Energinet: Elektrolyseanlæg kan blive rentable allerede om få år

Plus2. april 2019 kl. 17:344
Energinet: Elektrolyseanlæg kan blive rentable allerede om få år
Illustration: Ivan Kurmyshov / Bigstock.
Såkaldte Power-to-X-processer vil være rentable langt tidligere end man hidtil har forventet - med potentiale for etablering af anlæg indenfor de næste fem-ti år, vurderer Energinet.
Artiklen er ældre end 30 dage

Power-to-X – hvor grøn strøm konverteres til brint eller videre til andre produkter som methan, methanol eller ammoniak – er ifølge Energinet en vigtigt brik i fremtidens energisystem baseret på vedvarende energi.

Så sent som sidste år mente Energinet, at teknologien lå noget ud i fremtiden, men nu viser en ny analyse, at Power-to-X-anlæg måske allerede kan være rentable om få år.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
4. april 2019 kl. 15:24

Helt enig med Thomas Pedersen - elektrolyse er en væsentlig komponent i at integrere transport og varmesektoren i fremtidens grønne energisystem:

Det meste af det "X" der bliver produceret skal faktisk ikke tilbage i elsystemet igen. Det skal bruges som fuels til fly, skibe og andre transportformer, som ikke let kan drives af el eller batterier.

Det er altid betragtet som processtrøm - og dermed (næsten = 0,4øre) afgiftsfritaget - at elektrolysere gasser og producere andre synfuels. Hvis man så vælger - behind the meter - at lave det om til strøm igen, har vi så et hul i elafgiftsloven?

3
4. april 2019 kl. 11:55

Det meste af det "X" der bliver produceret skal faktisk ikke tilbage i elsystemet igen. Det skal bruges som fuels til fly, skibe og andre transportformer, som ikke let kan drives af el eller batterier. Desuden kan det være råstoffer til kemisk industri, f.eks. plastik eller kunstgødning.

Dermed kan det samlede maksimale elforbrug stige (temmelig meget), og den installerede effekt følger med. Det betyder til gengæld, at der er færre timer, hvor elproduktionen fra VE ikke kan levere nok til det elforbrug, som ikke kan slukkes. Og i de timer, skal der anvendes f.eks. methan(ol) produceret af brint fra elektrolyse og CO2 fra biogas, cement og affaldsforbrænding. De MWh bliver naturligvis dyrere, men der bliver færre af dem.

Mit eget prisestimat holder jeg for mig selv indtil videre... Ikke fordi jeg er flov over det, men fordi det er forretningshemmeligheder ;-)

2
3. april 2019 kl. 10:38

Når det gælder batterier og andre løsninger som denne, som skal hjælpe med at "opbevare" energien, er det spørgsmålet hvad prisen bliver per kWh med alle omkostninger iregnet ved levering til forbrugeren? Har man tal for det? (Hvis ikke, hvorfor så lave studier?)

1
3. april 2019 kl. 10:07

Det er forståeligt hvis fuldt afbrydeligt el-forbrug afregnes til en lavere pris, for det er jo så regulerkraft som støtter stabiliteten i nettet. Men så skal det jo gælde for både industri og private forbrugere. Man skal passe på hvis nogle forbrugere kan købe el til 0.10kr og andre skal betale 2.20kr. Så gør nu systemet klar til både private så vel som industrien. Vi private kan også indgå i Smart Grid.