Energihøster fra DTU skal sikre gennemvarm mad fra mikroovnen

Kristian Lindberg-Poulsen fra Senserna i gang med udviklingsarbejdet. Illustration: Senserna

Kender du det med at komme sent hjem fra arbejde, smække noget frysemad i mikroovnen og ud på tallerkenen i en fart. Og så er det stadig koldt og halvfrossent inde i midten. Nedtur.

Denne kedelige situation kan snart undgås ved hjælp af ny dansk innovation.

Irritation over aldrig at kunne opvarme frossen thai-mad til en ordentlig temperatur, og en generel undren over, hvor dårligt en mikrobølgeovn fungerer, blev startskuddet til to unge ph.d.-studerendes udvikling af den nye patenterede teknologi.

Høster energi fra bølger

Teknologien høster energi fra mikrobølgerne i ovnen, som omdannes til strøm for temperatursensorer. Dermed har de to elektronikingeniører fra DTU gjort det muligt at beregne gennemsnitstemperaturen i den mad, der opvarmes, og sende denne information til brugeren af mikroovnen.

»Sensorerne har en nøjagtighed på under 1 grad celsius. I forhold til anvendelsen skal brugeren nå at reagere og åbne ovnen, så til praktiske formål er nøjagtigheden inden for et par grader,« forklarer Kristian Lindberg-Poulsen til Ingeniøren.

Sammen med Henrik Schneider står han bag virksomheden Senserna, der har udviklet teknologien.

Den høster energi fra mikrobølgerne og omdanner denne energi til strøm for temperatursensorer og øvrig elektronik, der er nødvendig for at beregne gennemsnitstemperaturen i madvarer i ovnen og sende denne information ud af ovnen.

I første omgang sendes informationen ud som lys i forskellige farver. Men på tegnebrættet er en ekstern modtager, der gør det muligt at styre ovnen til fuldautomatisk opvarmning. Det vil revolutionere opvarmning i mikrobølgeovnen, mener de to.

Skat, er flasken klar?

Teknologien anvendes første gang i et nyt produkt, der netop er lanceret på det danske marked. Det er et termometer, der måler temperaturen i en sutteflaske, når den opvarmes i mikrobølgeovnen, så forældrene ved præcis, hvornår den er klar.

Den nye teknologi er patenteret, da det er helt nyt, at det er lykkedes at høste mikrobølgeovnens energi og få elektronik til at fungere i mikroovnens områder med 'coldspots,' uden at det brænder af i områder med 'hotspots.'

»Det hænger sammen med, at tallerkenen drejer rundt i ovnen. Nogle områder er kolde, og nogle områder er varme. Det skyldes stående bølger. Udfordringen er høste energi på en effektiv måde, så sensoren hverken får for lidt eller for meget, mens den bevæger sig igennem disse coldspots og hotspots,« uddyber Kristian Lindberg-Poulsen.

Dette giver mulighed for trådløst at drive en række temperatursensorer og få sendt temperaturinformationen ud af ovnen.

En stor udfordring har desuden været algoritmen til beregning af, hvilke sensorer der er henholdsvis i og uden for mælken og til beregning af den endelige temperatur, da der ikke er to mikrobølgeovne, der opvarmer ens.

Bedre varm mad til ældre

Selvom virksomhedens første produkt kun lige er blevet lanceret, og planer om eksport til i første omgang andre europæiske lande er planlagt til slutningen af året, er Henrik Schneider og Kristian Lindberg-Poulsen allerede i fuld gang med deres næste udviklingsprojekt.

»Vores vision er at skabe en intelligent mikrobølgeovn, som kan sikre den perfekte opvarmning af et måltid. Vi håber at kunne gå i kompagniskab med en af de store producenter for at revolutionere den måde, vi i dag anvender mikroovnen. Der findes mere end 600 millioner mikrobølgeovne i husholdninger på verdensplan, så markedet er stort,« siger Henrik Schneider.

Senserna har også netop vundet et projekt for Københavns Kommune, der skal sikre en bedre madoplevelse hos ældre, der får leveret mad til opvarmning, fortæller Kristian Lindberg-Poulsen:

»Det er et offentlig-privat innovationssamarbejde, der startede i sommer, og som handler om et stort problem med at levere mad til ældre i kommunerne. Opvarmning i mikrobølgeovn er den mest almindelige måde at varme maden på, og køkkenerne løber ind i problemer, der skyldes at maden bliver ødelagt på grund af forkert opvarmning.«

Senere på året skal Senserna demonstrere en løsning på området overfor Københavns Kommune.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er en super god idé på den måde at udnytte den store energimængde der er til stede i ovnen til at forsyne måleinstrumenter. Kan formodentlig også bruges i en række andre sammenhæng - måske endda høste energi fra mobiltelefoners RF enheder.

Jeg synes blot, at mit problem med mikrobølgeovne er et lidt andet end måling af temperatur, og skyldes en ujævn fordeling af opvarmning i madvaren. Min stuvede hvidkål bliver gloende mens frikadellerne er iskolde. At gennemsnittet af de to så er 75 grader hjælper ikke så meget på oplevelsen, og varmer jeg igennem så dellerne er 75 grader, så er stuvningen fordampet og nærmest gået i et med tallerkenen - som også er gloende.

Skal temperaturmålingen fungere, skal man kunne styre mikrobølgernes retning, så de koncentreres til de områder hvor der kræves mere effekt for at give varme.

  • 6
  • 1

Hmm, microbølgeovne fritager ikke for omrøring med mindre man damper maden fx rodfrugter og grøntsager. Derudover springer mange madens obligatoriske hviletid (cirka 5 minutter) over efter microovnen er stoppet før den indtages :D

  • 1
  • 0

Jeg synes at det her lyder som en rigtig god forbedring af en teknologi som ikke har forandret sig synderligt siden mikrobølgeovnen blev lanceret. Det løser ikke fuldstændigt problemet med at maden opvarmes ujævnt, men den ujævne opvarmning sker primært fordi folk kører med fuld effekt så varmen ikke har tid til at fordele sig i maden. At lade maden hvile bagefter hjælper lidt på det, men det er jo ikke en løsning hvis ydersiden af kartoffelmosen skal opvarmes til 200 grader for at gennemsnitstemperaturen skal ramme det rigtige sted. Hvis ovnen selv kunne styre tiden udfra hvad gennemsnitstemperaturen skal være, kan den køre på en lavere effekt så varmen får tid til at fordele sig. Nej, man vil ikke kunne opvarme en tallerken med kartofler og frikadeller på 1 minut, men jeg tror nu nok at man kunne acceptere at skulle vente 5 minutter hvis bare resultatet så var godt.

Det eneste alternativ til at køre med lavere effekt er at røre rundt i maden under opvarmningen da mikrobølgerne ikke trænger mere end 1-2 cm ind (alt efter vandindhold).

Alene det at kunne opvarme en kop kaffe efter temperatur ville jeg synes var meget brugbart så man ikke behøver at åbne ovnen flere gange for at se efter om det nu er varmt nok eller den skal have mere tid.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten