Energiselskab vil forbyde varmepumper, hvor fjernvarme er tilgængeligt

Illustration: Kaare Sandholt

Selvom elektrificering af energinettet kommer til at spille en vigtig rolle i den grønne omstilling, vil energiselskabet Ewii nu forbyde de kunder, der har mulighed for at koble sig på fjernvarme, at installere en elektrisk varmepumpe.

Det udtaler Lars Bonderup Bjørn, direktør i Ewii, til Avisen Danmark.

Forslaget kommer i kølvandet på en række strømafbrydelser på elnettet i trekantsområdet, der ifølge Ewii kan forklares ved et stigende antal installerede varmepumper i området.

Christian Jarby, seniorrådgiver indenfor energi og klima i Rådet for Grøn Omstilling, ser fin fornuft i at opkoble husstande til fjernvarmen frem for varmepumper:

»Vi har det synspunkt, at vi helst ser fjernvarme blive udbredt. Der er nogle udfordringer forbundet med både gaspriser og bæredygtighedsgraden af det biobrændsel, nogle anlæg bruger til fjernvarme, men det bliver udfaset på et tidspunkt, og der vil også komme en masse overskudsvarme fra PTX-projekter i fremtiden. Rent klimamæssigt er det meget fornuftigt at bruge fjernvarme frem for varmepumpe, hvor man kan,« siger han.

Christian Jarby er ikke sikker på, om det bør være energiselskabernes opgave at forbyde varmepumper, men spiller i stedet bolden til kommunerne, der har ansvaret for at planlægge udbygningen af fjernvarme:

»Lige nu er vi i den situation, at folk skifter til varmepumper. Gaspriserne galoperer derudaf, og der er ikke nogen effektiv planlægning af, hvordan fjernvarmesystemet skal udvides. Hvis først alle får installeret varmepumper, vil det gøre fjernvarmen mindre attraktiv, så det er bare med at komme igang,« udtaler Christian Jarby.

Ifølge Danmarks Statistik står varmepumper kun for knap fem procent af opvarmningen i Danmark, men opvarmningsformen blev næsten fordoblet fra 2016 til 2021 hjulpet frem af grønne tilskudsordninger.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Er det ikke bare en måde for Ewii at udsætte opgradering af deres net? Jeg ved ikke om det er Ewii selv der skal øge kapaciteten i deres område men det er da hurtigere med et lille forbud mod varmepumper. Hvad er det tredie alternativ? Skulle de forbyde kunderne at varme huset og oplade bilen i tidsrummet 16-20?

  • 44
  • 1

Så man vil annullere loven om frit forsyningsvalg? Det tror jeg sørme ikke kommer til at gavne forbrugeren. Slet ikke i områder med gasfyret fjernvarme! Igen skal forbrugeren straffes for at elnettet ikke er udbygget til behovet og udviklingen. En udvikling som enhver kunne have forudset for årtier siden.

Jeg tror simpel hen ikke på EWIIs påstand om at det er varmepumper som gav udfald i elnettet. En gennemsnitlig varmepumpe i stabil drift trækker jo ikke mere end hvad der svarer til en ovn på grill program, eller en brødrister samtidig med en støvsuger (2500w på COP3 fx).

Når man nu finder ud af, at det rent faktisk er elbiler på max ladeeffekt uden tidsprogram til opladning om natten som rent faktisk giver udslag i det underdimensionerede elnet, vil man så forslå at skifte til en ICE bil i stedet?

Jeg har i øvrigt selv både varmepumpe og elbil. Begge kører på tidsprogrammer uden for spidsbelastning.

  • 57
  • 3

Nu har Avisen Danmark brugt Fredericia som et eksempel på varmepumper, der ikke burde være der.

De glemte bare at fortælle, at på 57 ud af 335 adresser, der fik et nedbrud juleaften, var der alle 1-fasede varmepumper tilsluttet samme fase.. Det overbelastede transformatoren. Nu er belastningen delt ud på alle 3 faser, men det er nok ikke specielt fremtidssikret.

De 57 adresser er bygget i et eksisterende boligområde, på grunden hvor det gamle stadion lå. Hvorfor de 57 boliger ikke fik deres egen 0,4/10 kV-station er mig en gåde. I stedet blev de koblet på den eksisterende transformer. Det kan nok skyldes at EWII/Trefor ikke skal have besked hvis et helt boligområde bliver installeret med varmepumper, men hvis en installatør tilslutter en enkelt varmepumpe, ja så skal det meldes ind. Det er jo også direkte dumt.

Men er det så HELT friskt nybygget nybyg? Næeh, de huse er 4-5 år gamle, så det kan ikke passe at EWII/Trefor ikke har haft data om forbruget i området. De har simpelthen sovet i timen. Men kunne elbiler og varmepumper få skylden, samt at der kom et par mia. i tilskud fra staten, ja så er den gode krise jo ikke gået til spilde.

  • 62
  • 2

@DT En virkelig god grund til at alle større energiforbrugere bør være 3faset. Derved opnåes en jævn fordeling helt automatisk. Det kunne med fordel gøres på ovne også.

  • 31
  • 1

Konkurrence er sundt, det holder alle på stikkerne til at yde deres optimale til lavest mulige pris.

Måske Evii's FV selskab er bange for konkurrence?

Elnettet skal opgraderes alligevel grundet elbiler, derfor er argumenter om "problematiske" varmepumper ret søgt.

Strømmen bliver mere og mere grøn, klima argumentet er derfor også noget hult.

  • 38
  • 4

eg tror simpel hen ikke på EWIIs påstand om at det er varmepumper som gav udfald i elnettet. En gennemsnitlig varmepumpe i stabil drift trækker jo ikke mere end hvad der svarer til en ovn på grill program, eller en brødrister samtidig med en støvsuger (2500w på COP3 fx).

Det var også den perfekte storm af flere kombinationer:

  • Juleaften
  • Temperaturen droppede fra 1 til -4 grader på 4 timer
  • Varmepumperne går (måske?) på elpatron
  • Alle varmepumper var monteret på samme fase
  • 32
  • 1

Hvis først alle får installeret varmepumper, vil det gøre fjernvarmen mindre attraktiv, så det er bare med at komme igang,

Nåeh vi står med et teknologisk forældet fortovsopvarmningssystem, så lad os tvinge folk til at benytte det, for så er vi sikre på at kunderne er godt og grundigt svinebundet.

Jamen lad os da endelig gøre alt hvad vi kan for at sabotere den grønne omstilling.

Hvad med om transportørerne i stedet begynder at få fingeren ud, og få opgraderet 0,4kV nettet, som der trods alt betales giftige tariffer til (især Radius).

Måske Ewii burde repetere begrebet rettidig omhu:

Indbegrebet af ordentlighed, redelighed, arbejdsomhed, pålidelighed, pligtfølelse og viljen til at skabe langtidsholdbare resultater

OT: Elprisen er vanvittig høj (og Radius' tariffer), og dermed skovler staten momskroner ind, men samtidig fastholder de hånen med den omvendte Robin Hood skat, aka elafgifterne.

  • 30
  • 8

De glemte bare at fortælle, at på 57 ud af 335 adresser, der fik et nedbrud juleaften, var der alle 1-fasede varmepumper tilsluttet samme fase.. Det overbelastede transformatoren.

De går også umanerligt stille med dørene om at de ikke har lavet simpel fase belastnings overvågning af transformeren.

Havde de dette, ville de have kunne se problemet allerede første år efter nybyggelsen blev tilsluttet.

Hvad fjæsing vil de gøre med resten af deres elnet når folk køber elbiler ?

"Det så vi ikke komme"

Hvorfor de 57 boliger ikke fik deres egen 0,4/10 kV-station er mig en gåde. I stedet blev de koblet på den eksisterende transformer.

Forlængerldning, på forlængerledning, på forlængerledning, er billigt lige indtil noget går grueligt galt

De har simpelthen sovet i timen. Men kunne elbiler og varmepumper få skylden, samt at der kom et par mia. i tilskud fra staten, ja så er den gode krise jo ikke gået til spilde.

Enig !

"Vi passer ikke det arbejde vi tager os betalt for, derfor giver vi andre skylden"

  • 47
  • 1

@DT En virkelig god grund til at alle større energiforbrugere bør være 3faset. Derved opnåes en jævn fordeling helt automatisk. Det kunne med fordel gøres på ovne også.

Ja det vil varmepumperne også under normale omstændigheder. Men hvis der bliver rigtig koldt, så slår varmepatronen til, og den sidder måske kun på en af faserne. Det gik f.eks. galt i Vejle:

https://www.sik.dk/erhverv/elinstallatione...

Hvad angår komfur/ovn/dropinet. Min egen indbygningsovn er også enfaset og sidder på L2. Højre side af dropinetten kører på L3 og venstre side på L1, så det kan næsten ikke fordeles bedre.

  • 12
  • 0

Hvad angår komfur

Mit komfur er delt ud, så kogeplader er for sig og ovnen for sig - men hvis nu alle komfurer er lavet efter samme designmanual, så ovnens varmelegeme hyppigst vil ende på f.eks. L1, så kan en ovnmadsaften som juleaften da godt give en udfordring, især hvis varmepumper mv. også er på samme fase.

Og så er der da virkelig tale om manglende rettidig omhu, da man ikke har overvåget transformatoren, og (lang tid før) fundet ud af at en af faserne belastes uforholdsmæssigt meget.

Man kan spørge sig selv, har Ewii i virkeligheden en skjult dagsorden?

  • 20
  • 2

Men er det så HELT friskt nybygget nybyg? Næeh, de huse er 4-5 år gamle, så det kan ikke passe at EWII/Trefor ikke har haft data om forbruget i området. De har simpelthen sovet i timen.

Det helt morsomme er hvis man læser denne artikel:

https://jv.dk/artikel/ewii-kunder-f%C3%A5r...

Hvori der bla. står:

"Stigningen er begrundet i ekstra omkostninger til analyser og drift."

Så vi tager flere penge for analyser, men analyserer ikke vores eget net - imponerende.

  • 28
  • 0

Man kan spørge sig selv, har Ewii i virkeligheden en skjult dagsorden?

Som f.eks. dette, som også er at finde i artiklen fra JV:

Vi er bundet af en 20 årig kontrakt på at aftage varmen, og vi er to år inde i den. Den tørre sommer har betydet, at træpriserne er steget, og når man står med et flisfyret varmeværk, så har det konsekvenser. Det er ikke noget vi har indflydelse på

Omskrevet til 2022: vi har bundet os til en rigtig dårlig kontrakt, som vi hænger på i 15 år mere, nogen skal bøde for det.

  • 23
  • 1

jeg vil næsten tro at samtlige hårdhvidvarer i dag leveres som 1 faset, og man skal virkelig være ihærdig med at finde 3 faset modeller.

Ideen er vel at elektrikkeren har ballanceret husinstallationen, således at alle tilgængelige faser i installation belastes lige meget. Faktisk skal elekrikeren måle belasting af installatioen igennem, hvis der ændres i denne ala ny stikkontakt

  • 4
  • 0

jeg vil næsten tro at samtlige hårdhvidvarer i dag leveres som 1 faset, og man skal virkelig være ihærdig med at finde 3 faset modeller.

Og jeg vil så hævde at alle komfurer er (nødt til at være) 3 fasede - men det er nok også det sidste apparat i en moderne husholdning.

Men hvis vi kikker på store forbrugere, så er det vel nogenlunde sådan det ser ud for en typisk husstand;

  • Komfur: 3 faser
  • Vaskemaskine/tørretumbler: 1 fase, men de bør (skal) være på hver sin fase
  • Elvandvarmer: 1 eller 2 faser
  • Varmepumpe: Lille 1 fase, stor 3 faser
  • Elradiatorer: 1 fase, men flere skal helt naturligt deles ud
  • Elbil (og den kan virkelig være jokeren, da vi taler om langt højere effekt): 1 eller 3 faser

Alt andet er småtteri, som skifter fase, afhængig af hvilket udtag der lige benyttes.

  • 13
  • 0

En lille søgning på nettet viser nu af 230V til komfurer er ganske normalt. Ala https://www.whiteaway.com/hvidevarer/komfu...

Det har ikke noget at gøre med om man bruger 3 faser eller 1 at gøre.

For hvis vi ser på det pågældende komfur, så siger specifikationerne:

  • Højre bagzone: 1800W/180mm
  • Venstre frontzone: 2300W/210mm
  • Højre frontzone: 1200W/145mm
  • Venstre bagzone: 1200W/145mm
  • Dertil kommer ovnen, typisk 2kW

Det ville være morsomt kun at bruge det på en fase - nej komfuret er fordelt på 3 faser, men de enkelte varmelegemer er kun 230V, ikke 400V.

Og hvis du læser i manualen, så skriver den om mindste kabelstørrelse ved tilslutning;

1 fase 3x10,0 mm² (!) 3 fase med neutral 5x1,5 mm²

Så det der med at tilslutte den kun 1 fase går vist ikke andre steder end i UK.

  • 12
  • 0

Jeg bor i et lille rækkehus på ca 85 m2, og jeg opvarmer mit hus med en varmepumpe og (nye) elradiatorer (som kun bliver brugt hvis det er nødvendigt).

Kort efter jeg var flyttet ind, inviterede det lokale fjernvarmeværk til en info aften om, hvor fantastisk deres fjernvarme var. Jeg fik at vide at jeg skulle regne med at betale omkring 80.000 kr for at få lagt fjernvarme ind i mit hus. Det er 10+ år siden nu, og jeg tvivler på at det er blevet billigere.

Vil det overhovedet være tilladt for folketinget at vedtage en lov, der tvinger folk til at få fjernvarme? Jeg har ikke lige 80-100.000 kr der står fjernvarmeinstallation på.

Eller har jeg misforstået deres forståelse af "tilgængeligt"? Mener de, at hvis man HAR fjernvarme, så må man ikke suplere med en varmepumpe??

  • 21
  • 0

Vi siger at Danmark har meget lav korruption. Det er muligvis rigtigt, vi har bare andre måder at gøre det på. De kan allerede tvinge folk så vidt jeg kan se hos familie medlemmer som er blevet tvunget til at skifte fra gas til fjernvame. Jeg har dog ikke sat mig 100% ind i deres sag, måske kan de ikke tvinge folk, men komme med noget der lyder som tvang. De fik 10 år til at skifte til fjernvarme, men nu sidder jeg og tænker på om det var en "trussel" med at gas nettet blev lukket ned i 2030 som folketinget vil. Måske har de bare udeladt at folk kunne vælge at installere en varmepumpe i stedet for.

