Energikommissionen: Vi kan snart ikke hælde mere vedvarende energi ind i systemet
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Energikommissionen: Vi kan snart ikke hælde mere vedvarende energi ind i systemet

Energikommissionens rapport, som blev overrakt til energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) i formiddag, har som ét af hovedbudskaberne, at et 100 pct. vedvarende energi system i 2050 kræver et langt mere integreret og markedsbaseret energisystem, end vi har i dag.

Læs også: Energikommissionen: Lad markedskræfterne styre fremtidig energipolitik

Derfor skal politikerne i stedet for at diskutere, hvor mange MW vind eller sol man skal sætte op, gå i gang med at skabe de rette betingelser for at opbygge et markedsbaseret og ikke-tilskudsbaseret energisystem i forbindelse med den kommende energiaftale:

»Et 100 pct. vedvarende energisystem i 2050 er ambitiøst, og derfor skal vi starte nu, for hvad vi gør nu, vil række frem mod 2020,« siger Energikommissions formand, Niels B, Christiansen, der er adm. direktør i Danfoss.

Kommissionen kalder selv sin anbefaling for et paradigmeskifte, og ifølge formanden er det vigtigt at forstå, at vi indtil nu har koncentreret os om at skubbe en masse vedvarende energi ind i systemet og et stykke hen ad vejen har kunnet bruge Norge til at balancere den store mængde VE:

Læs også: Ny energikommission skal levere 'gratis' anbefalinger frem mod 2030

»Min fornemmelse er, at vi snart når grænsen for, hvor meget VE vi kan få ind i systemet, ligesom andre lande vil bruge den model. Derfor skal vi i langt højere grad selv kunne integrere den vedvarende energi i opvarmning, transport og industrien – og også i fleksibelt forbrug i private husstande,« siger han.

Trække i stedet for at skubbe

Han påpeger, at vi i stedet for at skubbe mere vedvarende energi ind skal skabe rammerne for at øge efterspørgslen på grøn el på markedsvilkår og dermed trække udbygningen med VE – og for eksempel lagringsteknologier – der kan spille sammen med den vedvarende energi.

Indtil 2030 skal det ske via udbud fra statens side, mener udvalget, men derefter vil de vedvarende energiteknologier vil være så billige, at de ikke mere kræver tilskud og derfor vil blive bygget, efterhånden som efterspørgslen er der.

Læs også: Støtte til landvindmøller skal fremover i udbud

Niels B Christiansen tvivler ikke på, at markedet kan klare opgaven med at sørge for forsyningssikkerhed og udvikling af nye løsninger:

»Jeg tror på, at markedet kan komme til at trække udviklingen. Udbygningen vil ikke gå amok, for elmarkedsprisen falder jo lidt, hver gang der udbygges – men det kommer jo forbrugerne til gode,« siger han og man forestiller sig, at systemansvaret, Energinet.dk, jo stadig vil have det overordnede ansvar for forsyningssikkerheden.

Markedsdesign koster også

Men han understreger over Ingeniøren, at det er vigtigt, at de penge, vi sparer i støtte til vedvarende energi, skal bruges til at etablere nye rammer og vilkår for et markedsbaserede energisystem:

»Jeg kan godt være lidt nervøs for, at man bare tænker: 'Fint, nu har vi sparet de her penge'. Men den går ikke – for udviklingen kommer ikke af sig selv. For eksempel er det ikke gratis at lave udlandsforbindelser,« siger han.

Læs også: Forskere og virksomheder designer et helt nyt energisystem

Energikommissionens opgave har også handlet om at gøre omstillingen så omkostningseffektiv som muligt, og her vurderede Niels B. Christiansen ved præsentationen af rapporten, at et 100 pct. VE-energisystem kræver et investeringsniveau, der vil ligge nogenlunde på højde med, hvad vi har været vant til de seneste år.

»Hvis vi lykkes med at skabe et smart energisystem på 100 pct. vedvarende energi, er den knowhow til gengæld noget, som rigtig mange lande vil købe af os bagefter og dermed indbringe energieksport-kroner,« påpeger Niels B, Christiansen.

Skævvridende afgifter skal fjernes

Kommissionens rapport tager udgangspunkt i en kombination af elektrificering, energieffektivisering og udbygning med vedvarende energi. Den indeholder en lang række konkrete anbefalinger, som blandt andet omhandler barriererne for at få realiseret et markedsbaseret, integreret og gennemelektrificeret energisystem, baseret på 100 pct vedvarende energi.

Her fremhæves det flere gange, at afgiftssystemet skal laves om, da det i øjeblikket skævvrider investeringer, der går til biomasse-anlæg til fjernvarmen i stedet for til varmepumper.

Læs også: Energiprofessor til politikere: Vi har ikke brug for flere biomasse-værker

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt gav ved præsentationen Energikommissionen ret i denne betragtning og sagde, at det ikke burde være sådan, at afgifter modarbejder en nødvendig elektrificering. Om det betyder afgift på biomasse (igen), vil ministeren ikke siger noget om.

»Regeringen har endnu ikke taget stilling til det spørgsmål. Vi afventer endnu en afgiftsanalyse,« sagde han.