Energinet: Elektrolyseanlæg kan blive rentable allerede om få år
Power-to-X – hvor grøn strøm konverteres til brint eller videre til andre produkter som methan, methanol eller ammoniak – er ifølge Energinet en vigtigt brik i fremtidens energisystem baseret på vedvarende energi.
Så sent som sidste år mente Energinet, at teknologien lå noget ud i fremtiden, men nu viser en ny analyse, at Power-to-X-anlæg måske allerede kan være rentable om få år.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Helt enig med Thomas Pedersen - elektrolyse er en væsentlig komponent i at integrere transport og varmesektoren i fremtidens grønne energisystem:
Det er altid betragtet som processtrøm - og dermed (næsten = 0,4øre) afgiftsfritaget - at elektrolysere gasser og producere andre synfuels. Hvis man så vælger - behind the meter - at lave det om til strøm igen, har vi så et hul i elafgiftsloven?Det meste af det "X" der bliver produceret skal faktisk ikke tilbage i elsystemet igen. Det skal bruges som fuels til fly, skibe og andre transportformer, som ikke let kan drives af el eller batterier.
Det meste af det "X" der bliver produceret skal faktisk ikke tilbage i elsystemet igen. Det skal bruges som fuels til fly, skibe og andre transportformer, som ikke let kan drives af el eller batterier. Desuden kan det være råstoffer til kemisk industri, f.eks. plastik eller kunstgødning.
Dermed kan det samlede maksimale elforbrug stige (temmelig meget), og den installerede effekt følger med. Det betyder til gengæld, at der er færre timer, hvor elproduktionen fra VE ikke kan levere nok til det elforbrug, som ikke kan slukkes. Og i de timer, skal der anvendes f.eks. methan(ol) produceret af brint fra elektrolyse og CO2 fra biogas, cement og affaldsforbrænding. De MWh bliver naturligvis dyrere, men der bliver færre af dem.
Mit eget prisestimat holder jeg for mig selv indtil videre... Ikke fordi jeg er flov over det, men fordi det er forretningshemmeligheder ;-)
Når det gælder batterier og andre løsninger som denne, som skal hjælpe med at "opbevare" energien, er det spørgsmålet hvad prisen bliver per kWh med alle omkostninger iregnet ved levering til forbrugeren? Har man tal for det? (Hvis ikke, hvorfor så lave studier?)
Det er forståeligt hvis fuldt afbrydeligt el-forbrug afregnes til en lavere pris, for det er jo så regulerkraft som støtter stabiliteten i nettet. Men så skal det jo gælde for både industri og private forbrugere. Man skal passe på hvis nogle forbrugere kan købe el til 0.10kr og andre skal betale 2.20kr. Så gør nu systemet klar til både private så vel som industrien. Vi private kan også indgå i Smart Grid.