  • 11
  • 2

Men er det så HELT friskt nybygget nybyg? Næeh, de huse er 4-5 år gamle, så det kan ikke passe at EWII/Trefor ikke har haft data om forbruget i området. De har simpelthen sovet i timen. Men kunne elbiler og varmepumper få skylden, samt at der kom et par mia. i tilskud fra staten, ja så er den gode krise jo ikke gået til spilde.

Det at man har mange data til rådighed, betyder ikke nødvendigvis at man kan gennemføre alle de nødvendige beregninger.

Jeg kender ikke til Trefors beregningsmuligheder, men der er to overordnet principper. 1) De kan regne på årssalget via en Velanterfunktion der er udviklet i 60'erne og 70'erne. Den regner årssalget om til en makseffekt ud fra en formel hvor konstanterne afhænger af en gennemsnitlig belastningsprofil der bestemmes af det typiske forbrugsmønster for den pågældende kundekategori. Denne værdi skal efterfølgende kalibreres med en faktisk ampremåling (årsmaks), da belastningen ellers bliver for høj 2) De kan regne på timekurver fra de enkelte kunder. Dvs. at salget inden for hver time midles til en konstant effekt (kWh/h) for den pågældende time.

Fælles for begge beregningsmetoder er at ingen af dem regner på et usymetrisk net. Belastningerne fordeles jævnt på de tre faser og jeg har ikke kendskab til nogen netselskaber der gemmer afregningsdata fordelt på de enkelte faser. Desuden vil det vil slet ikke være mulligt at regne på et usymetrisk net, da L1 i det ene hus ikke nødvendigvis er L1 i nabohuset.

Der arbejdes mange steder på at trække endnu flere data ud af elmåleren, så man f.eks. kan overvåge belastningsskævheder, men det er noget som der skal udvikles nye systemer til. Især hjemtagningssystemet der skal hente mange flere data.

  • 4
  • 0

Kort efter jeg var flyttet ind, inviterede det lokale fjernvarmeværk til en info aften om, hvor fantastisk deres fjernvarme var. Jeg fik at vide at jeg skulle regne med at betale omkring 80.000 kr for at få lagt fjernvarme ind i mit hus. Det er 10+ år siden nu, og jeg tvivler på at det er blevet billigere.

Jeg har før underholdt med min datter og svigersøns hus som de købte for 4 år siden.

Der stod i ramme alvor i den såkaldte energisynsrapport at det anbefaledes at der blev etableret fjernvarme i huset, og det blev skønnet til at koste 300.000 kr.

Huset er lidt ala dit mht. radiatorer og varmepumpe, og de har et samlet årligt forbrug på ca. 8MWh - og da de har to små børn og hyppigt kørende vaskemaskine og tørretumbler, så vil jeg gætte på at det reelle opvarmningsforbrug (incl varmt vand) ligger på ca. 4.000 - 5.000 kWh om året, dvs en samlet omkostning på omkring 5.000 kr.

Alene den faste del for fjernvarmen vil koste ca. 4.250 kr om året!

Så allerede før den første slatne joule (til formedelst 525 kr/MWh) er kommet ind i huset, så er der under tusinde kroner at gøre godt med.

Man skal vist være begunstiget kammerat for at kunne afskrive 300.000 på de vilkår.

  • 28
  • 3

Men Michael, det drejer sig vel ikke så meget om penge og afregning, men det at de slet ikke overvåger på transformatorniveau, og dermed følger om en given transformator belastes (voldsomt) skævt, og reagerer i tide derpå.

Ja, jeg har ikke kendskab til nogen netselskaber der har måling på mellemspændingstransformere... De overvåges via de årlige beregninger på belastningsstrømmen og de løbende tilsyn, men ingen af dem overvåger skævvridningen... Maksamperemålingen foregår typisk på 60 kV stationen da der er kommunikation til denne... Det er beskyttelsen der sikre at de ikke overbelastes ud over hvad netselskabet mener er forsvarligt...

I det netselskab hvor jeg er ansat har vi omkring 30.000 mellemspændingstransformere og meget få af dem er overvåget. Det er sjældent at en af dem brænder af, i langt de fleste tilfælde opdager vi at de har været meget varme, inden de tager seriøst skade. Det vil blive meget dyrt at skulle have kommunikation ud til hver eneste transformer og have opsat en RTU i stationen til at sikre overvågningen. Kun de stationer som vi ombygger til at være fjernbetjent får overvågning og kommunikation.

  • 9
  • 2

I det netselskab hvor jeg er ansat har vi omkring 30.000 mellemspændingstransformere og meget få af dem er overvåget. Det er sjældent at en af dem brænder af, i langt de fleste tilfælde opdager vi at de har været meget varme, inden de tager seriøst skade. Det vil blive meget dyrt at skulle have kommunikation ud til hver eneste transformer og have opsat en RTU i stationen til at sikre overvågningen. Kun de stationer som vi ombygger til at være fjernbetjent får overvågning og kommunikation.

Dejligt at få lidt tal på.

Men det kan da godt undre mig at der ikke er mere overvågning, for hvad jeg har hørt om f.eks. vand og spildevand, så er der jo snart overvågning i hver eneste lille brønd - og rigtig mange vandværker har overvågning af den enkelte vandmåler, hvilket jo for et forsyningsområde på størrelse med jeres må være langt mere end 30.000.

Det burde ikke være en urimelig opgave at måle på mellemspændingstransformerne, sample rate (LoraWAN er opfundet, og GSM kan nok også bruges) behøver jo ikke være voldsom, og det burde vel ikke være et problem at finde forsyningsspænding.

Historien fra Fredericia må da være en vink med en vognstang.

BTW, når du siger I kun måler på 60kV stationerne, er det så på 10kV siden eller på 60kV siden?

  • 12
  • 2

Det vil blive meget dyrt at skulle have kommunikation ud til hver eneste transformer og have opsat en RTU i stationen til at sikre overvågningen.

Nej. Det har alle de moderne IoT systemer, som f.eks. teleselskabernes NB-IoT og det nye LoRaWAN netværk for længst lavet om på - se:

NB-Iot: https://tdc.dk/produkter/iot-connectivity/...

https://www.telenor.dk/erhverv/internet-of...

LoRaWAN: https://cibicom.dk/loesninger/iot-connecti...

At overvåge ubalance er meget simpelt. Man skal bare trække alle 3 faser gennem en (simpel) form for strømtransformator og så aflæse output over en modstand. Når man idag har nået det punkt, hvor man overvåger hjertestartere, og det endog kan betale sig at overvåge skraldespande, kan det altså ikke koste en formue.

I dette tilfælde var problemet unbalance; men hvad vil netselskaberne stille op den dag, produktionen fra private solcelleanlæg begynder at nærme sig belastningsstrømmen eller endog overstiger denne? Hvem skal styre fase, frekvens og ind- og udkobling af de enkelte anlæg, hvordan garanteres et spændingsløst net ved service, og hvordan finder den enkelte forbruger og ikke mindst elbilindehaver ud af, hvor hårdt elnettet p.t. er belastet, og hvad elprisen er? For næsten 40 år siden arbejdede jeg med overførsel af variable eltariffer via elnettet i mit daværende firma Søren T. Lyngsø A/S; men teknikken fyldte for meget og var ikke moden. Idag er der ingen undskyldning for at sove tornerosesøvn og med den hastighed, standardiseringsorganisationerne arbejder, når standarderne næppe at komme på plads, før problemet er aktuelt, med mindre man vågner op nu og får fingrene ud!

  • 15
  • 3

Man skal bare trække alle 3 faser gennem en (simpel) form for strømtransformator og så aflæse output over en modstand.

PS. Man kan nok også bare måle strømmen i 0-lederen.

Når nu man er i gang kan man vel overvåge alle tre faser og 0 - både spænding, strøm og faseforhold + temperatur, luftfugtighed og lufttryk nu man er i gang..

Og ellers vil jeg give dig helt ret i at det lyder ret mærkeligt at man endnu ikke har fået sat overvågning/datalogning på den del af nettet.

Men vel ikke helt uforståeligt i en brance der gerne så lovgivning mod at ens kunder bruger ens produkt.

  • 16
  • 0

BTW, når du siger I kun måler på 60kV stationerne, er det så på 10kV siden eller på 60kV siden?

På 60 kV stationerne måler og logger vi stort set alt. P, Q, f, I, U og også temperatur på de nyere transformere... Vi overvejer også at måle støj. Vi måler på alle spændingerne, men nogle steder er der sparet lidt på især 60 kV udstyret så der måske ikke er spændingsmåling i alle felter

Det burde ikke være en urimelig opgave at måle på mellemspændingstransformerne, sample rate (LoraWAN er opfundet, og GSM kan nok også bruges) behøver jo ikke være voldsom, og det burde vel ikke være et problem at finde forsyningsspænding.

Jeg tør ikke tænke på hvor lang tid det vil tage at få det igennem vores IT-afdelings sikkerhedsudvalg ?

Som udgangspunkt bruger vi ikke penge på noget der ikke er nødvendigt og når man tænker på at Danmark har den højeste forsyningssikkerheden i den vestlige verden, så er problemet i Fredericia ikke alarmerende... Der er måske 150.000 mellemspændingstransformere i Danmark og det er ikke 100 af dem der kobles ud, om året, pga en skævvridning... De penge kan bruges bedre på andre områder... F.eks at forstærke når beregningen viser at stationen er 90% belaster, istedet til at vente til den rammer 100%...

  • 9
  • 0

Hvem skal styre fase, frekvens og ind- og udkobling af de enkelte anlæg, hvordan garanteres et spændingsløst net ved service, og hvordan finder den enkelte forbruger og ikke mindst elbilindehaver ud af, hvor hårdt elnettet p.t. er belastet, og hvad elprisen er?

Det er ikke netselskabet ansvar. Energinet har balanceansvaret (frekvens), MVAr reguleringen bruger vi kun på de højre spændingsniveauer og ellers fastsættes krav i tilslutningsbestemmelserne (kundens ansvar), enfaset anlæg fordeles, øvrige produktionsanlæg skal være symmetrisk. Ind- og udkobling styres af producenten, spændingsførende dele skal jordes inden der arbejdes på dem og intet net er spændingsløst før det er testet og jordet. Nødgeneratorer sættes på 52 Hz, så der afbrydes for alle produktionsanlæg (producentens ansvar ikke at producerer ind på net i ø-drift). Netselskabet er et monopol selvskab og må ikke have noget med elpris at gøre. Ang. belastningen af nettet, så er det ikke afgjort endnu, men alt tyder på at det bliver ejeren af opladerens ansvar at samarbejde med det lokale netselskab...

  • 8
  • 0

Hvis ikke man logger belastningen på den enkelte transformator, hvordan kan beregningen så være andet end et kvalificeret gæt?

Forbruget måles ved kunden og produktion måles ved producenten. Spændingen reguleres hele tiden ind på 10-20 kV skinnen i 60 kV stationen og vi kender hele nettets opbygning. Den eneste antagelse er at nettet er symmetrisk belastet...

Men ja, det kan da betegnes som et kvalificeret gæt, men godt nok til at vi kan drive nettet ?

  • 6
  • 0

Ja, jeg har ikke kendskab til nogen netselskaber der har måling på mellemspændingstransformere... De overvåges via de årlige beregninger på belastningsstrømmen og de løbende tilsyn, men ingen af dem overvåger skævvridningen... Maksamperemålingen foregår typisk på 60 kV stationen da der er kommunikation til denne... Det er beskyttelsen der sikre at de ikke overbelastes ud over hvad netselskabet mener er forsvarligt...

I det netselskab hvor jeg er ansat har vi omkring 30.000 mellemspændingstransformere og meget få af dem er overvåget. Det er sjældent at en af dem brænder af, i langt de fleste tilfælde opdager vi at de har været meget varme, inden de tager seriøst skade. Det vil blive meget dyrt at skulle have kommunikation ud til hver eneste transformer og have opsat en RTU i stationen til at sikre overvågningen. Kun de stationer som vi ombygger til at være fjernbetjent får overvågning og kommunikation

@Michael Rangård

Hvas kostede det mon at tilkalde Y antal teknikker klokken ged og få dem til at bestille en dieselgenerator og koble den til? For så nogen tid efter, også klokken ged at skulle tilkalde er ny flok teknikkere til at fejlfinde på generatoren, finde fejlen og rydde op efter alt generator halløjet.

Alt sammen noget der kunne have været undgået med den simple overvågning der skal etableres alligevel.

Det kan ikke koste ret mange håndører pr installation at overvåge ampere trækket på 3 ledninger.

Er der ikke tale om pligtforsømmelse hos dem der besluttede at billig overvågning, var for dyrt ? Ligeledes hos dem der besluttede at "man bare lige" kunne sætte en forlængerledning på eksisterende kabel ?

  • 8
  • 4

Jeg tør ikke tænke på hvor lang tid det vil tage at få det igennem vores IT-afdelings sikkerhedsudvalg ?

Så det skal være en bagstræberisk IT-afdeling der sætter dagsordnen?

Som udgangspunkt bruger vi ikke penge på noget der ikke er nødvendigt

Nej det er nok det der er sagens kerne - en del af det at udvise rettidig omhu er bla. også at foretage de fornødne investeringer før det bliver nødvendigt.

Det er ikke netselskabet ansvar.

Nej, det er de andres skyld, det er dem der bruger varmepumpers skyld, det er elbilejernes ansvar, det er ....

  • 12
  • 2

Jeg tør ikke tænke på hvor lang tid det vil tage at få det igennem vores IT-afdelings sikkerhedsudvalg ?

Ren overvågning (ingen styring) behøver ikke at komme igennem sikkerhedsudvalget, så det er bare at gå igang.

Det bliver selvfølgeligt aktuelt med sikkerhed, hvis man i et net med mange solcelleanlæg vil kunne garantere et spændingsløst net ved service; men problemet forsvinder ikke ved at bare at stikke hovedet i jorden. I fremtidens samfund, der bør hærdes mod cyberangreb og konflikter, bliver det aktuelt at kunne køre ø-drift, hvilket ikke er muligt med dagens nettilkoblede solcelleanlæg pga. det indbyggede "grid - anti-islanding" system, der netop skal sikre et ufarligt net ved service.

Faktisk er en meget overset fordel ved solceller, ø-drift og elbiler, at man kan holde samfundet delvist igang i en krise- og krigssituation. Vore dages ICE-biler kan ikke som i 2. verdenskrig bære en gasgenerator, og hele samfundet er idag langt mere baseret på transport end den gang.

  • 11
  • 2

Ren overvågning (ingen styring) behøver ikke at komme igennem sikkerhedsudvalget, så det er bare at gå igang.

