Energimastodonter skyder millioner i bølgekraft

6. juni 2008 kl. 10:093
Jagten på et gennembrud for bølgekraft går ind i en ny fase. De tunge investorer er med, og anlæggene kommer op i MW-klassen.
Artiklen er ældre end 30 dage

To nye, danske, privatfinansierede koncepter for bølgekraft skal i løbet af denne sommer og efteråret sættes til søs og afprøves i deres rette element.

Dermed vil fire danske anlæg i mangemillionklassen snart producere strøm ved hjælp af bølgernes kraft.

»Det lød lovende og supersvært at trække energi ud af bølgerne, men sådan var det jo også med vindkraften for 25 år siden, hvor ingen troede på den,« siger direktør Anders D. Christensen fra Waveplane, det nyeste selskab i bølgekraftflokken, om baggrunden for at investere i bølgekraft.

Anders D. Christensen er tidligere direktør for vingeproducenten LM Glasfiber.

Seriøse investorer

Også folkene bag de to etablerede bølgekraftprojekter, Wave Dragon og Wave Star, mærker, at interessen for bølgekraft er øget markant:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Siden dette forår er der sket rigtig meget. Nu er det seriøse investorer som olie- og energiselskaber, som henvender sig for at drøfte samarbejde,« siger Erik Friis-Madsen fra Wave Dragon.

Han regner med i løbet af et par måneder at afsløre, hvem der skal finansiere færdigprojekteringen af et syv MW stort Wave Dragon-anlæg, der skal placeres ud for Wales i 2009. Anlægget får et kapacitet, der svarer til to-tre af Vestas største møller.

Direktør og idémand til Wave Star, Per Resen Steenstrup, der i øvrigt var den første til at tiltrække private penge til bølgekraft i større skala, fortæller, at der er en enorm jagt i gang på verdensplan for at finde det næste vindmølleeventyr:

»Folk tvivler ikke længere på, at bølgekraft kan lade sig gøre, og at nødden snart vil blive knækket,« siger Per Resen Steenstrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han tilføjer, at tocifrede vækstrater som i energibranchen kan få enhver investor til at slikke sig om munden og kigge langt efter energi- og miljøinvesteringerne. Selv regner han med, at hans Wave Star er klar til at blive sat ud i en 500-kW-model ved Horns Rev i 2009.

Selv hos et lille dansk selskab, Dexa, hvis bølgekraftkoncept slet ikke er afprøvet ude i havet endnu, er der gang i henvendelserne:

»Vi får daglige mails fra energiselskaber, firmaer og sågar regeringer, som gerne vil bestille et stort bølgekraftanlæg - for eksempel på 100 MW, men det kan vi jo endnu ikke hjælpe dem med,« siger ildsjæl og idémand bag Dexa Wave Energy, Lars Clausen.

Energiselskaber er med

Den svenske energikoncern Vattenfall er et af de selskaber, som tror på bølgekraft og som har sat sig det ambitiøse mål, at det vil etablere 50 MW bølgekraft i Europa inden 2012 og 500 MW inden 2018.

Foreløbig deltager selskabet aktivt i udvikling af fire meget forskellige bølgekraftkoncepter - heraf ingen danske - fordi man mener, at udviklingen ellers går alt for langsomt:

»Timingen for bølgekraft er rigtig nu. Teknikken er klar til at blive demonstreret, men endnu har vi det store gennembrud til gode, og det kan komme i morgen eller om fem-ti år,« siger projektchef Staffan Görtz fra Vattenfall.

Han forklarer, at Vattenfall ser sig selv som teknologikøber - ligesom man i dag køber vindmøller - men ikke som producent af anlæg. Netop derfor er man også interesseret i, at der udvikles og afprøves så mange forskellige koncepter som muligt. Hvor mange penge selskabet vil investere i bølgekraft, vil han ikke ud med.

Danske Dong Energy er lidt mere reserveret i sin holdning til teknologien. Men man samarbejder med to af de danske bølgekoncepter, Wave Star og Poseidon-anlægget ved at man stiller en placering til rådighed ved en havmøllepark for afprøvningen og også bistår med penge og ingeniørtimer:

Artiklen fortsætter efter annoncen

»For at finde ud af om bølgekraft er noget, vi skal satse på, er vi nødt til at kende teknologien til bunds, og derfor deltager vi i disse projekter,« siger teknologiudviklingschef Rudolph Blum.

Bedre vilkår i udlandet

Når man taler med folkene bag bølgekraftkoncepterne, står det klart, at nok er der gang i afprøvning af koncepterne herhjemme, men at selve udbygningen med elproducerende bølgekraft i fuld skala ikke kommer til at ske i Danmark. Det skyldes, at de nuværende priser for bølgekraftstrøm er for lave.

I stedet vil selskaberne rykke til England, som det sker med Wave Dragon, eller til Portugal, hvor tilskuddene til strøm, produceret med bølgekraft, er meget højere. I Danmark får man 60 øre pr kWh, mens bølgerkraftselskaberne henter 1,10 kroner i England og 1,70 kroner pr kWh i Portugal.

Det er en skam, mener Per Resen Steenstrup.

»Når fuldskalaanlæggene flytter til udlandet, vil den videre teknologiudvikling også flytte dertil. Dermed går Danmark glip af både arbejdspladser og indtjening. Hvis vi bare fik 2,5 kroner pr. kWh i tilskud, ville vi kunne få økonomi i de første fuldskala-anlæg til en pris for samfundet på maksimalt 50 millioner kroner,« siger han.

Per Resen Steenstrup tilføjer, at udflytningen vil begynde allerede om to år, hvis ikke afregningsprisen forhøjes, og at det om syv-ti år er definitivt for sent, hvis vi vil have bølgekrafindustri i Danmark.

Også organisationer som den tværnationale World Energy Council konkluderer i sin 2007-rapport, at bølgekraft vil kunne bidrage markant til energiforsyningen om fem til ti år, men kun hvis regeringerne rundt omkring fortsætter med at støtte strømproducenterne og dermed fremme teknologierne, for eksempel med ekstra betaling for bølge-strøm.

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
7. juni 2008 kl. 16:37

Thank you;

The Dexa appears to be an interesting off-shoot of the Pelamis design.

mvh knud

1
6. juni 2008 kl. 15:41

Good article, Sanne, 'though you get me right to the bone with the lack of intimate research.

The new 'vindeventyr' is combining wind & wave some 2-3 km up in the air. I may already have mentioned this a dozen times on this site!! Hence your lack of attention to detail :)

About the 'existing' wave designs:

Dexa is unknown to me - maybe you can do an indepth story? The other designs mentioned are all fairly 'old' - predating my LAPP by several years.

The trouble with Poseidon, Pelamis and Wavestar is, that none of them can cling to the water surface and pick the oval wave-motion. This (and a couple of other design tricks) is seeing the LAPP return 2-3 times that of the next best design, the Wavestar.

Having said this, I once more feel obliged to point out, that the work on wave platforms is irrelevant. My new high altitude machines are capable of delivering power at less than 1/6 the necessary asking price on the Wavestar - in places you can get to, without getting wet!

I do not buy your assertion, that investors queue up - they actually run like hell, when they get an email or letter from me. Trouble is - they run in the wrong direction. Vattenfall is one such example - nothing but pee in the wind really. The game is entirely about blowing impressive amounts of show-piece finance. Real solutions are quite simply not welcome.

mvh knud.