Energiproducerende hus er automatiseret fra sokkel til tag
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Energiproducerende hus er automatiseret fra sokkel til tag

Danmark har fået sit første energiproducerende hus, som en af sværvægterne i den hjemlige industri, Velfac fra Velux-koncernen VKR, står bag. Det ligger i Lystrup ved Århus og venter på, at testfamilien flytter ind 1. juli.

Først til den tid får arkitekter og ingeniører bag huset svar på, om det er lykkedes at få husets solfanger og solceller til at producere så meget energi, at det over en periode på 30 år kan kompensere for, hvad der blev brugt på byggeprocessen.

Huset skal skabe et overskud af energi på ni kWh pr. kvadratmeter pr. år, og arkitekter og ingeniører har gjort, hvad de kan, for at holde beboerne i kort snor.

Huset producerer mere energi, end det bruger, via en kombination af optimal isolering, solceller til elproduktion, solfangere til det varme vand, varmepumpe til rumopvarmning, højeffektivt varme-genvinding samt fleksible facader. (illustration: Esbensen) Illustration: Esbensen

Huset er automatiseret fra sokkel til tag. Som standard styrer huset selv både varmeanlægget, vinduerne og de aktive facader. Hvis beboerne har tænkt sig at frådse med energien og for eksempel åbne et vindue, må de gribe til en touchscreen i bryggerset.

»Så man får både det gode i, at huset hjælper én med at leve energirigtigt, og en overstyring, så man ikke bliver fremmedgjort,« siger Amdi Schjødt Worm, installationsingeniør og projektleder for Esbensen, der sammen med Velfac, Aart Arkitekter og Sloth Møller har arbejdet med udviklingen og projekteringen af huset.

90 procent af vinduerne er automatiseret

90 procent af vinduerne er automatiserede, og kun få kan lukkes op med håndkraft. Resten åbnes med en fjernbetjening eller på touchscreenen.

Hvis man selv piller ved indstillingerne og for eksempel åbner et vindue en kold vinterdag, vil huset efter nogle timer lukke vinduet igen.

Spørgsmålet er, om det stædige, energirigtige hus begynder at irritere beboerne. Netop det skal erfaringen vise, forklarer Amdi Schjødt Worm.

Men da det er vigtigt, at huset det meste af tiden er indstillet så korrekt som muligt, vender det tilbage til de mest energirigtige indstillinger efter 1-2 timer. Det er, vurderer ingeniøren, helt fint.

»Det er sjældent, at man i et rum lige ud over soveværelset har brug for de samme indstillinger i mere end to timer ad gangen,« siger han.

Bonusbesparelser giver kolde øl og tørt tøj

Ud over de energibesparende vinduer, solfangere og varmepumper, er der også lavet tiltag, som ikke indgår i energiregnskabet, men som er bonusbesparelser.

I udhuset er der for eksempel gravet en kasse ned i jorden, som er isoleret i toppen - et såkaldt svaleskab, der holder drikkevarer kolde, så køleskabet ikke kommer på overarbejde.

Varmepumpen, som står for 40-50 procent af energien til opvarmning af vand, har også en anden funktion: Den hjælper med at tørre beboernes tøj.

Den udendørs del af varmepumpen er placeret i et udhus, der står i forlængelse af bryggerset. Når varmepumpen kører, trækkes luften igennem udhuset, og tøjet tørres effektivt. Den fugtige luft fra tøjet ledes på samme tid igennem varmepumpen, og det forbedrer dens virkningsgrad.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Interessant lille detalje at tørre tøj via en blæser der suger luft hen over varmepumpens køleribber.

Jeg foreslår at man bruger et filter i indgangen til tørrehuset i den forbindelse, ellers kommer tøjet til at se farligt ud når det engang bliver tørt :)

 • 0
 • 0

Der er jo mange artikler på nettet der roser huse af porebeton som værende "energirigtige".

Da jeg længe har overvejet at bygge hus i porebeton, vil jeg høre om der er nogen der har erfaring med dette?

Holder det?

Hvordan er de at bo i?

Hvis der eventuelt er nogen der har links til andre sider end producenternes "altså til sider hvor folk deler deres praktiske erfaring", så er jeg også interesseret i det.

 • 0
 • 0

Det gyser i mig. Hvad med hurtigt exit fra huset hvis der opstår en brand. Nogle ville vel gå i panik hvis man ikke lige kan finde fjernbetjeningen eller ryster så meget på hænderne, at touchscreenen nægter at adlyde. Man må vel så håbe på, at de sidste 10% af vinduerne er placeret strategisk rigtigt - in case off.

 • 0
 • 0

Artiklen beskriver ikke et hjem, men et fængsel.

Man kan vel komme ud af døren uden at få lov af computeren. Hvad snakker du egentlig om? Hvorfor vil du gerne kunne komme ud af vinduerne? Og kan man iøvrigt det i almindelige huse huse med thermoruder?

Mvh Søren

 • 0
 • 0

Når det buldrer på døren fordi vildsvinene for hundredesyttende gang har raseret køkkenhaven - hvilket med sikkerhed sker når jeg er i bad - er det praktisk at stikke hovedet ud af vinduet for at få overblik uden først at spørge computeren om lov.

Jeg gider heller ikke rende hele huset rundt for at finde fjernbetjeningen når der er kommet en motherfucker natsværmer i soveværelset når jeg skal sove. Jeg er træt, klasker kræet og verfer det ud af vinduet, selv om computeren hårdnakket påstår jeg har foretaget en “ulovlig handling”.

Alt sammen bare fordi jeg ikke har opgraderet til The Human Factor ver. 7412.

Bliver jeg så meldt til CO2-politiet?

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten