Der er masser af større og mindre fejl på de energimærkninger, som vi læner os op ad, når vi køber hus. Det skriver DR Nyheder, efter at forbrugerprogrammet Kontant har undersøgt sagen med udgangspunkt i en rapport fra 2012.
I hver ottende tilfælde er fejlen så graverende, at det leder til en decidereret misvisende energimærkning. Det har store økonomiske konsekvenser, fordi huskøberne ifølge DR i stigende grad bruger energimærkningen som pejlemærke, når de er på husjagt.
Passer energimærkningen ikke, er huset måske ikke det værd, som energimærkningen giver udtryk for, og det er noget rod, siger Energistyrelsen.
»Det er uacceptabelt, at der er de her alvorlige fejl, for boligejerne skal kunne stole på energikonsulenternes rapporter,« siger Energistyrelsens vicedirektør, Dorthe Nøhr Andersen, til Kontant. Hun understreger, at styrelsen nu har sat massivt ind for at forbedre kvaliteten.
Læs også: Energimærket lyver på hvert femte el-apparat i Europa
I halvdelen af alle energimærkninger er der fejl.
»Når næsten halvdelen af energimærkerne har fejl, er det et problem. Et problem, der ikke alene skyldes sjusk. Jeg tror, at de retningslinjer, konsulenterne får stukket i hånden, er for upræcise,« siger Torben Kaas, direktør i Brancheforeningen for Byggesagkyndige og Energikonsulenter (BfBE).
Det er energikonsulenter fra private firmaer, der for cirka 6.000 kroner vurderer, om et hus lander på topkarakteren A eller et andet sted på skalaen, der slutter med G.
Karakteren afspejler husets 'kvalitetsmæssige tilstand', og konsulenten bruger en håndbog med et sæt standardkriterier til at udregne energiforbruget – og altså ikke det faktiske forbrug. Ideen er, at man let skal kunne sammenligne boliger med hinanden.
Læs også: Solcelleejere bliver straffet på pengepungen med skjult regelændring
En enkelt karakter op eller ned ad skalaen kan betyde en forskel på mellem 7 og 15 procent af husets salgspris. Det indikerer forskellige analyser fra henholdsvis Home og Statens Byggeforskningsinstitut.
Hos Energistyrelsen medgiver vicedirektør Dorthe Nøhr Andersen, at fejlene er misvisende.
»Stikprøven fra 2012 viser, at det er 13 procent af mærkerne, hvor boligejeren har fået et mærke, der er anderledes end det mærke, man ellers skulle have haft,« siger vicedirektøren.
Ingeniøren har tidligere belyst, at energimærkninger af blandt andet hårde hvidevarer også har problemer med troværdigheden.
Læs også: Halvdelen af køleskabene dumpede i dansk energitest
På trods af fejlene er det ifølge Energistyrelse og brancheforening aldrig sket, at en energikonsulent eller et firma har fået frataget tilladelsen til at lave energimærker. Derfor varsler Energistyrelsen nye sanktionsmuligheder over for firmaer og konsulenter, som begår 'gentagne' eller 'alvorlige' fejl.