Overvågning betyder normalt data skal gemmes på vores server. Og hvis vi vil have 30.000 enheder, fordelt i landskabet, med skriveret til vores server og jeg skal kunne logge på serveren med min PC, så skal der være styr på it-sikkerheden... Det kommer aldrig ind i vores driftssystem for elnettet, da det er et lukket system som jeg ikke har adgang til.

  • 5
  • 0

Overvågning betyder normalt data skal gemmes på vores server. Og hvis vi vil have 30.000 enheder, fordelt i landskabet, med skriveret til vores server og jeg skal kunne logge på serveren med min PC, så skal der være styr på it-sikkerheden... Det kommer aldrig ind i vores driftssystem for elnettet, da det er et lukket system som jeg ikke har adgang til.

Så har andre adgang og kan give dig de data du beder om.

Du kan få en seperat PC der sidder i samme sikkerhedszone.

Dertil findes der allerede systemer i jeres verden der kan flytte måledata fra en sikkerhedszone til en anden. Det endda helt ud på min private PC jeg sidder og skriver på lige nu !

  • 4
  • 2

Det kan ikke koste ret mange håndører pr installation at overvåge ampere trækket på 3 ledninger.

Det kan man altid regne på. Men husk det store antal punkter der skal overvåges... Drift og vedligehold af systemet og risikoen for at denne komponent bliver fejlramt... Og alt dette skal sammenlignes med det meget lille antal fejl...

Ja, man kan finde ud af hvor der er en skævvridning af nettet, men andet udstyr skal overvåge støjen i nettet, der skal stadig regnes på det og systemet finder kun dem hvor man er kommet for sent ud, for det her er ikke en universal løsning som kan sige i hvilken rækkefølge der skal investeres... Det er fortsat kun en måling på historiske data, det er ikke en krystalkugle der kan forudsige at nogen ændre mønster... Det kan ikke forhindre overbelastninger i fremtiden...

  • 4
  • 0

Overvågning betyder normalt data skal gemmes på vores server. Og hvis vi vil have 30.000 enheder, fordelt i landskabet, med skriveret til vores server og jeg skal kunne logge på serveren med min PC, så skal der være styr på it-sikkerheden...

Ja, selvfølgelig; men det er ikke anderledes end stort set alle industrianlæg idag, hvor de fleste data er tilgængelige, så hvad er problemet, så længe det ikke er muligt at styre?

  • 4
  • 3

Ja, selvfølgelig; men det er ikke anderledes end stort set alle industrianlæg idag, hvor de fleste data er tilgængelige, så hvad er problemet, så længe det ikke er muligt at styre?

Ikke andet end at det er en konservativ branche... Cloud-løsninger vil de ikke godkende. Udveksling af data med produktionsanlæg må kun ske hårdt fortråder, vi må ikke kunne kontakte vores relæer hjemmefra (scada er et lukket system, kun alarmer sendes hjem) så ved fejl skal vi have en teknikker ud på stationen og udlæse relæerne manuelt osv... Til gengæld er det ikke særlig sandsynligt at russerne kan slukke for strømmen... De har vist nok heller ikke trådløse mus i kontrolrummet...

  • 11
  • 0

I det netselskab hvor jeg er ansat har vi omkring 30.000 mellemspændingstransformere og meget få af dem er overvåget. Det er sjældent at en af dem brænder af, i langt de fleste tilfælde opdager vi at de har været meget varme, inden de tager seriøst skade. Det vil blive meget dyrt at skulle have kommunikation ud til hver eneste transformer og have opsat en RTU i stationen til at sikre overvågningen. Kun de stationer som vi ombygger til at være fjernbetjent får overvågning og kommunikation.

Tak Michael for at få nogle tal på. Det er en fantastisk sober debat her på ing.dk i forhold til Fredericia Dagblads facebook side. Så tak for det.

Med det antal mellemspændingstransformere forklarer det meget godt hvorfor der ikke er nogen overvågning. Jeg er selv ved at lave dataopsamling fra Siemens PAC 3200/4200/5200 på en af Arlas fabrikker i Videbæk. Det meste på undertavler og et par enkelte på 0,4/10 kV transformerne. De koster vist omkring en 5000 kr pr. styk, så skal der trækkes netværk, måleren skal oprettes i Siemens Powermanager, logninger i SCADA/MES, etc. Det løber jo op alt sammen. Så er det bare at gange med 30000 stk.

Så det er forståeligt at det gøres på den anden måde. Trefor ville nu også kigge i datahubben efter varmepumpe-ejere, og så kan der tages stikprøver. Men er det nok fremover?

Ang. belastningen af nettet, så er det ikke afgjort endnu, men alt tyder på at det bliver ejeren af opladerens ansvar at samarbejde med det lokale netselskab...

Ved du hvordan dette samarbejde skal komme til at foregå? Skal det så foregå med en timer? F.eks. kun ladning efter kl 21. Eller skal der være noget kommunikation til netselskabet om belastning? En ting er transformeren, noget andet er kablerne.

Efter et par dage med nødgeneratoren i Fredericia, brød nettet nemlig sammen igen. Denne gang var det et overbelastet kabel. Så hvis det enkelte 0,4 kV-kabel fra transformeren også skal overvåges, så springer antallet af målepunkter jo i luften.

Da nødgeneratoren alligevel var brudt sammen, havde installatørene i mellemtiden fået fordelt belastningen på varmepumperne, så nu gik de tilbage til transformeren igen.

Deres tweet:

https://twitter.com/TREFORdognvagt/status/...

"Den eksisterende transformerstation leverer efter omfordelingen af forbruget ca. 80 - 90 % fuldlast, så der vil, som tidligere nævnt blive taget bestik af situationen det i den nærmeste fremtid. Vi beklager aftenens hændelse, der ikke burde ske."

Det brød sammen kl 17:15, og det var ved ca. -2 grader. Jeg tror godt de kan få bestilt en ekstra trafo til Baldersparken (den med de 57 varmepumper). Så vil det eksisterende område heller ikke være så hårdt belastet. Men nej.. der er ikke noget der er "bare lige".

  • 11
  • 0

Så det er forståeligt at det gøres på den anden måde. Trefor ville nu også kigge i datahubben efter varmepumpe-ejere, og så kan der tages stikprøver. Men er det nok fremover?

Vi ser også på om man kan få AI til at finde elbiler men det er vist ikke så simpelt... Varmepumper bør man kunne finde da kunden vist kan få refunderet elafgiften på forbrug over 4000 kWh, hvis de er registreret som elopvarmet i BBR... (Jeg kender ikke reglerne)

  • 6
  • 0

Det vil blive meget dyrt at skulle have kommunikation ud til hver eneste transformer og have opsat en RTU i stationen til at sikre overvågningen. Kun de stationer som vi ombygger til at være fjernbetjent får overvågning og kommunikation.

Men det var åbenbart ikke dyrt at skifte alle målere til fjernaflæste?

Men det er i tråd med, at selskaberne ikke ved hvad de leverer før aflæsningen fra kunderne kommer ind. Hvor mange forbrugere er der på en transformer?

  • 10
  • 4

Siemens og andre leverandørers prispolitik på CTS har betydet at de fleste anlæg har alt for få punkter.

Der er forhåbentlig ikke direkte sammenhæng mellem marginalomkostningerne og det CTS-folk tager for et ekstra punkt. Jeg formoder at det er samme høkerregning som da NETS tog de samlede omkostninger til Dankortet og dividerede med antallet af transaktioner, for at sætte en pris på hver transaktion.

Der behøver jo heller ikke at være en fin grafisk repræsentation af hver enkelt måleværdi.

  • 5
  • 0

Men det var åbenbart ikke dyrt at skifte alle målere til fjernaflæste?

Nej, men det var dyrt at sende aflæsningsskema ud til alle husstande og få dem til manuelt at aflæse måleren, hvor efter skemaet skulle tastes ind i netselskabet system...

Det gav også en meget unøjagtig beregning og det krævede manuel aflæsning af slæbeamperemeter for at kunne finde årsmaks...

Det endte med at være en så god buisnescase at mange selvskabte gennemførte det inden det blev en lov og derfor måtte skifte måler igen, da de ikke levede op til lovens krav...

  • 15
  • 0

Det er da klart at boliger i området ikke må handle andre steder. Det giver alt for meget bøvl hvis kunderne pludselig skifter til et andet supermarked.

  • 7
  • 6

Jeg synes det er pudsigt, at der overhovedet er en diskussion af, hvad den enkelte husstand bruger el til. Er det ikke et forbrugsafregnet produkt, hvor afregningen dækker omkostningen til at levere produktet? - noget med hvile-i-sig-selv og andre fine koncepter. Om jeg installerer en varmepumpe eller har en elpatron i min udendørsspa kommer vel ikke netselskabet ved, så længe jeg betaler regningen. Ellers er der noget galt med den aftale, der er mellem kunden og netselskabet? Fair nok at det ikke er en helt simpel opgave at drive et elnet, men når business casen viser, at det er bedre at løse nogle typer udfordringer reaktivt, så må de bare fikse det, når der opstår et problem som det nævnte i Fredericia, frem for at begynde at snakke om at kunderne ikke må dette og hint.

Nu har jeg på mit dagjob en finger med i spillet med at levere internetforbindelser til private. Det er et flatrate produkt. Vores arbejde ville være meget nemmere, hvis vi kunne bestemme, hvad kunderne måtte bruge deres forbindelser til (bevares - der er lidt med at forbindelserne ikke må deles med naboen og lignende). Men vi ville blive dunket oven i hovedet med netneutralitetsreglerne lige med det samme. Analogien til elsagen vil være, at Stofa og Yousee gerne vil forbyde, at kunderne streamer 4K indhold med henvisning til, at de kan købe et tv-signal i stedet. Det tror jeg ikke de ville slippe godt fra.

  • 21
  • 1

I gamle dage var det god latin at dimensionere on-off varmepumpen til ca 80% effekt og lade elpatronen om resten. Det er fortid nu, men desværre ikke for enkelte installatører. Når det er koldt, kommer alle elpatronerne i spil nogenlunde samtidigt, og elvarme trækker væsentlig højere strøm end varmepumper, så der kan blive tale om flerdobling af strømtrækket.

I dag er de fleste varmepumper frekvensregulerede / behovsstyrede, så de tilpasser sig varmebehovet løbende. De skal dimensioneres til ca 100% effektdækning, så elpatronen blot er til backup i tilfælde af fejl på varmepumpe eller optagersystem. Måske falder virkningsgraden lidt ved max effekt, men den er stadig flere gange bedre end elpatronen.

Så korrekt dimensionerede, moderne varmepumper bør ikke give problemer for tidsvarende elnet. Og er næppe noget man kan forbyde elkunderne.

  • 17
  • 0

Det kan man altid regne på. Men husk det store antal punkter der skal overvåges... Drift og vedligehold af systemet og risikoen for at denne komponent bliver fejlramt... Og alt dette skal sammenlignes med det meget lille antal fejl...

Du tænker stadigvæk i fejl.

Det vigtigste ved overvågning i netværket er at generere data for analyse af status og trends i netværket - så man proaktivt kan sætte ind der hvor der er brug for det.

  • 13
  • 0

Analogien til elsagen vil være, at Stofa og Yousee gerne vil forbyde, at kunderne streamer 4K indhold med henvisning til, at de kan købe et tv-signal i stedet.

Eller hvis kunden køber ubegrænset download og så får halveret hastigheden sidst på måneden fordi selskabet stadig mener at der er en uskreven regel om at ubegrænset internet kun er 300 GB/måned

Det er vel netop ikke en uskreven regel - måske det ikke står med stor font på forsiden af aftalen med kunden, men det skal nok være der et sted. Dog med den rettelse, at det ikke er halveret hastighed, det er nedsat til ubrugelig hastighed :-)

Grunden til, at jeg prøvede med analogien var, at Ewii, som jeg forstår det længere oppe i tråden, også leverer fjernvarme i området, og derfor gerne vil udnytte den infrastruktur bedre og sikkert hellere investere i elnettet steder, hvor det ikke er en mulighed. Det er fint nok, men det giver et habilitetsproblem.

Jeg vil også godt gentage at et forbrugsafregnet produkt efter min mening ikke burde have et sådant problem. Med internetforbindelsen kan to kunder sagtens have en faktor 10 forskelligt forbrug men betale det samme - den situation findes ikke i elnettet. Hvis kunderne i Fredericia hver bruger 4.000 kWh. mere pr. år, så betaler de 1.000 DKK. mere til netselskabet pr. år - det kan der sikkert opgraderes en del elnet for.

  • 15
  • 0

Eller hvis kunden køber ubegrænset download og så får halveret hastigheden sidst på måneden fordi selskabet stadig mener at der er en uskreven regel om at ubegrænset internet kun er 300 GB/måned

... fordi de dybest set har solgt den samme båndbredde x-gange og kan se at det er billigere at begrænse kundernes brug end rent faktisk at levere det de har solgt...

Og det har netselskaberne ikke? - alle mine naboer og jeg har mig bekendt 25A eller 35A sikringer ude ved vejen. Hvis vi allesammen brugte op til den begrænsning samtidigt, så er der også noget, der slår fra et eller andet sted. Samtidighedsfaktor er en designparameter både i elnettet og i bredbåndsnettet.

  • 11
  • 1

Mer el i energisystemet og mindre fjernvarme lyder meget smart for mig. Om el skal være vind/PtX ellerKK kan diskuteres ,men der er ingen grund til at dimensionere fælles værker ,transformere og ledningsnet etc til mere end f.eks ca 80% af de næste fem års spidslast.

Hvis nogle forbrugere har et billigt flaskegas eller natugas fyret stempelmotor generator anlæg til strøm og varme kan de starte dette og få spildvarmen i huset og mod betaling fra de andre,lade være at trække strøm i samme for vort land så stressende periode.

Gasmængden vil blive under 10% af den samlede energimængde og investeringen per kW utroværdigt lav.

Vor nuværende hellige vision om 100% fossilfri VE kan slet ikke lade sig gøre og for KK (Det slemme) kommer de til at køre for uregelmæssigt hvad de ikke har godt af.

  • 2
  • 14

Radius har i samarbejde med True Energy og samarbejde med 250 elbilsejere eksperimenteret med at fjernstyre opladningen, ved revision og omkoblinger.

