Energipolitikere klar til reform af energiafgifter

Politikerne var ikke særlig begejstrede, da klimakommissionen tirsdag lancerede sit nye hovedvirkemiddel: En ny afgift på fossile brændsler.

Men på Dansk Energis og Dansk Fjernvarmes årsmøde fredag var flere energipolitikere meget positive over for at revidere det eksisterende energi- og CO2-afgiftssystem, så det fremmer investeringer i vedvarende energi og resulterer i et fossilfrit Danmark i 2050.

Ifølge Venstres Lars Christian Lilleholt trænger energiafgifterne og energibeskatningssystemet til et omfattende eftersyn i forbindelse med en ny energipolitisk energiaftale:

»Afgifterne skal fremme den vedvarende energi, og så skal rammebetingelserne omkring fjernvarme, el og gas være ensartede, fordi de nu er i langt tættere samspil,« siger han.

Lars Christian Lilleholt roste i øvrigt rapporten fra klimakommissionen og pointerede, at den ikke må ende i en skrivebordsskuffe.

Også afgift på biomasse
Fra oppositionen tilkendegav både Anne Grete Holmsgaard, SF og Per Clausen fra Enhedslisten, at der skal ændres på energiafgiftssystemet, der stammer fra en tid, hvor prioriteringerne var helt anderledes:

»Vi vil ikke nu lægge os fast på en helt bestemt model, men afgifterne skal omlægges, så de fremmer vores mål om at blive fossilfri i 2050, og så skal indtægterne fra afgifterne anvendes til at få gang i de forskellige nødvendige initiativer,« sagde Per Clausen, der også peger på, at omlægningen skal være socialt bæredygtig.

Enhedslisten har sammen med S, SF og de radikale formuleret en fælles anbefaling til indholdet af en kommende national energistrategi.

Anne Grete Holmsgaard mente, at en omlægning af afgifterne også skal indbefatte en skat eller afgift på biomasse:

»Øget brug af den nu afgiftsfrie biomasse vil skabe et større og større og uacceptabelt hul i statskassen. Og så tror vi , at biomasse på længere sigt bliver en knap ressource, som der skal spares på,« siger hun.

Klimakommissionen har i øvrigt også anbefalet en sådan afgift på biomasse, hvis 'det politisk vurderes, at øget anvendelse af biomasse kan føre til en uønsket afhængighed af importeret biomasse.'

Politikerne klar - men til hvad?

Fra salen blev politikerne spurgt, om man kan forvente handling i form af en konkret politisk energiaftale inden næste valg.

Til det svarede Dansk Folkepartis Per Dalgaard, at hans parti er klar til at indgå en ny energiaftale, mens Lars Christian Lilleholt sagde, at han håber på et udspil fra regeringen inden jul, og at forhandlingerne om en ny energiaftale så kan gå i gang til foråret:

»Vi lægger op til et bredt forlig om en ny energiaftale, men det bliver helt afgørende for forhandlingernes forløb, om oppositionen vil deltage eller hellere lave valgkamp ud af det,« sagde han.

SF's Anne Grete Holmsgaard vil nu gerne være med, hvis aftalen skal gælde for mindst ti år, sigter klart mod målet i 2050 og dikterer handling her og nu:

»Men vi vil ikke være med til en halvlunken aftale, som stiller sig i vejen for mere ambitiøse planer efter et valg - og som blot skaber mismod og ikke entusiasme i energibranchen,« siger hun.

Per Clausen mente, at han havde opskriften på, hvordan vi kommer hurtigt i gang:

»Udskriv et valg; så sker der noget,« mente han.

Emner : CO2
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først
 • Men min kulsorte sjæl vil nok alligevel vædde en hel del på at ALT kommer med - pånær brændsel til de store kraftværker. Og så falder det hele lissom fra hinanden...
 • 0
 • 0

Hver gang vore energiafgifter skubber en produktion ud af landet stiger det globale energiforbrug idet:

 1. Energieffektiviteten som hovedregel vil være lavere i det land, der overtager produktionen
 2. Danskere, der mister deres arbejde når en fabrik lukker, skal til at køre længere for at komme på arbejde.
 3. Varerne skal som hovedregel transporteres længere.

Hvorfor i alverden mander Dansk Industri og andre sig ikke op til at forlange energi til samme pris som vore konkurrenter?

Hvorfor er alle vore energipolitikere undtagen Per Dalgaard og Villum Christensen grebet af det kollektive vanvid, der tilsiger os at frelse Verden, koste hvad det vil? Og iøvrigt uden at frelse Verdem.

 • 0
 • 0

Hvorfor er alle vore energipolitikere undtagen Per Dalgaard og Villum Christensen grebet af det kollektive vanvid, der tilsiger os at frelse Verden

Spindoktorer der er rædselsesslagne for en debat om ex. atomkraft. Så hellere køre videre i samme dyre spor og blæse højt på de realiteter, som nu bliver stadig tydeligere, nemlig udflagning af industri.

Der er åbenlyst en selvfed opfattelse af, at vi ikke bliver ramt af disse faktorer.

Og så kunne energipoitikerne måske sætte sig mere ind i området.

 • 0
 • 0

Men på Dansk Energis og Dansk Fjernvarmes årsmøde fredag var flere energipolitikere meget positive over for at revidere det eksisterende energi- og CO2-afgiftssystem

...med de ulve, man er blandt? :)

 • 0
 • 0

Hvorfor i alverden mander Dansk Industri og andre sig ikke op til at forlange energi til samme pris som vore konkurrenter?

For lidt over en uge siden var der ministerbesøg på Cheminova, hvor representanter fra Birns Jernstøberi også var med. Det er de to suverænt energitungeste virksomheder her omegnen. Temaet var problemet med de ensidigt høje energiafgifter, men JO, jeg synes også at industrien larmer for lidt i denne sag.

 • 0
 • 0

Langt hovedparten af de biler vi har i dag kan meget simpelt laves om til Bio-biler. Både benzin og diesel biler. Dette reducere CO2 udslippet med 70% - her og nu!

For manges ved kommende er det bare en firmware update af motor ECU'en eller et billigt konverterings kit derskal til. Se www.etanol.nu

Derefter udleder den mindre CO2 end en el-bil på dansk strøm!

Hvad så med den nye afgift?

Nå, ja den skal vi jo betale alligevel - for Danmark er et af de sidste lande i EU, hvor man ikke må købe f.eks. E85... !!!

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten