Energiorganisationer efterlyser handlekraft fra politikere

Illustration: MI Grafik

I maj måned nedsatte daværende erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) et såkaldt vækstteam for grøn energi og miljøteknologi. Men der er behov for handling i stedet for råd og udvalg, lyder kritikken fra erhvervsorganisationerne på energiområdet.

I 2013 afleverede et tilsvarende vækstteam sine anbefalinger. Kun en meget lille del af de 18 konkrete anbefalinger, man kom med, er implementeret. Mediehuset Ingeniørens nichemedie for energiområdet, GridTech, har haft Dansk Energi, DI Energi og Dansk Fjernvarme til at vurdere de 18 anbefalinger. Der er meget lidt, som er gennemført, og langt de fleste af anbefalingerne er stadig relevante, fremgår det af vurderingen fra de tre organisationer.

»I stedet for endnu et udvalg skulle man se at komme i gang med at få gjort noget,« siger vicedirektør Kim Behnke fra Dansk Fjernvarme.

»Det er bedre at følge op på gode anbefalinger, som ikke er gennemført, end at begynde at opfinde nye områder, som er af mindre betydning,« siger Dansk Energis adm. direktør, Lars Aagaard.

Hvis vi skal nå målet om fossilfri energiforsyning, er det ifølge Lars Aagaard centralt at få set på distributions- og forbrugersiden. Nok skal vi fortsætte med at etablere havmølleparker, men det skal kombineres med et mere intelligent energiforbrug via data, ligesom en styrket decentral produktion skal integreres i energisystemerne. Her blev det allerede i 2013 påpeget, at energiafgifterne virker som en barriere for den udvikling, fremhæver han.

Grøn førertrøje er revet af

Kritikken fra organisationerne gør dog ikke det store indtryk på formanden for det nye vækstteam, Cowis adm. direktør, Lars-Peter Søbye. Til GridTech siger han, at han vil frem og ikke tilbage.

Cowi-direktøren mener, at arbejdet i vækstteamet skal sikre, at vi kan fastholde en dansk førerposition på det grønne område. Men den præmis er ifølge Dansk Energi og Dansk Fjernvarme forsimplet og forkert.

»Der er ingen grund til at antage, at blot fordi vi har været gode til at bygge vindmøller, så får vi også en førsteplads på alt andet, som har med grøn energi at gøre. Med de rigtige rammevilkår kan vi skabe incitamenter, så de store internationale teknologileverandører vil lægge aktiviteter her i Danmark. Men jeg tror ikke på, at vi kan få et nyt Vestas, der har en markedsandel på en tocifret procentandel. Det vil i langt højere grad være nicheorienterede virksomheder,« siger Lars Aagaard.

»Hvis man står op hver morgen, og siger vi er verdensmestre, så bliver man slemt skuffet, når man på et tidspunkt møder virkeligheden,« siger Kim Behnke.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) har ikke ønsket at kommentere sagen.

Læs hele historien på Gridtech.