Netselskaberne har brugt ca. 5 milliarder kr. på fjernaflæste målere. Hvis netselskaberne ville, kunne man bare summere belastningerne op på de enkelte radialer, og derved afsløre usymetrisk- og over-belastning, således at afbrydelser forebygges, det handler kun om et seriøst hjemtagningssystem. I stedet for ovenstående har netselskaberne (DanskEnergi)indført tidsdifferenciering af nettariffer, som puljer forbruget til kl. 20.00 og derved øger risikoen for nedbrud, når alt starter samtidig.(usmart grid) I Svendborg er middelbelastningen af elnettet i villakvarterne under 10 %, vi kunne derfor øge udnyttelsen med de ledige 90 %, hvis vi gjorde som Radius. Netselskabet blev færdig med at lægge helt nye kabler langs alle veje for et år siden, da de udfasede luftledninger. En varmepumpe på et standard hus trækker max. 1,7 kW ud af den mindste stikledningsikring på 25 Amp.(17 kW) Elbilerne lades primært om natten hvor elprisen er lavest og netbelastningen er lavest. Elkabler kan holder i hundredevis af år, fjernvarmerør max. 40 år.

  • 9
  • 1

Vi ser også på om man kan få AI til at finde elbiler men det er vist ikke så simpelt... Varmepumper bør man kunne finde da kunden vist kan få refunderet elafgiften på forbrug over 4000 kWh, hvis de er registreret som elopvarmet i BBR... (Jeg kender ikke reglerne)

Det kan findes som stamdata på bla eloverblik.dk (filen du henter hedder MeteringPoints). Der findes en del felter bla.:

Reduceret_elafgift: Nej AnslåetÅrsforbrug: 3881

Nu har jeg brugt ca. 6100 kWh de sidste par år pga. elbil, så det anslåede forbrug er forkert. Det er vist også et jeg selv skal oplyse til elselskabet. Ved ikke om det bruges til noget fornuftigt.

Datapunktet med elbiler kan nemt klares, ved at give mulighed for at private selv kan få reduceret elafgiften til elbil. Der mangler to felter: Elbil: Ja/Nej, Elvarme: Ja/Nej.

Står "Reduceret_elafgift" til Ja, så falder afgiften til 0,8 øre/kWh, for alt over 4000 kWh/år. Det ville være nemt at administrere, da det er samme system.

  • 4
  • 0

Datapunktet med elbiler kan nemt klares, ved at give mulighed for at private selv kan få reduceret elafgiften til elbil. Der mangler to felter: Elbil: Ja/Nej, Elvarme: Ja/Nej.

Står "Reduceret_elafgift" til Ja, så falder afgiften til 0,8 øre/kWh, for alt over 4000 kWh/år. Det ville være nemt at administrere, da det er samme system.

Men tankesættet er jo dybt asocialt - hvorfor skal der gives rabat til elbilsejere, samtidig med "almindelige" borgere straffes for at lave mad og vaske tøj, en adfærd de har svært ved at ændre på.

Hvis der overhovedet skulle være afgifter på el, så skulle det da vendes på hovedet, således at de første 4000kWh var afgiftsfri, de næste 4000kWh belagt med 25 øre, de næste belagt med 50 øre, og alt derover med 75 øre.

Om det så præcist skal være multipla af 4000kWh og 25 øre kan selvfølgelig diskuteres, men princippet vil give incitament til at spare, hvorimod det er omvendt i dag.

  • 14
  • 5

Men tankesættet er jo dybt asocialt - hvorfor skal der gives rabat til elbilsejere, samtidig med "almindelige" borgere straffes for at lave mad og vaske tøj, en adfærd de har svært ved at ændre på.

Netop, helt enig. Det er jo nøjagtigt samme udledning, om strømmen er brugt til brødristeren eller elbilen. Stod det til mig, så skulle loftet på 4000 kWh fjernes, elbilsejere skulle ikke kunne få refusion, og afgiften sænkes til noget der svarede til 1500 kr/ton CO2-udledning. Med den aktuelle udledning på omkring 140 gCO2/kWh i 2021, så burde elafgiften ligge på 140/1e6*1500 = 21 øre/kWh. Den er nu på 90,3 øre/kWh.

Så sparer vi administration, og er der penge i husholdningsbudgettet, til den forhåbentligt kommende ensartede CO2-afgift.

  • 16
  • 1

Så sparer vi administration, og er der penge i husholdningsbudgettet, til den forhåbentligt kommende ensartede CO2-afgift.

Lige her og nu, og et stykke frem i tiden står vi med det konkrete problem at almindelige borgere virkelig er trængt i en knibtang mellem eksploderende energipriser og stigende fødevarepriser.

Og i takt med energipriserne stiger voldsomt, så straffes borgerne tredje gang med at momsen også stiger (samtidig med staten høvler momsindtægter ind) - endvidere henter staten yderligere momskroner ind hver gang transportselskaberne skruer prisen op.

At politkerne så taler om at bruge XX millioner på energihjælp, som forsvinder i administration, hjælper intet.

Hvis man derimod fjernede den kopskat der hedder elafgift, og som intet formål har for at ændre adfærd i forbindelse med den grønne omstilling, så ville man hjælpe dagligdagen for rigtig mange almindelige mennesker, som nu rammes af en skat der i den grad vender den socialt tunge ende nedad.

Samtidig ville det faktisk også hjælpe den grønne omstilling, da selve elprisen ville blive meget mere synlig.

Væk med elafgift, her og nu.

  • 14
  • 2

Væk med elafgift, her og nu.

Nu drejede artikelen sig om at forbyde varmepumper hvor fjernvarme er tilgængelig, hvis man nu fjerner elafgiften, så betyder det da dødsstødet til fjernvarmen !

Ingen der er ved sine fulde fem, vil da vælge fjernvarme når man kan have individuel varme pumpe, der som ekstra bonus kan yde højt eftertragtet komfortkøl i sommerheden.

#19 Erik Jensen

min varmepumpe står og snurrer ved 350w for at holde mit hus varmt. Hvis det kommer ned på -12 så trækker den 550-600w. Det er ikke voldsomt.

Forventer at det bliver umådeligt svært for Lars Bonderup Bjørn, at få varmepumpeejere i stil med Erik Jensen at konvertere til fjernvarme.

  • 6
  • 3

Men hvis leverandørens antagelser om kundernes samtidighed viser sig at være i strid med virkeligheden er det altså ikke kunderne der skal tilpasse sig.

Især ikke hvis man på nogen måde skal retfærddigøre de voldsomme transportpriser som nu får et voldsomt nyk op - Radius sætter prisen op med 21,2%, ud fra en søgt undskyldning om stigende energipriser og inflation.

Ja elpriserne stiger, og dermed stiger prisen for tabet også når spotprisen er høj, men husker Radius så at modregne de perioder hvor prisen er rasende lav - hvis det skulle give bare en lille smule mening, så skulle Radius da i stedet have en variabel takst, som udgjorde 4-5% af spotprisen.

Som priserne er nu, så ligger gennemsnitsprisen (for selve strømmen) over tid for en almindelig forbruger på et sted mellem en og to kroner - dvs. at nettabet koster Radius et sted mellem 5 og 10 øre - heraf må man formode at der allerede betales en del ud fra de almindelige (ca dobbelt så høje som næsten resten af landet) tariffer, men alligevel svarer prisstigningen alene til hele nettabet!

Og stigende inflation min bare, men Radius har åbenbart lov til at være med til at det bliver en selvopfyldende profeti (eller måske det nærmere skal staves profiti).

  • 11
  • 2

Det kan man altid regne på. Men husk det store antal punkter der skal overvåges... Drift og vedligehold af systemet og risikoen for at denne komponent bliver fejlramt... Og alt dette skal sammenlignes med det meget lille antal fejl...

Ja, man kan finde ud af hvor der er en skævvridning af nettet, men andet udstyr skal overvåge støjen i nettet, der skal stadig regnes på det og systemet finder kun dem hvor man er kommet for sent ud, for det her er ikke en universal løsning som kan sige i hvilken rækkefølge der skal investeres... Det er fortsat kun en måling på historiske data, det er ikke en krystalkugle der kan forudsige at nogen ændre mønster... Det kan ikke forhindre overbelastninger i fremtiden...

@Michael Rangård

Antallet af målepunkter er ret meget mindre end antallet af målepunkter ude ved forbrugerne.

At der kommer 30.000 flere til er en dråbe i havet.

Hvad ville det have kostet at tage data fra kundernes målepunkter og samle dem pr transformer ? (vores nye smarte målere kan jo måle pr fase)

Hvad ville en måler på transformeren have kostet ?

Hvad kostede fejlen i Fredericia ?

Med jeres tilgang "Vi venter til noget går i stykker" så skal Fredercia fejlens beløb ganges op med antallet af tranformatorer !

Med rettidig omhu kan en transformator udskiftes med en større inden den går i stykker og derefter kan den gamle genbruges til at fordoble kapaciteten i nabo transformer huset.

Omkring overvågning, så er mine erfaringer fra store IT systemer, at sælgerne gør alt for at sælge dig et hangerskib fordi du vil måle vandtemperaturen.

Der er ikke nogen naturlov der tilsiger at ét system skal kunne alt ? (men sælgerne vil gerne bilde os det ind)

Når det kommer til overvågning så det er ret vigtigt at kunne skelne mellem hvad der kunne være sjovt at overvåge, og hvad der er systemkritisk at overvåge.

Ikke mindst hvor systemkritisk er der at have 100% sekund overvågning med logning kontra logning hvor der accepteres lidt udfald i logningen her og der ?

For løbende belastningsgrafer til forudsigelse af overbelastning, gør det absolut intet at der er nogle huller i logningen. Det er en fantastisk krystal kugle til at forudsige hvornår der skal opgraderes kapacitet eller belastningen skal balanceres

  • 11
  • 0

Hvad ville det have kostet at tage data fra kundernes målepunkter og samle dem pr transformer ? (vores nye smarte målere kan jo måle pr fase)

Det er hvad vi gør i dag, men da L1 i transformerstationen ikke er L1 ved kunden og ingen ved hvordan de tre faser tilsluttes i måleren, så kan det kun gøres som et symetrisk net... Det vil være meget dyrt at kortlægge fordelingen af faserne i de enkelte huse.

Hvad ville en måler på transformeren have kostet ?

Formentlig 5-10.000 med det hele, men hvad koster den øget risiko ved at strømtransformeren fejler og kobler kunderne ud?

Hvad kostede fejlen i Fredericia ?

Jeg har ikke svaret, men nok ikke det samme som at sætte måler i et par tusind transformerstationer for at undgå denne ene specifikke type fejl... For det er jo det der er virkeligheden, vi kan måske finde en håndfuld steder hvor problemet ikke var blevet opdaget på den måde vi gør i dag.

Med jeres tilgang "Vi venter til noget går i stykker" så skal Fredercia fejlens beløb ganges op med antallet af tranformatorer !

Nej, det er ikke "vores tilgang". Som sagt laves der beregninger og der føres tilsyn med stationerne. Jeg har også beskrevet at i langt de fleste tilfælde der opdages det at en transformer har været meget varm, inden den er i risiko for at stå af...

Et gæt herfra... 80 % af vores transformere er under 50% belastet under normale forhold. Så det vil være forkert bare at "gange op med antal transformere"

Med rettidig omhu kan en transformator udskiftes med en større inden den går i stykker og derefter kan den gamle genbruges til at fordoble kapaciteten i nabo transformer huset.

Det er det der gøres i dag, dog på baggrund af en beregning og ikke en faktisk måling.

Desuden så vil denne måling ikke løse problemet med overharmonisk støj, hvor undersøgelser har vist at det svare til en øgelse af belastningen på 5-10 %. Målingen beskytter ikke imod andre fejl som skadedyr, støv og hvad der nu ellers kan få transformere til at stå af... Den vil ikke engang opdage at der om en måned er en meget speciel driftssituation med f.eks. -30 grader og at strømforbruget så vil være ekstra højt, eller at der holdes en vejfest og derfor skal der oplades 25 teslaer på samme tid, fordelt på flere huse... Og som der også er nævnt så vil en måling på transformeren ikke beskytte imod at et kabel i jorden bliver overbelastet, som der også skete i Fredericia...

Omkring overvågning, så er mine erfaringer fra store IT systemer, at sælgerne gør alt for at sælge dig et hangerskib fordi du vil måle vandtemperaturen.

Der er ikke nogen naturlov der tilsiger at ét system skal kunne alt ? (men sælgerne vil gerne bilde os det ind)

Den er vi så heldigvis ikke faldet i, nærmest tvært imod... Vores systemer skal være uafhængige, så hvis en hacker får adgang til det ene, så får de ikke adgang til det andet... Vores driftssystem og afregningssystem køre ikke engang på samme fiber ud til stationerne, selv om det ikke er et problem...

Når det kommer til overvågning så det er ret vigtigt at kunne skelne mellem hvad der kunne være sjovt at overvåge, og hvad der er systemkritisk at overvåge.

Ikke mindst hvor systemkritisk er der at have 100% sekund overvågning med logning kontra logning hvor der accepteres lidt udfald i logningen her og der ?

For løbende belastningsgrafer til forudsigelse af overbelastning, gør det absolut intet at der er nogle huller i logningen. Det er en fantastisk krystal kugle til at forudsige hvornår der skal opgraderes kapacitet eller belastningen skal balanceres

Netop... nice to have/need to have... og en måling på hver enkelt transformer vurderes ikke engang at være nice to have... Vi har beregningerne og de finder de fleste fejl... Men ja, en gang imellem er der noget der smutter igennem nettet og jeg er ret sikker på at Trefor har gennemgået denne sag og lære af den...

  • 8
  • 1

Cloud-løsninger vil de ikke godkende. Udveksling af data med produktionsanlæg må kun ske hårdt fortråder, vi må ikke kunne kontakte vores relæer hjemmefra (scada er et lukket system, kun alarmer sendes hjem) så ved fejl skal vi have en teknikker ud på stationen og udlæse relæerne manuelt osv... Til gengæld er det ikke særlig sandsynligt at russerne kan slukke for strømmen...

Russerne kan kun slukke for strømmen, hvis de har styringsmulighed; men manglende mulighed for det forhindrer da ikke, at procesdata med fordel kan aflæses og sendes hjem. Selv om det skulle lykkes at hacke sig ind i systemet, hvad glæde har russerne så af at kende stømmen i 0-lederen, temperaturen på en transformator eller stillingen af et relæ, som de næppe kender betydningen af? De data er vel ikke sikkerhedskritiske? Det hotteste hotte idag er netop at benytte de stærkt faldende priser på IIoT til at muliggøre langt bedre forebyggende vedligehold, end det tidligere har været økonomisk muligt, herunder at registere potentielt farlige overbelastninger, og har man også tidsfølgemelding med en opløsning på under 10 ms, vil det lette fejlfindingen meget.

