Energinet ansøger nu om gasledning på tværs af Danmark

19. marts 2018 kl. 12:307
Energinet ansøger nu om gasledning på tværs af Danmark
Illustration: Energinet.
Energinets bestyrelse har nu godkendt en business case for gasrørs-projektet Baltic Pipe til 6,4 mia. kroner .
Artiklen er ældre end 30 dage

Energinets bestyrelse har besluttet sig for at gå ind i det dansk-polske gasledningsprojekt, Baltic Pipe og beder derfor nu energi-, forsynings, og klimaministeren om at godkende selskabets investering på omkring 6,4 mia. kroner i projektet.

Som tidligere omtalt er Baltic Pipe en ny gasrørledning, som Energinet vil anlægget sammen med det polske selskab Gaz-System S.A.

Læs også: Kæmpeprojekt rykker nærmere: Norsk gas skal til Polen via Danmark

Gasrørene skal forbinde det eksisterende norske gasnet i Nordsøen med de danske og polske gastransmissionsnet via en ny rørledning fra den norske rørledning Europipe II til Nybro i Vestjylland; en ca. 220 km lang ny rørledning i jorden på tværs af Danmark samt en ny gasrørledning over Østersøen til Polen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Energinet får ansvaret for rør i Nordsøen, de nye rør henover Jylland, Fyn og Sjælland og en kompressorstation på Sjælland, mens den polske partner får ansvaret for sørør i Østersøen og nye gasanlæg i Polen.

Flere til at betale

Ifølge den netop offentliggjorte udgave af business-casen for projektet vil Energinets investering den danske del af Baltic Pipe-projektet koste 6,4 milliarder kroner og ventes at give samfundsøkonomisk overskud.

Med en sammenkobling af det norske, danske og polske gasnet kan den årlige mængde gas, der transporteres i de danske transmissionsrør, vokse til ti milliarder kubikmeter. I dag er det årlige, danske gasforbrug ca. 2,5 milliarder kubikmeter.

Læs også: Polsk gasledning overrasker østjysk kommune

Artiklen fortsætter efter annoncen

Baltic Pipe vil dermed dels være en ekstra forsyningskilde og øge de danske forbrugeres forsyningssikkerhed, dels betyde at der er flere til at dække udgifterne til at drive gastransmissionsnettet.

I 2013 indviede Energinet en ny gastransmissionsledning mellem Egtved nær Kolding og den dansk-tyske grænse. Arbejdet minder om det, der kan blive tale om med Baltic Pipe. Rørene bliver gravet over en meter med i jorden, og anlægsarbejdet tager typisk 2-3 måneder, inden maskinerne rykker videre til næste område. Bagefter dækkes jorden til, og der må igen dyrkes på marken. Illustration: Bent Sørensen.

I en tid, hvor gasforbruget generelt er faldende, og udsigten til at tarifudgifterne for den enkelte forbruger derfor vil stige, vil Baltic Pipe betyde, at tarifferne for virksomheder og husholdninger fremover ikke stiger, hedder det i pressemeddelelsen fra Energinet..

Gas erstatter kul i Polen

En ny grænseoverskridende forbindelse vil også øge konkurrencen på det europæiske gasmarked.

Polen ønsker nye forsyningsmuligheder, og gas kan erstatte kul i polske kraftværker og dermed mindske CO2-udledning og udledning af andre skadelige stoffer.

Læs også: Polen satser på norsk gas

»Baltic Pipe vil være en gevinst for både Danmark og Polen. Herhjemme vil den bl.a. betyde en besparelse på gasforbrugernes tariffer på mellem 1,9 og 2,9 milliarder kroner. Desuden styrker en ny forbindelse både forsyningssikkerheden og konkurrencen på det europæiske gasmarked. Derfor sender vi nu en ansøgning om investeringsgodkendelse til ministeren«, siger Lars Barfoed, bestyrelsesformand i Energinet i pressemeddelelsen.

Under forudsætning af ministerens investeringsgodkendelse forventer Energinet sammen med Gaz-SystemS.A. at træffe endelig investeringsbeslutning om Baltic Pipe i slutningen af 2018.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
29. marts 2018 kl. 18:14

Så Danmark skal investere 6,4 milliarder kr, for at øge nabolandendes udslip af drivhusgasser?
Hvad om vi investerede 6,4 milliarder i energibesparelser i fx Polen?

Nej nedsætte deres CO2 udslip. Det er planen at naturgassen skal ersattte kulkraft...

CITAT fra artiklen: "Gas erstatter kul i Polen

En ny grænseoverskridende forbindelse vil også øge konkurrencen på det europæiske gasmarked.

Polen ønsker nye forsyningsmuligheder, og gas kan erstatte kul i polske kraftværker og dermed mindske CO2-udledning og udledning af andre skadelige stoffer."

6
29. marts 2018 kl. 10:26

Hvis man af politiske årsager vil udbygge hovedtransmissions linierne, var det så ikke billigere at udskifte hoved linien tværs over Fyn, den skal flyttes på ca 20 km i forbindelse med den nye jernbane aligevel. Så undgår en masse mennesker og industrier de ulemper og gener der følger med en gasledning i baghaven. Det virker helt tosset at anlægge en ny linie et nyt sted når der er lavet en zone til transmissions linier langs den Fynske motorvej, og grundejerne i den zone er blevet kompenseret for ulemperne en gang.

5
29. marts 2018 kl. 10:06

Hvorfor bygger man ikke gas værket i Norge og så udbygger man el forbindelserne. Fordelene er at nu er det mange der kan levere strøm mange der kan aftage strømmen. Når de vedvarende energier udbygges er infrastructuren til stede. Mvh kim

4
20. marts 2018 kl. 13:20

Så Danmark skal investere 6,4 milliarder kr, for at øge nabolandendes udslip af drivhusgasser? Hvad om vi investerede 6,4 milliarder i energibesparelser i fx Polen? Der kan købes meget Rockwool og Danfoss termostater for pengene og det har den ønskede effekt.

Det vil også gøre landende i Baltikum, mindre afhængige af Ruslands naturgas!

3
20. marts 2018 kl. 11:24

Et så stort og indgribende projekt, burde have været igennem en længere høringsperiode. I forhold til en Fehmarn forbindelse (der pt. endnu ikke er afklaret) virker det som jasket igennem. Det virker mest som om de danske skatteydere får mindre og mindre gavn af dette projekt og flere og flere ulemper. Der er nogle ledelser der ikke fortjener nogen bonus. Kommunikationen har stort det været mangelfuld, har det været "top-secret"? Det indtryk efterlades.

1
20. marts 2018 kl. 08:28

Hvordan kan man offentliggøre en artikel på ing.dk, om et projekt hvis berettigelse primært er politisk, uden at dette overhoved berøres? Når man laver en gas rørledning som krydser North Stream gas ledningerne tæt på Polsk farvand, er det rent logistisk som at "carry coal to Newcastle"! Det kan godt være at det er en økonomisk fordel for Danmark at deltage, men den primære begrundelse må være, at Polen og de øvrige gamle Sovjetiske vasalstater vil betale meget ekstra for at undgå energi afhængighed af Rusland!