulje på 20 MW, der viste sig at være for lille til at dække alle.

Håber på politisk løsning

Energiforum Danmark sendte tidligere på måneden et åbent brev til Folketingets Energi-, Forsynings- og Klimaudvalg, hvor de opfordrer til, at man udvider puljen med 2 MW for at redde anlæg, der inden længe kommer i Ankestyrelsens søgelys. Udvalgsmedlem og energiordfører for Alternativet, Christian Poll, støtter op om deres sag.

Læs også: Kommuner: Staten hæmmer klimaindsats med solcelleregler

»Jeg synes, at det er oplagt, at man giver dispensation til de resterende anlæg. Vi skal jo have meget mere sol op, så det ville være dumt at tage sol ned, der fungerer,« siger han.

Energi-, Forsynings- og Klimaminister Lars Christian Lilleholts pressechef har meddelt Ingeniøren, at ministeren ikke ønsker at besvare spørgsmål vedrørende de ulovlige solcelleanlæg og i stedet henviser til Energistyrelsen.

Hvis de har nogle privilegier fordi de er offentlige skal de fjernes, lige som ulæmper skal fjernes, så alle kan have lige muligheder.

Ellers kunne jeg da godt lige foreslå nogle nye regler:

offentlig ansatte skal betale momsen for dem der står foran i køen i supermarkedet.

offentlige virksomheder må tage 250kr i rykkergebyr og private 100kr. (ups sådan er det jo)

Børnehaver skal betale ejendomsskat for områder der er inden for 20min. gang, da de tit bruger dem.

...

  • 3
  • 4

Hvordan kan det være ulovligt for en kommune at have solceller ? Kommuner skal i følge EU og dom i byretten opkræve garanti provision på lån i kommune kredit til danske fjernvarme værker Er det ikke samme problemstilling? Forsyningsvirksomhed / bankvirksomhed ?

  • 8
  • 1