  • 6
  • 2

Hvis man derimod fjernede den kopskat der hedder elafgift, og som intet formål har for at ændre adfærd i forbindelse med den grønne omstilling, så ville man hjælpe dagligdagen for rigtig mange almindelige mennesker, som nu rammes af en skat der i den grad vender den socialt tunge ende nedad.

Njaeh, vi kan jo også argumentere for at den høje elafgift pr. energienhed, netop ikke gør os så følsomme for udsving i selve elprisen. I 2020 var 70% af min elregning moms og afgift. Her i sidste del af 2021 er den andel stadig på 50%.

Så ja, elafgiften skal sænkes, men ikke pga. de høje elpriser. Den skal sænkes, da den svarer til en CO2-afgift på 8000 kr/ton (incl. moms). Så hellere den norske model:

https://norgesenergi.no/stromsmart/kompens...

"Strømstøtten utvides fra januar til og med mars. Regjeringen har nå vedtatt at staten skal dekke 80 prosent av strømprisen over 70 øre/kWh dersom gjennomsnittlig strømpris overstiger dette nivået i ditt prisområde. "

  • 3
  • 0

Især ikke hvis man på nogen måde skal retfærddigøre de voldsomme transportpriser som nu får et voldsomt nyk op - Radius sætter prisen op med 21,2%, ud fra en søgt undskyldning om stigende energipriser og inflation

min el-leverandør ('Norlys') oplyser på seneste opkrævning:

Varsling på vegne af dit netselskab N1 A/S

Pr. 1. april 2022 hæver dit netselskab prisen for sommerperiodens tidsdifferentierede nettarif C time – også kaldet transportbetaling på din regning. Prisen stiger med 0,07038 kr./kWh i forhold til tidligere sommerperiodes pris. Disse ændringer gælder uanset, hvilken elleverandør du har...

dertil kan jeg se, at Energinet nu opkræver "Balancetarif for forbrug", p.t. 0,0023 kr./kWh - beløbet opkræves åbenbart kun for en del af de forventet solgte kWh(?). Nogen med indsigt i 'systemtarif'??

  • 2
  • 3

Njaeh, vi kan jo også argumentere for at den høje elafgift pr. energienhed, netop ikke gør os så følsomme for udsving i selve elprisen. I 2020 var 70% af min elregning moms og afgift. Her i sidste del af 2021 er den andel stadig på 50%.

Hvis man skulle forfølge den logik, så kunne man jo også sætte afgiften op til ti kroner per kWh, så var der meget mindre følsomhed over for udsving i elprisen (og langt mindre incitament til at flytte rundt på forbruget, så vi kunne bremse den grønne omstilling endnu mere).

At halvdelen af landets borgere ville blive ruineret er så kun en lille irriterende petitesse.

Så ja, elafgiften skal sænkes, men ikke pga. de høje elpriser. Den skal sænkes, da den svarer til en CO2-afgift på 8000 kr/ton (incl. moms)

Elafgiften skal sænkes, gående mod nul, så den afspejler miljøbelastningen, det er det eneste rigtige - og hvis belastningen så går i nul på et tidspunkt, så skal den helt forsvinde.

Som sagt, som det er nu, så er det kun en kopskat der i den grad vender den socialt tunge ende nedad.

. Så hellere den norske model

Men hvorfor gøre det så kompliceret, vi har allerede timeafregning, og miljøbelastningen beregnes jo også løbende, så hvis der skal være en ægte grøn afgift må det være ud fra øjebliksværdien af CO2-udledning per kWh ganget med 1500 kr per ton (eller hvad det helt præcise tal nu er ) ~ så lige i dette øjeblik udledes der f.eks. 112g/kWh, dvs. der for de kWh jeg bruger i denne time skal tillægges 16,8 øre.

Og det skal selvfølgelig gælde for alle kWh, også over de 4.000kWh.

Hvis vi skal have folk til at tilpasse deres forbrug så det bliver miljømæssigt bedst muligt, så skal det være en løbende variabel afgift, ikke noget frem og tilbage tilskud.

Forkerte afgifter er gift for den grønne omstilling.

  • 9
  • 2

Det hotteste hotte idag er netop at benytte de stærkt faldende priser på IIoT til at muliggøre langt bedre forebyggende vedligehold, end det tidligere har været økonomisk muligt, herunder at registere potentielt farlige overbelastninger, og har man også tidsfølgemelding med en opløsning på under 10 ms, vil det lette fejlfindingen meget.

Men det er slet ikke nødvendigt med så høj en opløsning, selv et samplinginterval på et minut vil være alt rigeligt til at finde ud af om transformatoren er på vej i dørken.

Jeg laver selv temperaturovervågning af mit sommerhus vha. en RPi (hvilket faktisk er vildt overkill til det brug), som hvert femte minut oploader værdien til min server.

Der behøver overhovedet ikke blive blandet cloud ind i det, og data kan for så vidt sagtens krypteres hvis man lige vil give den en ekstra skrue.

Og der er jo kun tale om overvågningsdata der uploades, ikke styring.

Håndtering af 30.000 datasæt per minut svarer til 500 i sekundet - det er småting!

  • 6
  • 1

hvis der skal være en ægte grøn afgift må det være ud fra øjebliksværdien af CO2-udledning per kWh ganget med 1500 kr per ton (eller hvad det helt præcise tal nu er ) ~ så lige i dette øjeblik udledes der f.eks. 112g/kWh, dvs. der for de kWh jeg bruger i denne time skal tillægges 16,8 øre.

Hehe, det var jo det Dan Jørgensen mente var en "Georg Gearløs-agtig model". =) Jeg kan også godt nøjes med en årlig revision pr. 1. juli, når den endelig opgørelse er klar fra Energinet.dk.

Men det jeg mente med den norske model, var måden man beskyttede forbrugerne på for de høje elpriser. Det er jo et problem når de her om vinteren bruger lige så meget på en måned, som vi andre bruger på et år.

  • 1
  • 0

og har man også tidsfølgemelding med en opløsning på under 10 ms, vil det lette fejlfindingen meget.

Men det er slet ikke nødvendigt med så høj en opløsning, selv et samplinginterval på et minut vil være alt rigeligt til at finde ud af om transformatoren er på vej i dørken.

I elnettet er det ofte sådan, at en fejl trækker mange andre med sig i en form for lavineeffekt, og her kan en tidsfølgemelder fortælle hvad, der var årsagen og hvad, der bare var følgevirkninger. Allerede for over 40 år siden leverede mit daværende firma Søren T. Lyngsø A/S tidsfølgemeldere til det formål med en opløsning på 10 ms, hvilket lige akurat var nok; men idag er 1 ms eller bedre jo ikke det store problem.

  • 1
  • 3

Hehe, det var jo det Dan Jørgensen mente var en "Georg Gearløs-agtig model". =) Jeg kan også godt nøjes med en årlig revision pr. 1. juli, når den endelig opgørelse er klar fra Energinet.dk.

Hvorfor kalder han det en "Georg Gearløs-agtig model"?

Det kan da vist kun være på grund af manglende faglig viden - alle nødvendige tal er tilgængelige, og da der alligevel afregnes time for time er det intet problem at beregne.

Lige nu afregnes der efter følgende formel hver time:

(Antal kWh x pris) + afgift + transporttarif + systemtarif.

Det kunne sagtens være:

(Antal kWh x pris) + (antal kWh x Co2 udledning (i tons) x 1500) + transport + system.

Det helt ideelle ville være:

(Antal kWh x pris) + (antal kWh x Co2 udledning (i tons) x 1500) + fast transport del + (5% af antal kWh x pris) + system (Energinet taler i øvrigt om at denne måske skal gøres variabel).

Både den konkrete CO2 udledning, og prognosen for det kommende døgn er at hente på energidataservice - det historiske datasæt kan bruges til afregning, prognosen kan man bruge til at planlægge sit forbrug.

Computeren er faktisk opfundet.

Og det er lige præcis ikke nok med den endelige opgørelse, hvor der udregnes eg gennemsnitstal, hvis vi gerne vil påvirke adfæren og give et incitament til at bruge strøm når belastningen er lavest.

Men det jeg mente med den norske model, var måden man beskyttede forbrugerne på for de høje elpriser. Det er jo et problem når de her om vinteren bruger lige så meget på en måned, som vi andre bruger på et år.

Der er ikke nødvendigvis noget til hinder for at føre socialpolitik, men jeg vil altså mene at det skal holdes separat - så hvis man yderligere mener det vil være nødvendigt at give værdigt trængende et tilskud til opvarmning, så må man tage det derfra.

Det er den uskønne blanding af energipolitik, miljøpolitk, og fiskal kopskat som jeg mener er kontraproduktiv.

  • 7
  • 2

I elnettet er det ofte sådan, at en fejl trækker mange andre med sig i en form for lavineeffekt, og her kan en tidsfølgemelder fortælle hvad, der var årsagen og hvad, der bare var følgevirkninger. Allerede for over 40 år siden leverede mit daværende firma Søren T. Lyngsø A/S tidsfølgemeldere til det formål med en opløsning på 10 ms, hvilket lige akurat var nok; men idag er 1 ms eller bedre jo ikke det store problem.

Jo, men det er nok at anse for to forskellige scenarier - jeg taler primært om hvordan man forlods kan overvåge, så man ved hvordan ens netværk har det, og handle proaktivt ud fra det.

Og det kræver altså ikke en opløsning på 10 sekunder - og der er selvfølgelig intet til hinder for der også kan gives en alarm straks, hvis noget går galt, men der er ikke nødvendigvis behov for 6.000 datasæt i sekundet for hver transformator.

I øvrigt var STL vel næppe dit firma, men du var ansat der - det var jeg også, men det er så kun små 35 år siden :-D

  • 4
  • 1

Russerne kan kun slukke for strømmen, hvis de har styringsmulighed; men manglende mulighed for det forhindrer da ikke, at procesdata med fordel kan aflæses og sendes hjem. Selv om det skulle lykkes at hacke sig ind i systemet, hvad glæde har russerne så af at kende stømmen i 0-lederen, temperaturen på en transformator eller stillingen af et relæ, som de næppe kender betydningen af?

Eller hvis de kan manipulere med data og få det til at se ud som om at alt er ok/helt forkert, eller hvis de kan få små pakker med ind på serveren og den vej igennem kan få adgang til andre systemer... Eller hvis de bare kan få fat i personfølsomme oplysninger eller ødelægge dem... Den trådløse mus er heller ikke et problem pga at en hacker kan overtage kontrollen med musen, men fordi det kan være en vej ind i et lukket system....

  • 7
  • 3

Både den konkrete CO2 udledning, og prognosen for det kommende døgn er at hente på energidataservice - det historiske datasæt kan bruges til afregning, prognosen kan man bruge til at planlægge sit forbrug.

Computeren er faktisk opfundet.

Der er faktisk lige blevet puttet friske 2021-data i

https://din-deklaration.eloprindelse.dk/

Indsæt en token fra eloverblik.dk, og så får du en rapport over dit strømforbrug. Her i DK1 (Fredericia) fik jeg ~139 g/kWh. Det var ca. 5,7% mindre end gennemsnittet, men det er nok elbilen, der om natten har trukket mere vind-, vand- og atom-kraft.

Der er forresten forskel på DK1 og DK2..

  • 7
  • 0

Eller hvis de kan manipulere med data og få det til at se ud som om at alt er ok/helt forkert, eller hvis de kan få små pakker med ind på serveren og den vej igennem kan få adgang til andre systemer... Eller hvis de bare kan få fat i personfølsomme oplysninger eller ødelægge dem.

1) Kryptografisk signering

2) Krytografisk signering + input data validering (for det bruger i vel??!!)

3) Er sjovt nok ikke noget problem på husstandsniveau!

4) Ren overvågning uden automatisk feedback er ret ligeglad med udfald i datastrømmen.

... Vi har beregningerne og de finder de fleste fejl...

Et gæt herfra... 80 % af vores transformere er under 50% belastet under normale forhold. Så det vil være forkert bare at "gange op med antal transformere"

Et gæt?

Ja, for der er ingen faktiske måledata!

Det er hvad vi gør i dag, men da L1 i transformerstationen ikke er L1 ved kunden og ingen ved hvordan de tre faser tilsluttes i måleren, så kan det kun gøres som et symetrisk net... Det vil være meget dyrt at kortlægge fordelingen af faserne i de enkelte huse.

... hvilket netop undgås ved at måle på transformatorerne.

Dataindsamling er det første punkt i driftoptimering.

Hvorfor sidder jeg tilbage med en følelse af at der er tale om en branche der er fuldstændig ligeglad med at optimere?

  • 8
  • 0

Eller hvis de kan manipulere med data og få det til at se ud som om at alt er ok/helt forkert,

Det kan et simpelt telegramserienummer forhindre, for så er det umuligt at fjerne eller indsætte telegrammer, uden at det opdages efter kort tid. Den slags er et krav i sikkerhedssystemer og er f.eks. også en integreret del af feltbussen Max-i.

Hvad kan der iøvrigt ske, hvis man kunne manipulere på den måde? Man kan skabe en fiktiv fejlsituation, som blot resulterer i, at en teknikker sendes ud, og så opdager man, at der må være noget galt. Man kan også blokkere for fejlmeddelelser; men så længe der ikke er nogen fejl, svarer det bare til den nuværende situation uden overvågning.

Jeg tror du og andre ser uoverskuelige problemer, hvor der reelt set ingen er, og én ting er ialtfald sikkert - hvis fremtiden skal være elektrisk, skal der langt mere styr på lavspændingsnettet, end der er nu, og det nytter ikke noget bare at sige, at det er de andres ansvar.

  • 7
  • 2

Selv om det skulle lykkes at hacke sig ind i systemet, hvad glæde har russerne så af at kende stømmen i 0-lederen, temperaturen på en transformator eller stillingen af et relæ, som de næppe kender betydningen af? De data er vel ikke sikkerhedskritiske?

En helt vild ide:

Læg data frit tilgængelige gennem en webside.

Hvad er det værste der kan ske?

Der ser ud til at være en stærk tendens til at mene at lige præcis mine data er helt utroligt sikkerhedskritiske, når det i virkeligheden er fuldstændig ligegyldigt hvem der har adgang til at se hvad temperaturen på en transformator er lige nu...

  • 7
  • 0

Forventer at det bliver umådeligt svært for Lars Bonderup Bjørn, at få varmepumpeejere i stil med Erik Jensen at konvertere til fjernvarme.

Nej nej. Så træder Jakobs venner til, og laver en udregning, der viser at det er samfundsøkonomisk rentabelt at slubrugerne betaler 2-3-4 gange mere for at varme huset op med fjernvarme end med individiuel varmepumpe.

