Energistyrelsen: Danmark frådser muligvis med pladsen til offshore-vind

Plus18. januar kl. 05:216
Energistyrelsen: Danmark frådser muligvis med pladsen til offshore-vind
Da Kriegers Flak havmøllepark blev indviet i 2021, var det verdens største af sin art. Nu undersøger Energistyrelsen, om arealet for denne og andre offshore-parker kan udnyttes bedre. Men risikoen er, at det kan gå udover effektiviteten, hvis møllerne stjæler vind fra hinanden og skaber turbulens. Illustration: Vattenfall.
Afstanden mellem offshore-vindmøller og -parker er meget større i Danmark end i fx Tyskland og Holland.
Artiklen er ældre end 30 dage

Afstanden mellem vindmøllerne i de danske offshore-parker er meget stor sammenlignet med andre lande. Det samme gælder parkernes indbyrdes afstand.

Det vurderer i hvert fald Energistyrelsen, som i et oplæg, hvis slides Ingeniøren har fået aktindsigt i, omtaler de danske forhold som mulig ‘fråds med pladsen’.

Af en grund er styrelsen gået i gang med at undersøge, om der vil være gevinster ved at pakke både vindmøller og parker på havet tættere.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
19. januar kl. 12:02

Der er brug for et værktøj, som samlet vurderer værdien (markedsværdien og samfundsværdien) af den producerede elektricitet i forhold til den samlede investering (møller, fundamenter, elforbindelser) og vedligeholdelsesudgifter. Dette vil vægte designet og driften af en vindmøllepark i forhold til de vindhastigheder og vindretninger, hvor værdien af elektriciteten forventes at være højest (i parkens levetid), og vil sandsynligvis nå frem til lidt flere MW/km2, lidt større forhold mellem rotordiameter og generatoreffekt (lavvindsmølle), og neddroslet produktion fra de fleste af møllerne ved høje vindhastigheder (øget levetid af møllerne i wake).

5
18. januar kl. 18:00

Der er sikkert indviklede kontraktforhold som resulterer i denne begrænsning.

Een kunne være at Energinet ikke kan aftage mere fra ilandføringen, men så kunne de sætte møllerne dobbelt så tæt og lave en ekstra ilandføring et andet sted.

4
18. januar kl. 12:31

Hvis Vattenfall som ejer af møllerne vil være tilfreds med at placere møllerne dobbelt så tæt hvorfor så ikke lade dem gøre det ?

Er det for sent at ændre aftalen fra 1 GW til + 2GW ?

Den givne mindre effekt pr mølle pga wave-effekterne er åbenbart set i sin helhed mindre betydende end de økonomiske fordele der vil være ved at opsætte dobbelt så mange møller i følge Vattenfall.

Kan danske instanser ( DTU , Energinet , hørring dit og dat , og politisk fodslæberi ) ikke følge med til hvad mølleproducenter og hav mølleejere ( i dette tilfælde Vattenfall) både kan og vil ?

Det grundlæggende problem er jo at der ikke er uanede plads til havmølleparker i dansk farvand hvis ambitionen er høj nok. Desværre kommer havmølleparker konsekvent bagerst i køen i forhold til at få tildelt plads på havet .

Set i det lys at vi bla af geopolitisk grunde skal sikre en langt større engen forsyning af billig og rigelig med energi i Europa er DK's sølle 5 GW havmøller i 2030 alt for lidt efter min mening . Derfor er der behov for at få trimmet og optimeret alle processerne i forhold til at få opsat så meget vindkraft som muligt asap + den fornødene el infrastruktur langt ned i Europa.

DK bør efter min mening være stor eksportør af billig og ren energi. Det må da snart være åbenlyst for enhver at vi ikke skal symtombehandle ( mere krudt og kugler) , men sikre egenforsyning af energi i Europa ! Så vi ikke er i lommen på tåbelige diktatore .

3
18. januar kl. 12:18

... for at understrege det, som alle godt vidste i forvejen, og er en central præmis for undersøgelsen...

Hvis man kan placere flere møller tæt på land (<100 km), så kan man måske spare lige så meget på landføringen, som man skal bruge på flere møller for at kompensere for effektivitetstabet.

Det forbedrer også økonomien i en energiø (hvis den ikke allerede er totalt smadret), at man kan "fange" flere møller inden for samme radius af øen, så der er rig mulighed for at vinde det på gyngerne, som man taber på karusellerne.

2
18. januar kl. 11:08

Hvorfor er der ikke tal og grafer fra DTU ? Snak, snak, .....

Lav dog en graf med årsproduktion som funktion af tæthed - bare 4 punkter ville belyse påstanden om aftagende udbytte. Det kan så, eventuelt, omsættes til anlægspris - som næppe er propprtional med antalet af møller.

1
18. januar kl. 07:04

Man kan lade de private aktører komme med input.

Nu er Vattenfall "ude med riven" og de skal sætte møller op i Vesterhav Nord og Syd. Møllerne skal sættes yderst i feltet, men nu har de oversensitive sommerhusejere har fået lov til at forsinke projektet og deres del af kagen, så man kunne spørge Vattenfall om de kunne "walk the talk" og få mere ud af området.

På Thor kunne man tage en runde mere med RWE. Udbuddet blev alligevel afgjort ved lodtrækning så om man have startet med 1 GW eller 2 GW burde ikke ændre på vinderen.