Energiminister: Rimeligt at skære dybt i støtten til vandkraft

Tangeværket ved Gudenåen har en særdeles god økonomi. Faktisk så sund, at folkene bag tillader sig at bruge et overskud baseret på offentlige tilskud til at støtte Elmuseet, hvilket slet ikke er meningen. Det er derfor helt rimeligt at skære støtten til Danmarks største vandkraftværk fra tre millioner kroner om året til 640.000 kroner.

Sådan argumenterer transport- og energiminister Jakob Axel Nielsen (K) i en spørgerunde i Energipolitisk Udvalg. Temaet er en ny maksimumgrænse, så vandkraftværker maksimalt kan få 640.000 kroner årligt i støtte - uafhængigt af hvor meget strøm de producerer.

Indgrebet er blevet kritiseret af Tangeværket, som mener, ændringen udelukkende bliver gennemført for at ramme net Danmarks største vandkraftværk og ingen andre. Værket ved Gudenåen er ifølge direktøren det eneste ud af tre vandkraftværker, som producerer så tilpas meget strøm, at de kommer over grænsen.

Det bekræfter energiministeren. Han peger på, at beskæringen af støtte kun rammer større vandkraftværker. Dem vil der alligevel ikke kunne etableres flere af i Danmarks pandekageflade åløb.

Dertil kommer, at Tangeværket i en årrække har doneret 200.000 kroner af overskuddet til Elmuseet, der samtidig lejer sig ind i værkets lokaler.

»Efter min opfattelse har Tangeværket derfor en så stærk økonomi som følge af tilskuddene, at det vil være rimeligt at reducere disse. Reduktionen af støtten vil efter min opfattelse ikke true Tangeværkets eksistens,« lyder det fra Jakob Axel Nielsen.

Elselskabernes brancheorganisation Dansk Energi betegner energiministerens indgreb som et meget uheldigt signal over for satsningen på vedvarende energi og bekæmpelsen af drivhusgasser.

»Hvis der kommer den opfattelse, at det er forkert at tjene penge på vedvarende energi, så bliver det meget, meget svært at skaffe investorer,« har afdelingschef Lars Hansen sagt til Ingeniøren.

Det argument køber ministeren ikke.

»Den foreslående reduktion af prisstøtten til vandkræftværkerne vil derfor ikke have indflydelsen på udbygningen af den vedvarende energi,« konstaterer Jakob Axel Nielsen.