Samtidig hviler fjernvarmen i sig selv, så hver gang der er noget der går i stykker, eller de gyldne drømme brister, så betaler forbrugerne ikke flere penge end der er blevet brugt (spildt), og så har de jo ikke noget at klage berettiget over.

  • 6
  • 3

Mener du at det er en optimering at bruge mange millioner på at undgå en specifik type fejl, der nok ikke har kostet 100.000? Hvilken løsning/optimering skulle have fundet det kabel der blev fejlramt?

Du bliver ved med at tale om fejl -

Fejl er ikke specielt interessant her - kunderne skal nok tage telefonen og ringe når julebelysningen går ud - det virkeligt interessante er at skaffe data til proaktivt at kunne planlægge udbygning/fejlretning.

Når det kan betale sig at udstyre affaldscontainere med IoT løsninger der ringer hjem efter en tømning, forekommer det temmelig underligt at indsamling af driftdata i vores elsystem betragtes som en stor unødvendig udgift. Man foretrækker åbenbart at hive den våde tommelfinger frem og overdimensionere med en ukendt faktor i stedet.

  • 10
  • 1

Der er faktisk lige blevet puttet friske 2021-data i

https://din-deklaration.eloprindelse.dk/

Indsæt en token fra eloverblik.dk, og så får du en rapport over dit strømforbrug. Her i DK1 (Fredericia) fik jeg ~139 g/kWh. Det var ca. 5,7% mindre end gennemsnittet, men det er nok elbilen, der om natten har trukket mere vind-, vand- og atom-kraft.

Der er forresten forskel på DK1 og DK2..

Som jeg skrev tidligere så kan man faktisk hente historiske tal for CO2 med en opløsning ned til 5 minutter lige indtil nu på https://www.energidataservice.dk/, samt prognose for det kommende døgn - både for DK1 og DK2.

Det må siges at være en del mere nøjagtigt.

Ligeledes kan spotprisen for det kommende døgn hentes.

  • 8
  • 0

Der er faktisk lige blevet puttet friske 2021-data i

https://din-deklaration.eloprindelse.dk/

Indsæt en token fra eloverblik.dk, og så får du en rapport over dit strømforbrug. Her i DK1 (Fredericia) fik jeg ~139 g/kWh. Det var ca. 5,7% mindre end gennemsnittet, men det er nok elbilen, der om natten har trukket mere vind-, vand- og atom-kraft.

Hey! Den kendte jeg ikke - tak for link.

Her er det 73 g/kWh, Minus 15% ifht. gennemsnit timeprofil, i DK2. Det er elbilsladning i nattetimerne, så elbilerne er med sikkerhed ladet med lavere end 73g/kWh, så de har kørt ca. 15g/km, så der er lidt vej op til en benziners 220g/km.

  • 12
  • 2

Her er det 73 g/kWh, Minus 15% ifht. gennemsnit timeprofil, i DK2

Hold da op, jeg vidste godt der var forskel mellem DK1 og DK2. men forskellen er da ekstra stor i 2021. Referencen i DK1 må være ca. 147 g/kWh og DK2 86 g/kWh.

Til gengæld bekræfter det min formodning om, at elbiler ladet om natten har mindre udledning end gennemsnitsudledningen. Mine -5,7% i forhold til referencen er opnået ved ladning til 11000 km (2200 kWh ud af 6100 kWh).

  • 1
  • 0

Mener du at det er en optimering at bruge mange millioner på at undgå en specifik type fejl, der nok ikke har kostet 100.000? Hvilken løsning/optimering skulle have fundet det kabel der blev fejlramt?

Frederecia nedbruddet er blot det første blandt rigtigt mange kommende, og de kommer kun fordi monopolerne har besluttet sig for at billigt "gætværk og plejer" er bedre end hårde fakta.

Jeres gætterier har med Frederecia nebruddet på det tydeligste vist at "gætværk og plejer" ikke er en holdbar fremtid.

Simple historiske ampere/effekt målinger ville have fundet ubalancen, og den kunne have været rettet længe inden nedbruddet blev en realitet.

Dertil kommer der kun flere og flere elkunder som alle øger deres forbrug/produktion med solceller, elbiler, varmepumper og husstandsbatterier, samt vaske- og opvaskemaskiner, måske elvandvarmere også.

Og alle flekser ind i præsist samme timeslag elprisen falder, kogespidsen kommer til at blegne !

  • 15
  • 2

@mm Nu er det jo heldigvis sådan at forbrug, udbud og pris følges ad, derfor vil prisenaltid være lavest når der er mindst forbrug. Så prisen om natten vil stige hvorfor forbruget vil falde, styring af ladetidspunkter på elbiler er meget nemt så lastfordeling og aflastning er fuldt styrbart. Det der skal til er styring ikke flere ledninger. og så skal varmepumper pg elbiler naturligvis være 3faset.

  • 2
  • 3

@ Christian Holmen Vores varmepumpe slukkes simpelthen mellem 17:00 og 20:00, via indbygget timer, hvor el- og transportpris er højest, Vi har gulvvarme og oplever ikke dårligere komfort.

Ulempen er dog at suppleringsvarme ( elpatron ) træder til kl. 20:00 og er i drift ca. 15-20 min.

  • 3
  • 0

@LHL Jeg har også blokeret min varmepumpe 17-20, jeg har også blokeret mit elvarmelegme det er faktisk aldrig i brug, har det kun som reserve. Jeg har også hævet temperaturen om natten og sænket den om dagen grundet de høje elpriser.

  • 8
  • 0

Det der skal til er styring ikke flere ledninger. og så skal varmepumper pg elbiler naturligvis være 3faset.

@CH

Hvis man ikke måler belastnigen - Så har man ikke noget at styre efter.

3 fasede vaske- og opvaskemaskiner skal vi kigge langt efter.

De skal sidde på hver sin fase og så kan en 1 faset VP fint sidde på den tredie.

Det har hverken installatører eller forbrugere styr på. Jeg stod fint og pegede på den fase varmepumpe installatøren skulle bruge.

Det er pænt sjusket af elselskaberne ikke har styr på hvordan deres faser er tilsluttet monopolskillepunkterne ude hos forbrugerene, den del er faktisk deres ansvar.

Havde de det?

Så kunne de med de nye elmålere skrive til mig at jeg skal flytte noget forbrug fra fase3 til fase2 og min nabo kunne få besked om at flytte noget fra fase1 til fase 2.

  • 4
  • 0

@MM Jeg har opvaskemaskine, vaskemaskine og tørretumbler på hver sin fase. Hvilken fase skal jeg sætte min varmepumpe på synes du? Eller min elbil? Min kogeplade er på 2 faser og min ovn på den tredie. Det er en uskik at have store forbrugsenheder der ikke er på 3 faser især elbil og varmepumpe da de trækker store mængder strøm over lang tid.

  • 2
  • 0

Nu sker der en lille smule med elafgiften:

https://fm.dk/media/25411/aftaletekst_en-n...

"Nedsættelse af elafgiften

Elafgiften udgør i dag 90 øre/kWh, men lempes gradvist til 79,6 øre/kWh i 2025 som følge af Energiaftale 2018. Det er primært husholdninger og ikke-momsre- gistrerede erhverv, der betaler den almindelige elafgift.

Aftalepartierne er enige om yderligere at lempe den almindelige elafgift med 14 øre/kWh fra d. 1/7 2022, 16 øre/kWh i 2024-2029 og 17 øre/kWh fra 2030."

Jaja, så finder vi Energiaftale 2018:

https://kefm.dk/media/6646/energiaftale201...

"Nedsættelse af elafgiften

Med Energiaftalen lempes den almindelige elafgift med 4 øre/kWh i 2019-2022, 7 øre/kWh i 2023, 8 øre/kWh i 2024 og 14 øre/kWh i 2025 (2018-priser). Som følge af aftalen vil elafgiften således udgøre 77,4 øre/kWh i 2025 (2018-priser)."

HHH snakkede om mumbojumbo. Det her er også en god kandidat. =) Kom nu bare med en tabel over absolutte afgiftssatser frem mod 2030.

  • 5
  • 0

dette ligner mumbojumbo plus babylonisk forvirring plus efterdønninger fra sovjet(russ)isk planøkonomi! :))

Det bliver bedre endnu. =)

https://www.skm.dk/skattetal/satser/satser...

"Fra 2016 indekseres energiafgifterne og udligningsafgiften med udviklingen i nettoprisindekset."

Der er dog kun historiske data, og ingen forecast frem til 2030.

"Se ELAL § 6, stk. 1, som er indsat ved lov nr. 1724 af 27. december 2018. Satsen for andet brug af elektricitet med undtagelse af 4,6 øre pr. kWh indekseres årligt efter udviklingen i nettoprisindekset, se ELAL § 6, stk. 2."

Komplekse sager.

  • 6
  • 0

@MM Jeg har opvaskemaskine, vaskemaskine og tørretumbler på hver sin fase. Hvilken fase skal jeg sætte min varmepumpe på synes du? Eller min elbil? Min kogeplade er på 2 faser og min ovn på den tredie. Det er en uskik at have store forbrugsenheder der ikke er på 3 faser især elbil og varmepumpe da de trækker store mængder strøm over lang tid.

Målet må være at de forskellige husstande ikke ender med samme fase med mest belastning. Altså at vi ikke har en systematisk elektriker, som det tilsyneladende var tilfældet i Fredericia, med 57 varmepumper på samme fase på samme transformator. Elektrikeren skal tage en terning med til at afgøre fasevalgene, når der er flere muligheder.

Men ellers enig - 3-faset tilkobling er at foretrække. Men hvis ellers der er tilfældighed i tilslutningen, bør resultatet blive det samme. Især for varmepumper, der for nuværende er tændte hele tiden. For elbilsladere er det vel nærmest en fordel, hvis det er fordelte en-fasede 16A frem for 3-fasede 16A, da spidsbelastningen er mindre.

  • 3
  • 2

Frederecia nedbruddet er blot det første blandt rigtigt mange kommende, og de kommer kun fordi monopolerne har besluttet sig for at billigt "gætværk og plejer" er bedre end hårde fakta.

Nej, det er ikke første gang en transformer er blevet overbelastet pga overbelastning eller en skævvridning af faserne... Det bliver nok heller ikke sidste gang... Denne overvågning er heller ikke en garanti for at det ikke vil ske i fremtiden og det er ikke sandsynligt at denne overvågning vil finde nogle eksempler, som ikke også ville være opdaget med de nuværende metoder....

  • 5
  • 0

Nu er det jo heldigvis sådan at forbrug, udbud og pris følges ad, derfor vil prisenaltid være lavest når der er mindst forbrug.

Så simpelt kan det ikke sættes op.

Hvis man følger med i på sportpriserne på Nordpool [1} og det aktuelle forbrug på Energinet, så kan der (sker faktisk tit) være situationer hvor udbuddet er højt, priserne lave og forbruget højt.

Typisk sker det i de situationer hvor det er koldt og blæser, så der er masser af VE energi, men der kommer skraldespandselectricitet fra fortovsvarmerene, som jo er forpligtet til at varme op helt ud til yderste ende, hvorved priserne presses urimeligt ned.

Det sker også hyppigt om sommeren når solen skinner, så er der stadig krav til at kunne holde vandvarmere oppe på temperatur ud i fjerneste afkrog af fortovsopvarmingssystemet, med et katastrofalt spild til følge, og igen overskudskapacitet som trykker prisen.

[1] Spotpriserne følger ikke slavisk forbruget, da de auktioneres et døgn i forvejen.

  • 4
  • 6

Komplekse sager.

Fuldstændig tåbeligt, i stedet for at lave en CO2 afgift som vi tidligere skrev om.

Men det beviser jo tydeligt at man indskrevet kopskatter uden hensyntagen til miljøet.

Det er helt absurd, at hvis jeg køber en liter diesel til ca. 12 kroner, og sætter ild til den, så får jeg ca. 10 kWh varme, dvs. 1,20 kroner per kWh.

Hvis jeg køber electricitet som efterhånden kommer fra omkring 75% VE, så skal jeg betale en afgift alene på 1,125 krone per kWh - og hertil skal så tillægges horrible tariffer for at kunne få strømmen, mens prisen på diesel er leveret til tanken lige rundt om hjørnet.

Der er noget ravruskende galt i dansk energipolitik.

  • 17
  • 2

@CN Erik har sandsynligvis en luft/luft varmepumpe. En luft/vand trække meget mere strøm til opvarmning af huset. desuden er gennemsnittet uinteressant hvis den trækker 10A når nettet er hårdest belastet.

  • 3
  • 1

@CN Erik har sandsynligvis en luft/luft varmepumpe. En luft/vand trække meget mere strøm til opvarmning af huset. desuden er gennemsnittet uinteressant hvis den trækker 10A når nettet er hårdest belastet.

Du tillader dig at sætte nogle regler op (aka gætte), som hverken du eller jeg har forudsætninger for at kunne udtale os om, al den stund vi ikke aner hvilken type pumper vi taler om i Fredericia.

10A er i min optik rigtig meget, men selv det bør nettet kunne klare, ellers er der noget galt i udførelsen - og så er det man igen kan spørge sig selv om hvad de giftige tariffer går til.

Og de kunne også klare de 10A, hvis de havde overvågning på nettet, og sørgede for at udvise rettidig omhu og sørgede for at omlægge i tide.

Det er fløjtende ligegyldigt om 3 naboer har trefasede varmepumper, eller enfasede, bare de er fordelt på hver sin fase.

Det skal da ikke være "kunden" der skal bøde for at selskabet ikke er sit ansvar voksen.

  • 7
  • 4

fortovsvarmerene

Att: CN (hvis jeg bruger #, så flipper editoren totalt ? ) Da jeg var ung og kørte med aviser i Hillerød, så kunne man altid se, hvor fjernvarmen løb, når det havde sneet. De sidste 10 år har jeg ikke kunnet se snefri asfalt efter snevejr her i Hillerød, så jeg tror ikke, at fjernvarmen varmer så meget på fortorvet, som den gjorde før i tiden.

Mvh Bjørn

  • 8
  • 1

Nej, det er ikke første gang en transformer er blevet overbelastet pga overbelastning eller en skævvridning af faserne... Det bliver nok heller ikke sidste gang...

Du fortæller os at der har været N x Udgifter på 100.000,- grundet uforudsette belastningssituationer og siger at man til stadighed ikke vil gøre noget ved problematikken.

Denne overvågning er heller ikke en garanti for at det ikke vil ske i fremtiden og det er ikke sandsynligt at denne overvågning vil finde nogle eksempler, som ikke også ville være opdaget med de nuværende metoder....

Overvågning vil vise hvad status er mindre end 5 minutter efter det er sat på !

