Energisparekrav sætter en stopper for salg af 8K-skærme

Plus25. oktober 2022 kl. 10:3110
Energisparekrav sætter en stopper for salg af 8K-skærme
Producenter af 8K-skærme får svært ved at overholde de nye energimærkningskrav til skærme som træder i kraft til marts 2023. Det gælder også dette 8K-tv fra Samsung. Illustration: Samsung.
Energiforbruget fra Samsung og LG's 8K-skærme er langt over de nye grænseværdier for energiforbrug.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fra næste år er det slut med 8K-skærme i Europa, lyder det advarende fra en række af de store TV-producenter.

De kan ikke overholde de nye krav til maksimalt energiforbrug(Energy Efficiency Index EEI, red.) på skærme, som træder i kraft fra marts 2023.

»Intet 8K TV kan holde sig inden for disse EEI-niveauer, og vil dermed blive forbudt at sælge i EU. Det vil ramme tv-producenter og deres leverandører, såvel som integratorer på både markedet for professionelle og forbrugere, skriver 8K Association, der repræsenterer en række af de store tv-producenter.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
9
26. oktober 2022 kl. 09:36

Man kan indføre en "MørkeRød Pil - H -" som angiver den gamle mærkning for 2021/2022.

Det nye 2023 mærke vil have et maks på 178 W i stedet for 300-400 W. Så kan forbrugerne se forskel fra den gamle G (vist som H) til den nye G.

Man kan så sælge nogle modeller i kategori H, i en periode ind til de forbedres og rykker op til G til F til E til D....... Derved undgår man et forbud på markedet og man har stadig en mulighed for at konkurrere til noget bedre.

8
25. oktober 2022 kl. 23:47

Det er i samme kategori, som da EU forbød plastsugerørene ........

7
25. oktober 2022 kl. 20:23

Det synes i øvrigt også kun at være et problem ved "små" skærme under 100 tommer. At lave meget små pixels er energiineffektivt. Hvilket kan være ligegyldigt når vi alligevel ikke kan se så små pixels. 8k til 100 tomme minibiograf kan måske give mening men markedet er naturligvis begrænset.

Jeg synes det er fint at der bliver sat en fod ned overfor meningsløse energiødslende produkter. At det stopper producenterne i at føre udviklingen ned ad en vej, hvor det angiveligt er umuligt at lave effektive produkter, er kun en bonus. Der er mange andre kvalitetsforbedringer som producenterne kan fokusere på i stedet.

6
25. oktober 2022 kl. 17:55

I weekenden var jeg i teatret og se Kejserens nye klæder, i øvrigt i [?] opløsning, og må indrømme at jeg ikke kan undgå at drage nogle paralleller.

Er vi ikke for længst ude over den grænse hvor vi kan se forskel på en skærm, altså ift. om den er 4k eller 8k? Er det bare mig der ikke kan se forskel, har ikke perfekt syn og bruger briller, så det er måske tilfældet...

Det er ikke umiddelbart leverandøren man skal spørge. Sidst jeg købte et tv, mente sælgeren eks. at jeg ikke kunne leve uden et med en opdateringsfrekvens på 200 hz, endda efter jeg påpegede at det indhold jeg pt har adgang til er med 30-60 hz billedfrekvens og at jeg ikke skal bruge skærmen til spil - valgte selvfølgelig et med 60 hz og lever forsat fint.

5
25. oktober 2022 kl. 13:07

Opvarmning af fodboldbaner lovligt

De bredeste skuldre og alt det der. Mon ikke der i Europa er en del flere kvadratmeter TV skærme, som ydermere er anvendt i en del flere timer, end der er kvadratmeter superligaboldbaner. Men ja, whataboutism burde diktere at der også skal sættes maksimumkrav for energiforbruget til den slags underholdning.

Bortset fra det, så må det være 8k folket der finder ud af at lave samme lysudbytte pr m2 uden at sætte effektforbruget op. For eksempel ved at lære at ændre på hvordan pixels produceres. En gang kunne man ikke producere LCD skærme over ca 10" fordi < grunde >

4
25. oktober 2022 kl. 13:02

Mon ikke kreativiteten sejrer her?

Man kunne forestille sig salg af "rå" skærme i et kabinet, uden anden indmad. Så kan kunderne selv købe diverse funktionelle indstikskort, ala. det vi har kendt fra hjemmebyggede (gamer) PC'er i mange år.

På den måde, er der jo ikke et officielt fastlagt strømforbrug for enheden.

2
25. oktober 2022 kl. 10:58

efter jeg skrev ovenstående er enhederne i artiklen blevet rettet, men jeg kunne ikke indenfor mine 290 sekunder fjerne indlægget. undskyld

1
25. oktober 2022 kl. 10:53

Når der skrives på et ingeniørmedie skal man holde SI enhederne lige i munden. Effekt måles i Watt og uanset om tv'et er tændt i 1 time, 10 sekunder eller 3 døgn, så er effekten den samme.