Energisektoren holder jobfest i Nordjylland
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Energisektoren holder jobfest i Nordjylland

Ledighedstal i nordjylland

På to år er ledigheden blandt ingeniørerne i Nordjylland næsten halveret. Regionens ingeniører er gået fra at have haft landets højeste ledighedsprocent på 5,8 til nu at ligge under landsgennemsnittet på 3 procent. Samtidig er antallet af ingeniører i Nordjylland steget med 20 procent. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Formanden for ingeniørernes a-kasse, IAK, Bolette Mohr Sillassen, er positivt overrasket over det store fald i ledigheden blandt nordjyske ingeniører og betegner det som herligt, at det sker.

Det er især energiområdet, som ansætter ingeniører. Offshore-industri, vindmøller og softwareudvikling har afløst den tidligere mobilindustri som Nordjyllands største aftager af ingeniørarbejdskraft.

»I Nordjylland er der kompetencer, som umiddelbart kan bruges i andre brancher. Virksomhederne er kræsne, og medarbejderne skal helst kunne passe direkte ind,« siger Bolette Mohr Sillassen.

Desuden ligger Nordjylland attraktivt i forhold til at tage job i Norge, og nogle ingeniører har formodentlig søgt arbejde i den norske offshore-industri, siger IAK-formanden. Hun påpeger dog, at a-kassen ikke har detaljerede oplysninger om, præcis hvor de ledige forsvinder hen, når de får job.

Elektronikvirksomheder lukkede på stribe

Det er dog ikke alle nordjyske ingeniører, som har taget job uden for landets grænser. Det ses tydeligt på havnen i Aalborg, som summer af aktivitet. Fundamenter, møllevinger og installationsfartøjer produceres til vindmølleparker ved Anholt og London Array.

For kun tre år siden så det ellers helt anderledes ud i det nordjyske. En lang række teleindustri- og elektronikvirksomheder med Motorola og Texas Instruments i spidsen lukkede på stribe, og det ramte ingeniørerne hårdt. I løbet af kort tid blev flere end 450 ofre for massefyringer i regionen, svarende til næsten 8 procent af alle ingeniører i området.

Arbejdsmarkedet i Nordjylland har ændret sig oven på den økonomiske krise, og det til ingeniørernes fordel. Det siger Lars Pilgaard, som er arbejdsmarkedskonsulent i Beskæftigelsesregion Nordjylland. Mange virksomheder har omlagt produktionen og satser mere på produktudvikling og større viden, teknologi og service. Det har givet ingeniørerne en større rolle, da de er gode til netop de ting.

Nordjylland og Sjælland klarer sig bedst

Gennem flere år er efterspørgslen på lavtuddannede faldet i Nordjylland, mens virksomhederne i stigende grad efterspørger højtuddannede medarbejdere. Og det kan mærkes blandt ingeniørerne. Fra at have haft landets højeste ingeniørledighed ligger Nordjylland nu næstbedst med en ledighedsprocent på 2,8 procent - kun overgået af Region Sjælland, der har en ledighedsprocent på 2.

Mens ingeniørledigheden også falder både på Sjælland og i hovedstaden, er den steget i Midtjylland og Region Syddanmark i løbet af 2012.

»Nogle gange tager det tid at få øjnene op for, at ens kompetencer kan bruges andre steder,« siger Bolette Mohr Silassen med henvisning til den stigende ledighed i Midtjylland og Region Syddanmark.

Det er særligt Fyn, som skiller sig ud med en meget høj ingeniørledighed efter lukning af Lindøværftet. Den planlagte vindindustri, som skal opbygges på den gamle værftsgrund, er på grund af konkurser ikke opbygget så hurtigt, som Lindø er afviklet.

Sønderjylland har til gengæld gennem længere tid råbt på ingeniører. Og det til trods for den stigende ingeniørledighed i Region Syddanmark generelt.

»Det viser sig, at de ledige ingeniører ikke har de kompetencer, som skal bruges,« siger Bolette Mohr Silassen og tilføjer, at det derfor er vigtigt med efteruddannelse også til højtuddannede ledige.