Både total belastning og faseskævvridning, for disse 5 minutter.

  • Efter 1 time vil man have første reelt brugbare graf.
  • Efter 24 timer første døgns fordeling udglattet for mindre udsving.
  • Efter 7 dage vil i have første uges, 1 måned, 1 år, 5 år.

En plotning af udetemperaturen i samme grafer vil gøre det muligt at komme med en god forudsigelse om hvad belastningen kan blive hvis det kulle blive koldere end hidtil målt forbrug/temp, og agere derefter.

Det er derfra ganske nemt at slå ned på steder hvor man kan forudse transformatorer eller enkelt faser der snart rammer 80% belastning. Eller hvilken grænse man nu mener relevant for den enkelte transformer.

Et godt overvågningssystem vil kunne placere den hårdest belastede øverst så man altid har fokus på næste problem.

Grænse værdier skal afspejle reaktionstiden på opradering af et område.

Det eneste du ikke rigtigt kan fange er hvis der kommer en ny installation der trækker mere end den historisk dokumenterede ledige restkapacitet.

Men hvem tilslutter også en fed forlængerledning på et kabel der allerede er godt belastet ? (Måske de der ikke har indsamlet relevante historiske data til at provisionere efter?)

  • 9
  • 3

Du fortæller os at der har været N x Udgifter på 100.000,- grundet uforudsette belastningssituationer og siger at man til stadighed ikke vil gøre noget ved problematikken.

Nej, jeg skriver at det ikke har kostet over 100.000 kr at fejlrette... Ikke at det var prisen...

På landsplan er der omkring 150.000 mellemspændingstransformere. Hvis der skulle sættes overvågnings udstyr op på dem alle, så vil det ikke koste under 1,5 milliarder kr. Til sammenligning investerer netselskaberne vist 15-20 milliarder om året i elnettet... (Jeg husker ikke tallet)

Det er en ret stor andel at bruge på noget der ikke giver ret meget værdi. Som nævnt har vi omkring 30.000 transformere, under en håndfuld fejler om året, men vi udskifter eller flytter stadig 6-800 om året... Mange af dem sættes på lager og kommer ud igen, men en stor andel skrottes eller levetidsforlænges... De har en forventet levetid på 60 år, men nogle er over 80 og stadig i en acceptabel stand...

Denne overvågning vil ikke ændre nævneværdigt på problemet da overvågningen ikke kan detekterer om der er kommet skadedyr ind på stationen, om der er kommet vand og snavs der ind, om noget er gået løst eller skal vedligeholdes af anden grund, om en oliefyldt endeafslutning er blevet utæt eller om en isolator er flækket... Der er mange ting der gør at en transformer er i risiko for at stå af og overbelastning er kun en lille faktor, også i fremtiden da vi naturligvis prøver at gætte på hvordan forbruget udvikler sig...

  • 5
  • 1

Det er en uskik at have store forbrugsenheder der ikke er på 3 faser især elbil og varmepumpe da de trækker store mængder strøm over lang tid.

@CH

Moderne huse har ikke synderligt stort varmebehov, at insistere på at fordele et varmepumpe forbrug på sølle 2 KW hen over 3 faser, er helt ude af propertioner.

Ny udstykninger kan gives en lodret om at have styr på faserne ift. kablet i vejen og fordele pumperne jævnt.

Ældre huse der er så godt efterisoleret at de kan klare sig med en 1 faset varmepumpe skal kunne ringe ind til netselskabet og få af vide hvilken fase de skal benytte.

Kan netselskabet ikke fortælle dette, må netselskabet acceptere at de skal ud og rydde op efter sig selv.

Manglende omhu hos netselskaberne er et ledelses problem, ikke et forbruger problem.

  • 8
  • 1

@MM 2kw er næppe et problem, men der sidder som regel også et varmelegme i sådan en varmepumpe. Og ja netselskaberne skal kunne vejlede, men forventer du seriøst at de skal holde styr på hvilken fase forbrugerne sætter deres varmepumper på? Det må være forbrugerens opgave at fordele sit load, ikke netselskabet. Der er en grund til at man ikke må belaste 1 fase med mere end 16A hvilket vil sige at alle forbrugere over 3700w skal være 3 faset.

  • 2
  • 6

På landsplan er der omkring 150.000 mellemspændingstransformere. Hvis der skulle sættes overvågnings udstyr op på dem alle, så vil det ikke koste under 1,5 milliarder kr. Til sammenligning investerer netselskaberne vist 15-20 milliarder om året i elnettet... (Jeg husker ikke tallet)

At overvåge er en vigtig brik og forudsætning for elektrificeringen af samfundet!

"Elnetselskaberne ser ind i en fremtid, hvor det skal være muligt for dem at kunne investere i nye kabler, der har en større kapacitet end dem, de tager op af jorden. Samtidig vil forbedrede teknologier og bedre udnyttelse af data gøre det muligt at udnytte elinfrastrukturen bedre. Elnetselskaberne skal gives lov til at frisætte flere data for produktion og forbrug, som kan motivere markedsaktører til innovation og udvikling af nye produkter og løsninger, der kan hjælpe forbrugerne til at få et mere smart elforbrug. "

https://www.danskenergi.dk/sites/danskener...

  • 11
  • 2

Da jeg var ung og kørte med aviser i Hillerød, så kunne man altid se, hvor fjernvarmen løb, når det havde sneet. De sidste 10 år har jeg ikke kunnet se snefri asfalt efter snevejr her i Hillerød, så jeg tror ikke, at fjernvarmen varmer så meget på fortorvet, som den gjorde før i tiden.

Der kan være to årsager til manglende snesmeltning.

1: Levetidsplagede rør bliver skiftet og de nye har højere isolationsklasse.

2: Fremløbstemperatur sænket for at dæmme op for eksorbitant tab i rør. Temperaturen sænkes så langt ned som muligt, uden det luges for meget ud i kundeskaren, ( legionella ).

Fortovstabet pr. bruger er i øvrigt i 2020, ca. 3.936 kWh !

  • 9
  • 5

Lige netop. Der har nu været et nyt nedbrud i det sydlige Fredericia.

https://twitter.com/TREFORdognvagt/status/...

De regnede med fugt var årsagen.

Det er en ret stor andel at bruge på noget der ikke giver ret meget værdi. Som nævnt har vi omkring 30.000 transformere, under en håndfuld fejler om året, men vi udskifter eller flytter stadig 6-800 om året... Mange af dem sættes på lager og kommer ud igen, men en stor andel skrottes eller levetidsforlænges... De har en forventet levetid på 60 år, men nogle er over 80 og stadig i en acceptabel stand...

Lige netop. Igår faldt jeg også over en fysisk kopi af Fredericia Dagblad fra fredag:

https://twitter.com/danieltrads/status/148...

"Det var fugt, der var årsag til strømsvigt hos en række kunder i Snoghøj-området onsdag. De defekte komponenter er skiftet ud, og fredag formiddag bliver kunder koblet på transformeren igen."

Nu er der jo fokus på sagen, så juleproblemet er også blevet diskuteret hos Ewii: "Desuden gennemgår man samtlige 2700 netstationer ud fra forbruget den seneste juleaften. Det sker for at fange situationer, der kunne have giver problemer som i Fredericia."

Hvis det som Michael skriver, er rutine at udskifte eller flytte transformere, så havde jeg nok bare taget en lille transformer ud fra lageret og givet Baldersparken sin egen. Mon ikke det er der det ender?

Nåja, en sidste fra Dagbladet. Der var jo igen et nedbrud her 12. januar, og folk røg op af stolene og ind på facebook. Elbiler, varmepumper og Ewii/Trefor fik som sædvanlig skylden. Dagbladet fulgte op:

https://frdb.dk/artikel/christian-lokalise...

Hovsa, fejlen lå lige midt i en stribe ny asfalt? Der var også helt ro på facebook efter den artikel. Dejligt at se, at de ikke er bange for at lave mere teknisk journalistik.

  • 12
  • 0

Som udgangspunkt bruger vi ikke penge på noget der ikke er nødvendigt og når man tænker på at Danmark har den højeste forsyningssikkerheden i den vestlige verden, så er problemet i Fredericia ikke alarmerende...

Jeg har en vis forståelse for, at man finder det for dyrt at overvåge, om transformeren er skævt belastet, og at man hellere vil forebygge problemet med andre midler.

Men så er vi vel også enige om, at netselskabet selv må stå på mål for denne beslutning. HVIS det alligevel går galt, må man ikke klandre kunderne for problemer, som overvågningen kunne have forhindret. I hvert fald ikke så længe kunderne har overholdt deres aftaler med netselskabet.

  • 12
  • 2

GLS lever af at transportere pakker. Netselskabet lever af at transportere strøm.

GLS får betaling pr. pakke. Netselskabet får betaling pr. kWh.

Hvis kunderne vil sende flere pakker, skal GLS købe flere biler. Det bliver betalt af, at GLS derved også får penge for flere pakker. Det ville være fuldstændigt surrealistisk, hvis GLS gik ud i medierne og krævede et forbud mod at sende flere pakker, fordi de ikke har råd til at købe flere biler.

Lige så surrealistisk virker det, at netselskabet nu kommer med en tilsvarende udmelding.

Jeg kan se to umiddelbare forklaringer:

  1. Nettariffen er forkert prissat, så øget forbrug ikke giver en tilstrækkelig forhøjelse af indtægterne. Derfor er der ikke råd til de nyinvesteringer, som det øgede forbrug medfører. Den tror jeg simpelthen ikke på.

  2. Netselskabet forsøger at beskytte et andet forretningsområde ved at sætte begrænsning på elforbruget, så det andet forretningsområde bevarer omsætningen. Med andre ord: Netselskabet forsøger at beskytte deres fjernvarmesalg. Den tror jeg til gengæld rigtig meget på.

  • 22
  • 2

GLS lever af at transportere pakker. Netselskabet lever af at transportere strøm.

GLS får betaling pr. pakke. Netselskabet får betaling pr. kWh.

Men hvis GLS bruger gamle biler og den ene bryder sammen, så bliver pakken forsinket eller kommer måske først ud dagen efter... Netselskabet har også overholdt deres aftale med kunderne, men de bliver kritiseret... Så konsekvensen er ikke ens ?

Ellers er jeg enig med dig og jeg håber ikke at der kommer noget forbud imod varmepumper eller andre forbrugsenheder...

  • 3
  • 5

Men hvis GLS bruger gamle biler og den ene bryder sammen, så bliver pakken forsinket eller kommer måske først ud dagen efter... Netselskabet har også overholdt deres aftale med kunderne, men de bliver kritiseret... Så konsekvensen er ikke ens ?

Ganske korrekt, konsekvenserne er absolut ikke ens!

Ved gentagne GLS fejl skifter jeg vare udbringer og sviner dem til på både trustpilot og fjæsen og er vi for mange der bliver sure, så lukker forretningen.

Ved gentagne netselskab fejl............ HOV !

  • 7
  • 1

men forventer du seriøst at de skal holde styr på hvilken fase forbrugerne sætter deres varmepumper på? Det må være forbrugerens opgave at fordele sit load, ikke netselskabet.

@CH

Jeg forventer at netselkabet kan fortælle en forbruger hvilken fase det er bedst at benytte for netselskabets kabelbalance !

Det må være forbrugerens opgave at fordele sit load, ikke netselskabet. Der er en grund til at man ikke må belaste 1 fase med mere end 16A hvilket vil sige at alle forbrugere over 3700w skal være 3 faset.

Der er forskel på sikringsgrupper og faser.

Vi har 3 faser 25A at gøre godt med fra netttet, så det er hvad vi må belaste med.

At de deles op i sikringsgrupper inde i huset med enten 3x16A eller et antal zoner med 10A er irrellevant ift hvor mange ampere ud af de 25, jeg kan trække fra elnettet.

Spørger jeg netselskabet og de siger fase 1 så må jeg selv tilsikre at jeg har plads til det "nye storforbrug" på den fase og dermed holde maksimalen under 25A

  • 4
  • 2

Ved gentagne GLS fejl skifter jeg vare udbringer og sviner dem til på både trustpilot og fjæsen og er vi for mange der bliver sure, så lukker forretningen.

Ved gentagne netselskab fejl............ HOV !

Ved gentagende netselskabsfejl går du igennem repræsentantskabet og får opbakning til at det skal ændres... Og ellers griber staten ind, så du behøver slet ikke vente på at andre også brokker sig. Hvis de har for mange fejl, bliver de straffet økonomisk, er de for dyre bliver de straffet økonomisk...

  • 6
  • 4

så må jeg selv tilsikre at jeg har plads til det "nye storforbrug" på den fase og dermed holde maksimalen under 25A

Heroppe er stikledningen 4 x 10 mm2 Cu og sikring 35 A, tilslutning koster 13.030 kr, ( ønsker man større sikring koster det 1.185 kr pr. A oveni ). :-(

Der er også lavet simuleringer af nettet og det jeg ved, så har der ikke været noget oppe om at nettet ikke kan bære, nu alle lægger om fra oliefyr til varmepumper, hjemmeladerne til elbilerne skal dog kunne styres af elselskabet.

Hvad mm2 har stikledninger i DK ?, samt hvor stor sikring ?

Jeg kan til nød klare mig med 35 A, så 25 A ville jeg ikke komme langt med. :-)

  • 0
  • 3

Ved gentagende netselskabsfejl går du igennem repræsentantskabet og får opbakning til at det skal ændres...

Right...

Har du sat dig ind i hvor svært det er at få flyttet så meget som et komma i ledelses stilen i disse "fantastiske borger ejede andelsselkaber" ?

Hvis de har for mange fejl, bliver de straffet økonomisk, er de for dyre bliver de straffet økonomisk...

Hvem er det, i virkeligheden der bliver straffet, når net leverandøren er et kvaj ?

Det gør jeg ! Først når kvajet laver alle sine fejl, derefter når pengene til straffen skal indkradses.

Krades pengene ikke ind hos mig, går det bare udover nogle menige medarbejdere (som om kvaliteten skulle blive bedre af det)

Består straffen ikke af direkte løn indholdelse hos bestyrrelse og alle ledende medarbejdere, samt konfiskation af firmaets pensions indbetalinger til samme (også for tidligere af samme)

Så er der i realiteten ingen straf

  • 7
  • 2

Heroppe er stikledningen 4 x 10 mm2 Cu og sikring 35 A, tilslutning koster 13.030 kr, ( ønsker man større sikring koster det 1.185 kr pr. A oveni ). :-(

Diskussionen mellem Christian Holmen og Michael Mortensen drejer sig om, hvorvidt det er forbrugerens eller netselskabets opgave at undgå skævdeling på faserne. Dimensioneringen af stikledningen er i den forbindelse ret ligegyldig.

