Energimastodonter: Sæt fokus på energibesparelser frem for VE
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Energimastodonter: Sæt fokus på energibesparelser frem for VE

Illustration: Danfoss

Fire af de største danske virksomheder med energiprodukter på hylderne er nu gået sammen om at slå et slag for at få sat energibesparelser eller energieffektivitet på dagsordenen i en kommende energiaftale.

De fire store er Danfoss, Grundfos, Velux og Rockwool, og sammen lancerer de en ny interesseorganisation med navnet Synergi.

Læs også: Danfoss: »Vores skrækscenarie er et ukonkret og smalt energiforlig«

»Mere effektiv og klog udnyttelse af den energi, der allerede produceres, er ifølge flere internationale analyser essentielt for at begrænse de samfundsmæssige omkostninger i forbindelse med omlægningen af vores energikilder. I dag høster Danmark ikke nok af de økonomiske gevinster, der er ved at udnytte energien bedre,« skriver de fire i en pressemeddelelse om baggrunden for etablering af den nye interesseorganisation.

Øget energiforbrug koster

Kim Fausing, koncernchef og CEO i Danfoss og medstifter af Synergi, uddyber samme sted:

Læs også: Markante fagfolk til politikerne: Her er vejen til smarte energiafgifter

»Al energi koster penge at producere – også den grønne. Hver gang vi øger energiforbruget, må vi som samfund investere store beløb i infrastruktur og systemer, der kan lagre, transportere og transformere energien. Derfor er det vigtigt, at vi i Danmark får nogle mål for, hvordan vi bruger energien mest effektivt, så danskerne ikke ender med at betale en unødigt stor regning for den grønne omstilling,« siger han.

Læs også: Forskere bag stort energiprojekt: Overset fleksibilitet kan sikre den grønne omstilling

Ifølge Jyllands-Posten skal den nye organisation ses som et udtryk for, at de fire store har vendt Dansk Industri ryggen, men det afviser pressechef i Danfoss Mikkel Thrane:

»Vi arbejder meget tæt sammen med Dansk Industri omkring et mere ambitiøst energisparemål,« siger han.

Samme sparemål som DI

Konkret foreslår Synergi også præcis det samme mål for energieffektivitet som Dansk Industri gør - nemlig at vi skal spare 9 PJ om året.

Læs også: ANALYSE: Lobby-giganter strides om bygningers rolle i nyt energiforlig

Tallet relaterer sig til et mål om, at Danmark skal reducere sit endelige energiforbrug - minus i transportsektoren - med 30 pct. i 2030 set i forhold til 2005-forbruget.

Ifølge Jyllands-Posten vil den nye organisation gerne spille med lige så store muskler som interesseorganisationen Dansk Energi, der repræsenteret energiselskabernes interesser.

»Jeg ved ikke, om man kan sige, at det er et modsvar til dem. Det er et initiativ, der skal sørge for, at energieffektivitet får den stemme, som den har brug for i debatten,« forklarer Kim Fausing til avisen.

Læs også: Professor: Elvarme i stedet for varmepumper kan koste kassen

Dansk Energi har meget kraftigt fokus på en markant sænkelse af elafgiften og har flere gange meldt ud, at der skal gøres op med dogmet om, at der skal spares på energien uanset energikilde og tidspunkt.

Konkret mener Dansk Energi, at en årlig besparelse på 5,8 PJ er et rigtigt niveau.

Læs også: Brancheforening: Skrækscenariet om elvarme holder ikke

Den nye interessorganisations hjemmeside går i luften tirsdag på www.synergiorg.dk.

Forhåbentlig vil dette initiativ også bevirke at Dansk Energi mere klart fremstår som en interesseorganisation, hvis primære interesse er at sælge mere strøm. Dette enkle forhold synes ganske mange politikere ikke at være helt opmærksomme på.

  • 6
  • 1

Jeg synes, at den nye interesseorganisation "lyder" mere fornuftig end de fleste, men tænker ikke så mange konspiratoriske tanker om bl.a. Dansk Energi i denne forbindelse. De fleste politikere forstår forhåbentlig, hvorfor interesseorganisationerne kaldes interesseorganisationer, og at alt det gode, der bydes ind med, bør holdes op imod teknisk mulige alternativer og herunder hensigtsmæssige kombinationer.

Da det er umuligt at gøre dette på en ordentlig måde baseret på forhåndsopfattelser og hovedregning, bør politikerne lytte mindst lige så meget til scenarieanalytikerne, der så til gengæld bør opdatere hyppigere og lægge sig grundigt i selen for at huske alle relevante teknologier og at afspejle disses samfundsøkonomiske omkostninger på konsistent og således "retfærdig" måde.

Desværre kommer min egen " kæphest" (=næringsstof-+biokoks-recirkulerende termisk lavtemperaturforgasning af fyringsteknisk og/eller lavværdige indenlandske brændsler til effektiv og regulerbar kraftvarme) ikke i betragtning ved Balmorel-modellering, fordi den stadig ikke optræder på tilgængelig måde i Energistyrelsens teknologikatalog.

En anden grund til at tage scenarieanalytikernes resultater med et gran salt er, at man ikke (ligesom Trump :-)) tillader sig selv at regne nationalt, -f.eks. at foretrække indenlandske brændsler frem for udenlandske. Men hvad så med emissionerne af stærke klimagasser fra udspredte/efterladte organiske restprodukter som halm, biogasrestfibre og spildevandsslam, når CO2-reduktionsmålene er nationale? - Og hvad med værdien af effektiv termisk oprensning af plast- m.m. -holdige restproduktstrømme, behovet for regional omfordeling af fosfor og afsætningsmuligheder for f.eks. halmleverandører i økonomiske yderområder?

Jeg hører selvfølgelig gerne, hvis der er der noget jeg overser eller har misforstået.

  • 5
  • 0