Energinet vil slippe elforbrugernes fortrolige data løs i anonym form

Plus30. juni 2020 kl. 12:512
Energinet vil slippe elforbrugernes fortrolige data løs i anonym form
Energinet vil i fremtiden frigive flere forbrugsdata i anonymiseret form for at fremme den grønne omstilling. Illustration: Energinet.
Der er stor efterspørgsel på at bruge de fortrolige forbrugsdata i Energinets enorme database, Datahub. Nu har Energinet fundet en teknisk løsning, der gør det muligt at åbne for meget af Datahub'en uden at kompromittere forbrugernes anonymitet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er både forretningsmuligheder og et stort grønt potentiale i at lægge dataene om hver enkelt danskers elforbrug i den såkaldte Datahub ud til fri afbenyttelse. Men da indholdet af den store database er betragtet som følsomme persondata, står GDPR-forordningen – rimeligt nok – i vejen for bare at åbne sluserne.

Alligevel er der hos Datahub’ens ejer, Energinet, et brændende ønske om at bruge de værdifulde data til mere end bare fakturering af elforbrug, som er databasens primære formål i dag.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
1. juli 2020 kl. 09:18

Det er vel med devisen om at "Det offentlige ved bedst." Min egen reaktion ville da nok også være forholdsvist negativ hvis kommunen pludseligt henvendte sig til mig, med kommentarer på mit enegiforbrug. Dernæst ville jeg overveje en GDPR klage/sagsanlæg imod det pågældende forsyningsselskab da de tydeligvis har videregivet mine private data.

Hvad hvis man slet ikke har lyst til at indgå i Energinets datasæt? Betaler jeg ikke allerede for min strøm og eventuel gas? Eller kan jeg få nedsat min energiregning ved at deltage? Hvofor skal de ellers have lov til at malke koen 2 gange?

PS: Ovenstående er skrevet før morgenkaffen.

1
30. juni 2020 kl. 14:14

"Men både den tidslige og geografiske opløsning er for ringe til, at kommunerne for eksempel kan identificere specifikke områder inden for kommunegrænsen, hvor elforbruget ser uhensigtsmæssigt ud, og dermed er det svært for forvaltningen at sætte målrettet ind med energieffektiviseringstiltag." Kommunen kan jo starte med dens egne ejendomme, som de kan få data fra. Hvad de skal bruge borgernes data til og hvorfor de skulle fore tage en målrettet indsats overfor private brugere forstår jeg ikke. Det vedkommer ikke kommunen.