Energiministeren gør status over Danmarks energiforsyning: 3 centrale nedslag

Plus14. marts kl. 10:2412
Energiministeren gør status over Danmarks energiforsyning: 3 centrale nedslag
Danmarks klima-, energi- og forsyningsminister, Lars Aagaard (M), under et nyligt oplæg i Esbjerg i forbindelse med indvielsen af CO2-lagringsprojektet Project Greensand. Illustration: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix.
Danmark har klaret sig fint igennem denne vinter, men vi risikerer, at situationen ændrer sig til det værre.
Artiklen er ældre end 30 dage

Trods historisk høje priser på elektricitet og usikkerheder omkring gasleverancer er Danmark energiforsyningssituation overordnet stabil.

Men krigen i Ukraine og mindre gas til Europa kan i samspil med kolde og vindstille vintre betyde, at virksomheder må undvære gas, og at borgere rammes af strømafbrydelser i de kommende år.

Det fremgår af en orientering fra klima- energi og forsyningsminister, Lars Aagaard (M) til Folketinget, som gør status over Danmarks energiforsyningssikkerhed.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
12 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
18
15. marts kl. 17:31

Det kan jo være, de kære sønderjyder bliver mere samarbejdsvillige, når de hører, hvad den ekstra lagerplads kan gøre for deres priser på at holde varmen om vinteren.

Det er ikke den samme virkelighed dengang som nu.

19
29. marts kl. 23:54

Det er ikke den samme virkelighed dengang som nu.

Så vidt jeg kan se var gasprisen omkring 100euro/MWh da de blev fyldt op i sommeren/efteråret og nu er prisen 42euro/MWh.

Hvem betaler/vinder på det spil?

17
15. marts kl. 17:13

Lille Torup var planlagt drænet,men det blev stoppet af lokale protester. I disse for vort land så alvorlige tider er det med afstand den hurtigste måde at øge gaslagerkapaciteten.

https://ugeavisen.dk/ugeavisenmoeldrupaalestrup/gaslager-slaas-stadig-med-500-millioner-liter-vand-2022-12-8

Gaslager Tønder var planlagt af et malajsisk gasselskab som ville købe billig gas om sommeren og sælge det dyrt om vinteren. Beboerne vægrede sig i femten år. Det er op af bakke at få tilladelse til at skylle et nyt ud nu.

Google Gaslager Tønder

15
15. marts kl. 08:37

Findes der noget info om gaslagerne? Anlægspris, kapacitet, driftomkostninger etc.

Nahhhh - der er en Faktaboks med lidt oplysninger i denne artikel fra 2011. Her stoppede projektet, kan jeg se, idet der ikke er et behov (i 2011).

Det bliver nok op ad bakke at genstarte det projekt, med mindre man opbygger en model med lokale ejere i massevis, der enten er forbruger eller leverandør. Andelstanken kan skifte mening hos mange hvis de selv er en del af projektet og selv får gavn af det.

12
14. marts kl. 20:13

Hvordan kan vi være forpligtede til at eksportere vores egen biogas og gas fra Tyrafeltet, som iht seneste status, forventes i drift inden næste vinter, til Sverige og Tyskland, hvis Tyskland og Norge ikke er forpligtet til at eksportere til Danmark på normale markedsvilkår?

Helt korrekt.

Mærkeligt at det skal nævnes igen og igen, at den gas vi udvinder handles internationalt ligesom anden gas. Vi kan købe såvel som andre kan købe.

P.S. Samtidig med at vi handler på gasbørsen, så kan der også eksistere "private" aftaler mellem producenter og forbrugere, så det er vel ikke nødvendigt at al gas handles via børsen.

7
14. marts kl. 18:07

Det er selvfølgelig sundt nok at forholde sig pessimistisk til den kommende energisituation, meeen alligevel:

»I et scenarie hvor det antages, at Danmark ikke modtager gas via import fra Tyskland eller Baltic Pipe fra Nordsøen, er der med den nuværende lagerfyldning tilstrækkeligt gas til at dække det danske og svenske forbrug i ca. tre normale vintermåneder under forudsætning om fortsat dansk biogasproduktion.«

Hertil tilføjes, at det blot er et teknisk eksempel, og at gassen ikke nødvendigvis forbeholdes danskerne, da gassen handles på det liberaliserede gasmarked i EU.

Det betyder, at gassen frit flyder derhen, hvor den sælges til højestbydende."

Når gassen frit flyder derhen, hvor den afsættes til højestbydende, hvordan kommer vi så i en situation, hvor vi ikke modtager gas fra Tyskland og Baltic Pipe, hvis det ikke er fordi vi ikke selv vil betale samme pris for gassen som Tyskland, Norge og Polen?