Jeg er i øvrigt helt på linie med Michael Mortensen her. Forbrugerens forpligtelse overfor netselskabet dækker kun inden for husstanden. Og forpligtelsen dækker kun en grovfordeling af faserne.

Hvis man f. eks. har 4 apparater med lige høj og lige hyppig enfaset belastning (inden for de maksimalt tilladte 16 ampere, forstås), så kan man jo ikke gøre det bedre end at sikre, at der er mindst 1 af de 4 apparater tilsluttet på hver fase. Og dermed vil en af faserne så ende med at være belastet af to af apparaterne. Så kan man grovfordele lidt mere, så de øvrige små forbrug kommer over på de to andre faser, men det kommer aldrig i nærheden af en perfekt fordeling. Så der vil altid være en fase, der er belastet mere end de øvrige.

Her stopper husejerens forpligtelse. Han har ikke nogen forpligtelse til at koordinere med naboen, så naboens maksimalt belastede fase er en anden.

Ansvaret for at sikre, at summen af alle naboers uens fasebelastninger ikke samlet giver en uens fasebelastning, som overbelaster transformatoren, kan kun ligge et sted: Hos netselskabet.

  • 11
  • 3

Diskussionen mellem Christian Holmen og Michael Mortensen drejer sig om, hvorvidt det er forbrugerens eller netselskabets opgave at undgå skævdeling på faserne. Dimensioneringen af stikledningen er i den forbindelse ret ligegyldig.

Allan Olesen

Nu er jeg ikke lokal, men heroppe ville det være 100 % elselskabets fejl og jeg forventer ikke at noget i stil med hvad der skete i Snoghøj og de 56 varmepumper på samme fase ville forekomme.

Først og fremst fordi, at elselskabet syner alle el-instalationer og godkender dem og det er god skik at have et IR kamera og tangamperemeter i værktøjstasken.:-) Jeg er dog vidende om at de i sjældne tilfælde har været ude og rokere fordi last på hovedkabel => transformer har været skæv.

Når jeg spurgte om stiklednings mm2 og max. sikring, så er det fordi det siger mig noget om ambitionsniveauet hos elforsyningen. De hyler jo konstant op om mere penge, fordi nettet skal styrkes og man ikke engang kan tilslutte en varmpumpe og det er sølle i forhold til elnet jeg er vandt til.

  • 4
  • 4

Det ser da helt vildt ud.Hvad er forklaringen?

Tjek fx Henriks gruppe "Grønnere elforbrug"

https://www.facebook.com/elforbrug

Fik hintet fra Fredericia Dagblad (den avis er da fremme i skoene):

https://frdb.dk/artikel/henrik-har-lavet-e...

"Minicomputeren er ikke meget større end en pakke cigaretter, men den ved for eksempel, hvis det blæser 20 meter i sekundet på Horns Rev. Den ved, hvor meget vand, der er bag dæmningerne i Norge. Den kender prisernes historiske udvikling i løbet af et døgn. Den har styr på produktionen på de forskellige kraftværker i Europa, styr på CO2-udledning og meget mere, som Henrik - via internettets mange åbne kilder - fodrer minicomputeren med, så den kan gøre sit arbejde: At forudsige elprisen. Eller i hvert fald forudsige hvornår prisen næste gang når et lavpunkt eller et højpunkt."

I nat skyldes det nok:

  • 9 GW vind i SE
  • Mildt vejr i sydsverige
  • Reduceret forbindelse mellem DK2 og Tyskland

https://umm.nordpoolgroup.com/?fbclid=IwAR...

"Trip of Kontek connection (reason to failure Unknown)"

Der er også en vild peak i UK i morgen på 1000£/MWh mellem kl 18 og 19. Den falder dog til 215£/MWh kl 21.

  • 12
  • 0

Fortovstabet pr. bruger er i øvrigt i 2020, ca. 3.936 kWh !

Svarende nogenlunde til et 120m2 BR20 hus' forbrug!

At rådgivere i stil med Christian Jerby, Brian Vad Mathiesen o.a anbefaller at bygge videre på et afoldet opvarmingssystem som performer så uhyre elendigt, er mildest talt sjokerende og helt i modstrid med ønske om at løfte samfundet teknologiskt, så man kan holde trit med, eller endnu bedre , være på forkant med hvad der rører sig af højteknologi ude omkring i verdenen.

"Christian Jarby, seniorrådgiver indenfor energi og klima i Rådet for Grøn Omstilling, ser fin fornuft i at opkoble husstande til fjernvarmen frem for varmepumper:"

Ovenstående klip afslører i hvert fald Christian Jarby´s totale mangel på forståelse af energieffektivitet.

"Christian Jarby er ikke sikker på, om det bør være energiselskabernes opgave at forbyde varmepumper, men spiller i stedet bolden til kommunerne, der har ansvaret for at planlægge udbygningen af fjernvarme:"

I ovenstånde klip afslører Christian Jarby et genialt træk, så man ved djævelens vold og makt kan tørre regningen for rørtosseriet af på borgerne, ikke ved at energiselskaberne skal forbyde varmepumper, hvilket ville vække berettiget forargelse og modstand, men snu nok i det skjulte gennem kommunen ved hjælp af " byggemodningsbidrag ".

  • 9
  • 2

Netselskaberne får tildelt en indtægtsramme, af Forsyningstilsynet. Den afhænger af antal netkunder og afskrivninger på udstyr. Den er helt uafhængig af energimængden/omsætning. Det vil sige flere kWh giver lavere nettarif.

Netselskaberne har ingen måling på belastning af udføringer/radialer fra deres transformere, derfor bliver de nødt til at overdimentionere kablerne. Middelbelastningen ligge unde 10 % Det svare til at køre bil med bind for øjnene, det kræver nogle utrolig brede veje, og der er garanti for at det går galt.

Hvis man har en nyere Kamstrupmåler, kan man for ca. 1200,- kr. købe et Smar-me modul og montere det inde i måleren. Den kan måle strømmen i faserne og logge belastningen over tid. Den kan ved hjælp af True Energy styre start af elforbrug, samt styre opladningen af elbil fra eget solcelleanlæg, når der sælges.

Jeg har monteret Smart-me i 4 huse med varmepumper, elbiler, el-gennemstrømningsvandvarmer og elkedel til radiatordrift. Vi har ingen udfordringer selv med 25 A stikledningssikring.

Kablet der blev skadet i Fredericia, blev muligvis skadet da man skulle grave fjernvarmerør ned!

  • 7
  • 1

Har du sat dig ind i hvor svært det er at få flyttet så meget som et komma i ledelses stilen i disse "fantastiske borger ejede andelsselkaber" ?

Det er et af problemerne ved en demokratisk løsning. Selv om man har den rigtige løsning, så skal man stadig kunne overbevise flertallet om det.... Også selv om at det kan være at de har en hemmelig agenda... Det er meget bedre i et diktatur, hvis man selv bestemmer...

  • 5
  • 1

.. videre debat om dette emne er så henlagt til de hemmelige sider, hvor Ewii's direktør kan fremføre sine synspunkter uimodsagt.

  • 6
  • 1

. videre debat om dette emne er så henlagt til de hemmelige sider, hvor Ewii's direktør kan fremføre sine synspunkter uimodsagt.

Sølvpapirs hatten :

Man skulle som medie jo nødigt gøre sig uvenner med fjernvarmen.

Positiv hatten:

Jeg er ret sikker på at ings reaktion er opmærksom på at visse emner tiltrækker flere aktive debattørere end andre emner. Og at de derfor med jævne mellemrum trækker nogle artikler/historier releteret til disse emner ind bag betalings muren.

Real hatten:

Let af hvert, dog mest af den positive.

Det skrevet, så kan man i teaseren godt gennemskue at det stadigt handler om elendig ledelse, ignorering af dataindsamling, samt protektionisme af FV systemet.

  • 4
  • 2

Det skrevet, så kan man i teaseren godt gennemskue at det stadigt handler om elendig ledelse, ignorering af dataindsamling, samt protektionisme af FV systemet.

Nu har jeg så ad omveje haft mulighed for at læse "artiklen", som dybest set ikke er andet end mikrofonholderi for Lars Bonderup Bjørn, i hvert fald ikke noget redaktionelt mirakel.

Som jeg tidligere har sagt, så mener jeg det er bekymrende at udsagn og debatter placeres bag en betalingsmur, især for noget som faktisk har samfundsmæssig betydning.

Vi skal altså ikke glemme at tænke på at folketingspolitikere og andre meningsdannere sikkert har et frit abonnement (på den ene eller den anden måde), og hvis de så tager uimodsagte udsagn fra f.eks. Lars Bonderup Bjørn for gode varer, ja så ender vi med at den grønne omstilling bliver saboteret endnu mere.

I øvrigt forstår jeg stadig ikke at IDAs medlemmer kan leve med at de mange kontingentkroner ryger i et lukket hul.

  • 8
  • 1

Fælles for begge beregningsmetoder er at ingen af dem regner på et usymetrisk net. Belastningerne fordeles jævnt på de tre faser og jeg har ikke kendskab til nogen netselskaber der gemmer afregningsdata fordelt på de enkelte faser.

Ah. Hvis man har solceller, så får man at vide at data kun findes pr. fase, og at det er komplet umuligt at lægge de 3 tal sammen i beregningen. Nej, man skal købe en ny måler, som lægger tallene sammen internt for at udnytte sin egenproduktion.

Iøvrigt er der samme sang med tilslutning af solceller. Der er ingen, som har styr på hvilke(n) fase(r) strømmen sendes ud på.

  • 7
  • 0

På nær når et boligselskab bygger for eksempel 57 boligenheder på en radial og lægger alle ens laste på samme fase, da er det bygherren, der har ansvaret for at fordele det passende ligeligt.

Ja da, bygherren har en del af ansvaret, men netselskabet bør da ikke sidde og sove i timen, for de har jo kunnet se siden 2017 at der er en helt skæv belastning på transformatoren - hvis ellers de havde udvist rettidig omhu, og overvåget den.

Og i så fald ville de jo være i stand til at tage en dialog med bygherren, således at belastningen kunne fordeles - men det fordrer selvfølgelig at man ikke navigerer fuldstændig i blinde.

Men befri os for italesættelsen om mere fjernvarme, har Lars Bonderup Bjørn måske tænkt sig at elbilerne også skal kunne køre på lunkent vand?

  • 11
  • 4

Ah. Hvis man har solceller, så får man at vide at data kun findes pr. fase, og at det er komplet umuligt at lægge de 3 tal sammen i beregningen. Nej, man skal købe en ny måler, som lægger tallene sammen internt for at udnytte sin egenproduktion.

Hvis du får oplyst at målingen er pr fase, så må det være en fejl. Der er to tælværk i en måler. Et der tæller produktion og et der tæller forbrug. Hvis du har en normal måler så vil forbruget på de to faser tælle forbruget op samtidig med at produktionen på den sidste fase tæller produktionen op. Afgiften betales ud fra det forbrug du trækker fra nettet og derfor kan man ikke modregne det du selv producerer til nettet.

På en summationsmåler er der også to tælværk, men der summeres forbruget før tælværkene tæller op.

Og ja, der er ingen forskel på om det er forbrug eller produktion. Svaret er det samme...

  • 0
  • 0

Bare tanken på at et energiselskap skal kunne forby bruk av varmepumper er for meg absurd. At staten eller en kommune stiller krav til tilknytning når fjernvarme finnes, er lettere å akseptere. Men jeg finner også en slik dirigering å være alt for inngripende.

Sett fra samfunnets side byr fjernvarme på mange muligheter som sesonglagring av energi (sjøer som er isolerte og med meget varmt vann), bruk av varmepumper ved stasjonen kun om natten da det er mer energi ledig etc. Mulighet for svært fleksibel miks av energikilder for oppvarming av vannet (solceller, solfangere, varmtvannssjøer, varmepumper, elkjeler, forbrenningsanlegg).

I Norge er fjernvarmeselskapene (brenner avfall stort sett) gitt anledning til å beregne samme pris som for oppvarming med strøm (med panelovener, ikke varmepumper!). Så utgangspunktet med påtvungen (av kommunen) dyr energi er ikke bra. Men når i tillegg en skal betale det samme som ultradyr strøm disse dager, så blir en ganske oppgitt!

Det er svært uklokt av de offentlige eide fjernvarmeanlegg å følge strømpris disse dager. De er ikke pålagt å gjøre det, men har anledning til det. Anleggenes kostnader har knapt økt.

  • 3
  • 1

At staten eller en kommune stiller krav til tilknytning når fjernvarme finnes, er lettere å akseptere. Men jeg finner også en slik dirigering å være alt for inngripende.

jeg kender ikke reglerne for hele Danmark, men hvor jeg bor, er proceduren (når fjernvarmeselsabet vil udvide forsyningsområdet), at man tilbyder grundejerne tilslutning; hvis der er tilstrækkelig tilslutning (> 40% såvidt jeg husker), starter gravningen - ellers ikke!

Det er svært uklokt av de offentlige eide fjernvarmeanlegg å følge strømpris disse dager. De er ikke pålagt å gjøre det, men har anledning til det. Anleggenes kostnader har knapt økt

'mit' selskab fyrer i alt væsentligt med træflis og har for nyligt varslet uændrede priser for det kommende år! :)

  • 2
  • 1

I Norge er fjernvarmeselskapene (brenner avfall stort sett) gitt anledning til å beregne samme pris som for oppvarming med strøm (med panelovener, ikke varmepumper!).

Her i Thorshavn leverer affaldsforbrændingen gratis energien til fjernvarmen og klarer forbrændingen at levere 2/3 af energien, en lille del fra biogasanlæg, resten er fyringsolie.

Prisen for kWh fjernvarme følger markedsprisen på fyringsolie og er 28/01-22 100,54 øre / kWh

Et standardhus vil så betale 100,54 x 18,1 = 18.198 + målerleje 500 = 18.698 kr og det er svinedyrt og det er nærom kun tvangskunder der kobler op på fjernvarme.

Prisen pr. kWh til varmepumpe er 145 øre / kWh og det sikrer en kWh pris < 50 øre / kWh, minimum halvering af prisen i forholdt til fjernvarme.

  • 1
  • 4

Man kan ikke slette et indlæg!

Det er for latterligt- jeg indrømmer åbent at jeg kom til at lave en fejlpostering på dette ikke imponerende forum, hvor man desværre ikke kan slette et indlæg.

Alligevel er der pt. to narrehatte som mener de skal nedtomle - suk.

  • 7
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten