Energisektorens udslip af metan stiger trods billige muligheder for reduktion

Plus22. februar kl. 12:4210
Energisektorens udslip af metan stiger trods billige muligheder for reduktion
En ny IEA-rapport viser, at den globale energisektor udledte 135 tons metangas ud i atmosfæren. Illustration: Philippe Alès, CC by SA 4.0.
En ny IEA-rapport viser, at reducering af metanudslip er billig, og der er ‘ingen undskyldning’ for ikke at gøre det.
Artiklen er ældre end 30 dage

I 2022 udledte den globale energisektor en stigende mængde metan direkte ud i atmosfæren.

International Energy Agency (IEA) har udregnet tallet at være 135 millioner tons metangas, skriver organisationen i en ny rapport.

Udledningen af metangas er højere, end hvad den var i 2021 og 2020. Tallet er blot en smule mindre end rekorden fra 2019.

Den samlede metan-emission fra den globale energisektor var altså i 2022 den næsthøjeste målte udledning.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
10 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
10
2. marts kl. 20:51

Atmosfærens stigende indhold af respektivt CO2 og CH4 medfører en forcing der er 1783 gange større for CO2, med de nuværende stigningstakter.</p>
<p>Jeg lavede en grov fejl. Tallet bliver kun 9 gange. Altså tæt på det CO2-coalition har givet.

Min korektion er baseret 0,015ppm metanstigning og 2,5ppm CO2 stigning, som det er for tiden. Går du tilbage til 2005 kan 1783 godt passe for da var metanstigningen ~0 eller nogle år endda negativ.

Kan man forholde en negativ metanstigning med en positiv CO2 stigning?

8
2. marts kl. 11:14

Altså tæt på det CO2-coalition har givet

Ja ja, men lad os ikke tage denne CO2-coalition for gode varer.

Ref Eriks link til Wikipedia:

"Its claims conflict with the scientific consensus on climate change and it spreads misinformation about climate change"

6
26. februar kl. 23:43

Konklusion: Når CO2 koncentrationen stiger som den har gjort det de sidste årtier bidrager CO2 med 10 gange større opvarmning end methan, som jo også viser stigende koncentration.

Det er lidt besværligt at sammenligne metan med CO2, fordi metan nedbrydes så hurtigt i atmosfæren.

Fakta er at der 550 gange mere masse af CO2 i atmosfæren end der er masse af CH4, eller i volumen er der lidt over 200 gange mere CO2 end CH4.

Forcingen fra en lille ændring på 1kg CH4 vil svare til forcingen fra en ændring på 100kg CO2. Altså ikke udledning men en blivende ændring i indholdet i atmosfæren.

Atmosfærens stigende indhold af respektivt CO2 og CH4 medfører en forcing der er 1783 gange større for CO2, med de nuværende stigningstakter. Tag i betragtning at stigningen af CH4 har varieret meget, fra næsten 0 i 2005 til nu 0,015ppm/år.

Ovennævnte er andre ligeså korrekte måde at sammenligne CO2 og CH4, som GWP er korrekt med sine forudsætninger.

4
26. februar kl. 20:18

Lidt facts om methan

https://co2coalition.org/media/methane-the-irrelevant-green-house-gas/

Konklusion: Når CO2 koncentrationen stiger som den har gjort det de sidste årtier bidrager CO2 med 10 gange større opvarmning end methan, som jo også viser stigende koncentration.

Det er derfor negligible bidrag til global opvarming man får fra energindustrien, som jo står for 40%, hvis man tror IEA. Den giver 4% af opvarmningen ser det ud til sammenlignet med CO2 Eller 0,05 - 0,08 gr C ved 1,5 -2 grader opvarmning i år 2100.

2
24. februar kl. 11:46

Ja, IPCC fastsatte senest metans gennemsnitlige levetid i atmosfæren til 12,4 år og tilskriver den GWP på ca 80 på 20 års sigt ( faktisk 80,8 for biogen metan og 82,5 for fossil metan, ref: https://www.ercevolution.energy/ipcc-sixth-assessment-report/).

Der er mange grunde til at reducere metanudledningen; ikke mindst pga AGW (accerated global warming), hvor reduktion af metanudledningen batter mere end reduktion i CO2 udledning , fordi metan nedbrydes naturligt i løbet af de ca tyve år, vi har til at få vendt udviklingen. Det gør CO2 ikke. Vi skal naturligvis reducere både CO2 og metanudledningen.

Det er bekymrende, at metankoncentrationen i atmosfæren ikke alene stiger, men også stiger meget hurtigere end CO2 koncentrationen, til trods for metanens relativt korte levetid.

Iflg Globa Methane Tracker spilder vi mere methan ud i atmosfæren, end EU importerede fra Rusland inden invasionen, https://www.iea.org/news/methane-emissions-from-the-energy-sector-are-70-higher-than-official-figures

1
22. februar kl. 22:58

Det er ikke nogen bortforklaring eller undskyldning, men GWP kan betragtes på en anden mere direkte måde.

En konstant årlig udledning kan betragtes som en engangsforhøjelse at indholdet i atmosfæren. Ligevægten kommer måske efter ~20år.

Disse 130Mt årligt svarer til et forhøjet indhold i atmosfæren på 1,3Gt. Indholdet i atmosfæren er for tiden ~2ppm svarende til 5,5Gt.

Hvis den udledning ikke havde været der (alt andet lige) ville indholdet i atmosfæren være ca. 1,5ppm i stedet for de nuværende ca. 2ppm. Indholdet ville svare til det man målte i 1985.

De nuværende 2ppm svarer til en konstant årlig udledning på 550Mt.