Hvordan kan vi være forpligtede til at eksportere vores egen biogas og gas fra Tyrafeltet, som iht seneste status, forventes i drift inden næste vinter, til Sverige og Tyskland, hvis Tyskland og Norge ikke er forpligtet til at eksportere til Danmark på normale markedsvilkår?

Scenariet forekommer mig temmelig søgt.

For at vi ikke kan modtage gas fra Tyskland og Norge, kræver det enten at både Tyskland og Norge selv mangler gas, eller at de bryder aftalerne og lukker for gassen til Danmark, og i den situation, er vi jo ikke længere forpligtede til at eksportere vores egen gas.

Dermed har vi fra og med næste vinter en årlig egenproduktion på mindst:

  • 720 mio m3 opgraderet biogas + 2.800 mio m3 Tyragas = 3.520 m3

... til et årsforbrug, der i 2022 var 2.286 mio m3 og faldende, og vil således være mindst 154% selvforsynende, oveni at vi nu er på vej ud af denne vinter med 3 vintermåneders gas på lager!

Med mindre rigtig meget går skævt i de næste 9 måneder, så er det ikke et spørgsmål om Danmark kommer til at mangle gas, men om Europa, kommer til at mangle gas, for Tyra-feltet og den danske biogas er naturligvis peanuts, hvis der er regulær gasmangel i resten af EU, og vi er forpligtet til at eksportere til højestbydende.

Men da også resten af EU var i stand til at fylde gaslagrene fra tæt på rekordlavt til rekordhøjt i 2022, trods frafaldet af russisk gas og fransk atomkraft i krise, og endnu flere LNG-terminaler vil blive idriftsat inden næste vinter, mens også resten af EU fortsætter med at reducere gasforbruget, så skal der altså noget af et dommedagsscenarie til før det bliver kritisk.

Med 80-90 mia m3 reduceret gasforbrug, og 156 mia m3 russisk gas erstattet af 80 mia m3 øget LNG og norsk gas, er der for mig at se balance i det europæiske gasregnskab - med mindre bunden går helt ud af fransk atomkraft, inden resten af EU når at få installeret VE nok til at erstatte det.

6
14. marts kl. 18:04

Er der nogen, der ved hvor mange biogasanlæg der faktisk kan levere til transmissionsnettet? Mig bekendt er langt de fleste stadig koblet på lokale distributionsnet uden mulighed for at levere "opad", dvs. de kan hverken levere til lager eller til eksport.

Der er besluttet en milliard-investering til kompressorere så det kan komme i lagrene. Det kan du fremsøge. Det tager 1-2 år svjh. før de er klar. De trykker fra distributionsnettene op på den centrale transmissionsnet, som linker til lagrene.

Vi har kun ganske få områder om sommeren hvor biogas overstiger forbruget og ikke kan bruges men flares istedet. Men det kommer flere af disse, hvorfor kompressorne skal bruges.

5
14. marts kl. 17:55

Er der nogen, der ved hvor mange biogasanlæg der faktisk kan levere til transmissionsnettet? Mig bekendt er langt de fleste stadig koblet på lokale distributionsnet uden mulighed for at levere "opad", dvs. de kan hverken levere til lager eller til eksport.

(Ikke desto mindre har jeg set, at mere end 3/4 af biogassen eksporteres - hvilket i så fald må være vha. "finansielle instrumenter". Gad vide, hvor meget gas disse "instrumenter" kan levere? Måske kan der spares et par fysiske investeringer....)

4
14. marts kl. 12:58

Der er gaslager i Lille Torup og Stenlille. Der var for en del år siden tiltræk til at etablere et gaslager lidt nord for Tønder. Der blev målt og undersøgt hvor stort dette lager er men det blev aldrig etableret. Måske er situationen, at der er et behov for et 3. lager nu.

Man kan jo vælge at fylde det 3. lager med biogas produceret i området - der er pænt mange dyr i syd- og sønderjylland og biogas anlæg er nu kendt teknologi. Dette kan medvirke til bedre forsyningssikkerhed og dermed mindre afhænginhed for priser på naturgas/erdgas.

2
14. marts kl. 11:22

Hvad er dog det for noget planøkonomisk ævl, er jeg ofte blevet belært om.

Markedet VIRKER, prisen stiger ved mangel og efterspørgslen tilpasses udbuddet.

Skidt med at det giver inflation, man må ikke pille ved markedet.

Sarkasme kan forekomme.

1
14. marts kl. 10:58

Så må vi håbe, at regeringen udviser rettidig omhu OG i givet fald reagerer tidligt, så en gradueret rationering kan strække reserverne >< fuld fart til sidste øjeblik, og så klodse på alle bremser.