Energistyrelsen: I 2025 vil Danmark mangle forbrændingsovne til affald
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Energistyrelsen: I 2025 vil Danmark mangle forbrændingsovne til affald

Illustration: Bjørn Godske

Danmark rider lige nu på en bølge af overkapacitet til forbrænding af affald. Faktisk så stor en overkapacitet, at vi i 2015 importerede 350.000 ton affald for at holde forbrændingsovnene kørende.

Men en ny analyse fra Energistyrelsen spår, at denne bølge vil knække i 2025, hvorefter der vil blive produceret mere affald, end vi har kapacitet til at forbrænde.

Og det bør give stof til eftertanke, mener direktør for Dansk Affaldsforening, Jacob Hartvig Simonsen:

Energistyrelsens kapacitetsfremskrivning Illustration: Energistyrelsen

»Det er på tide, at man alvorligt begynder at overveje, hvad der skal ske, når vi ikke længere har kapacitet til at energiudnytte det affald, vi ikke kan genanvende,« mener Jacob Hartvig Simonsen.

Læs også: Madaffaldet skal sorteres fra, hvis Danmark skal nå affaldsmål

»Risikoen er, at vi ender med at blive nødt til at deponere eller eksportere det affald, vi ikke kan energiudnytte eller genanvende,« siger han.

Energistyrelsen er positive

I Energistyrelsen ser man dog ikke så sort på sagen, som det fremgår af selve graften. For i takt med, at genanvendelsen i fremtiden vil stige - blandt andet grundet det kommende affaldsdirektiv fra EU - tror man nærmere på en udligning end en decideret underkapacitet::

»Vi forventer ikke, at der vil være tale om decideret underkapacitet i 2025. Tiltagene fra bl.a EU som fremmer cirkulær økonomi vil alt andet lige medføre at genanvendelsen af vores affald med tiden vil stige, og jeg tror, at vi i højere grad vil se en kurve, som vil udligne sig, fremfor det dyk, der fremgår af grafen,« siger Louise Brix, specialkonsulent ved Energistyrelsen.

Vaklende præmisser

Bag analysen ligger en del præmisser, som skal opfyldes for, at fremskrivningen viser sig sand.

For det første er den nuværende overkapaciteten beregnet uden at tage højde for import af affald, som vi importerer, hvilket udgør omkring 11 pct. af den samlede forbrændingsmængde. Det importerede affald bruges netop til at udligne overkapaciteten.

Derudover indikerer det skarpe dyk i 2025, at forbrændingsovne ud fra beregningen vil overskride levetiden. Beregningen er nemlig lavet ud fra devisen om, at forbrændingsovne typisk har en levetid på 30 år.

Ifølge Louise Brix fra Energistyrelsen er det dog ikke altid tilfældet:

»Det er et konservativt skøn. Vi har set flere forbrændingsovne, som holder helt op til 45 år, så det er tvivlsomt, at der vil ske så skarpt et dyk i 2025,« siger hun.

EU's genanvendelse

I denne måned ventes EU at vedtage en række nye direktiver, som vil stille skrappere krav til landenes håndtering af affald. Blandt andet skal halvdelen af al husholdningsaffald sorteres til genanvendelse i 2035, og deponeringen af affald i EU-landene skal reduceres til 10 pct. i 2035.

Læs også: Mere end halvdelen af vores husholdningsaffald skal genanvendes i 2035

Disse kommende direktivændringer indgår ikke i Energistyrelsens fremskrivning, men Danmark er i forvejen godt med i forhold til genanvendelseskravene

Når ovnene er udtjent så skrottes de altså bare?
Så kan jeg også forudsige at vi kommer til at mangle elproduktion, broer, veje, skoler osv.
Energistyrelsen skulle måske også kigge efter nye lokaler, for de eksisterende er sikkert faldet sammen på et tidspunkt.

  • 13
  • 4

Problemet er at når en ovn er omkring de 30-40 år, så er det ikke rentabelt at vedligeholde den mere. Der er flere problematikker. Miljøkrav er blevet skærpet igennem tiden, virkningsgraden er for lav grundet ældre design.

Næste problem er at det tager LANG tid at projekterer et affaldsanlæg, få godkendelser, lave udbud og få det opført. 6-8 år er ikke unormalt.

Pt. mener energistyrelsen ikke at der skal bygge mere kapacitet. Derfor kan man hurtig komme bagud. Det er dog alt sammen et spørgsmål om hvilke prognoser man tror på, som der også nævnes i artiklen.

Personligt, tror jeg at mængderne vil stige. De 10 år jeg har været i branchen, har vi hørt at mængderne vil falde / forsvinde snarest. Kun finanskrisen gav har givet et synligt indhug.
Jeg tror dog ikke på det markante fald af ovne, slet ikke hvis der er affald nok.

  • 10
  • 0

Når ovnene er udtjent så skrottes de altså bare?
Så kan jeg også forudsige at vi kommer til at mangle elproduktion, broer, veje, skoler osv.
Energistyrelsen skulle måske også kigge efter nye lokaler, for de eksisterende er sikkert faldet sammen på et tidspunkt.


Jeg går ud fra, du mener, at man bare fornyer anlæggene, efterhånden som de er udtjente.

Så er det værd at huske på hele balladen om det nye affaldsforbrændingsanlæg på ARC, tidligere Amagerforbrændingen. Det var også bare en fornyelse af et 40 år gammelt anlæg, kombineret med en beskeden kapacitetsforøgelse (10% så vidt jeg husker). Men det gav politisk slagsmål i årevis, og i en længere periode så det ud til, at anlægget aldrig ville blive bygget.

Den slags ballade ser vi ikke, når nedslidte/forældede skolebygninger eller broer erstattes af nye. Og derfor rammer dine analogier ret meget ved siden af.

  • 10
  • 0