Energiforlig: Her er reaktionerne i branchen

»Med energiaftalen tænder politikerne for et grønnere forbrug, hvor danskerne får meget mere grøn strøm i kontakten,« fremhæver Dansk Energi i sin kommentar til energiforliget. Illustration: Vestas

Der er rosende ord til regeringen fra energibranchen for den energiaftale, som den i dag har indgået med alle de øvrige partier i Folketinget, og som har fokus på en elektrificering af elforbruget.

Med aftalen skal Danmark have 55 pct. vedvarende energi i hele systemet og 100 pct. grøn strøm i elnettet fra 2030.

Aftalen er både grøn og ambitiøs, mener Dansk Energi:

»Nu har politikerne fløjtet kampen mod høje elafgifter i gang, så den stadigt grønnere strøm kan skubbe de sorte brændsler af banen. Med en lavere elafgift styrker vi også dansk økonomi og skaber et mere lige samfund. Nu skal vi spille kampen til ende, så afgift på den strøm, vi ønsker at bruge mere af, kommer ned på niveau med de sorte konkurrenter,« siger Lars Aagaard, der er adm. direktør i Dansk Energi

I aftalen står der blandt andet, at elvarmeafgiften skal sænkes med 15,2 øre/kWh fra 2021, og den almindelige elafgift skal sænkes med 33 øre/kWh trinvist frem mod 2025.

Også i gasbranchen er der glæde over, at der nu ligger en bred og langsigtet aftale, der sikrer stabile rammer for forsyningsselskaberne.

»Det er afsindig vigtigt for den grønne omstilling og for os som energi- og forsyningsselskaber, at vi igen har fået et bredt energiforlig med et langt sigte. Stabile rammevilkår og langsigtede pejlemærker er effektive værktøjer til at sikre, at vi får truffet kloge valg for det samlede energisystem i Danmark,« siger Carsten Jensen, adm. direktør i Dansk Gas Distribution, på vegne af interessefællesskabet Grøn Gas Danmark.

Læs også: Fronterne blødes op før afgørende forhandlinger om energiforlig

Nogle af hovedpunkter har været fremme op til forliget, blandt andet har regeringen skruet målet for havmølleparker op fra én 800 MW-park til tre parker med en samlet effekt på minimum 2400 MW.

»Vi har landet en bred og ambitiøs energiaftale, som sikrer tempo og ambition i realiseringen af den grønne omstilling. Med aftalen muliggør vi, at danskerne kan få dækket deres elforbrug i 2030 helt af vedvarende energi,« konstaterer finansminister Kristian Jensen (V).

Læs også: Regeringens 800 MW-havmøllepark bliver en dværg i europæisk sammenhæng

1 mia. til energiforskning

Hos Ingeniørforeningen IDA møder aftalen både ris og ros. Særligt flere midler til energiforskning er en af de positive udfald af aftalen.

»Jeg er meget glad for at se, at politikkerne nu har forstået, at energiforskningsmidler skal prioriteres højere, hvis vi vil omsætte investeringer i den grønne omstilling i vækst og arbejdspladser,« siger formand Thomas Damkjær Petersen.

I aftalen står der, at midlerne til energiforskning øges til 1 mia. i 2024.

Formanden mener dog, at politikerne burde have prioriteret energieffektiviseringer langt højere i aftalen.

»For at Danmark igen skal blive det land, alle skæver til, når det kommer til visioner på energiområdet, så kræver det, at vi har alle med – og det gælder i høj grad også borgerne, for 30 procent af vores samlede energiforbrug netop finder sted i de danske husholdninger,« siger Thomas Damkjær Petersen.

Landvind skal halveres

Aftalen får også pæne ord med på vejen fra Dansk Vindmølleforening.

»Folketinget fortjener ros for et enstemmigt og flot kompromis. Med aftalen undgår den danske energisektor at blive taget gidsel i en kommende valgkamp, og Folketingets energipolitikere kan derfor tage på ferie med god samvittighed,« siger Christian Kjær, direktør i Danmarks Vindmølleforening.

Han er dog skuffet over, at aftalen lægger et loft på antallet af landvindmøller, der er meget billige at etablere. Konkret står der i aftalen, at politikerne vil halvere antallet af landmøller til 1.850 i 2030.

Emner : Politik
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

lyder som en god ide :-)

Der er rosende ord til regeringen fra energibranchen for den energiaftale, som den i dag har indgået med alle de øvrige partier i Folketinget, og som har fokus på en elektrificering af elforbruget.

 • 0
 • 0

Er der noget nyt om den ordning der i øjeblikket giver refusion af 1 kr/Kwh brugt til elbiler? Så vidt jeg husker udløber den nuværende ordning med udgangen af 2019.

 • 0
 • 0

"I aftalen står der blandt andet, at elvarmeafgiften skal sænkes med 15,2 øre/kWh fra 2021, og den almindelige elafgift skal sænkes med 33 øre/kWh trinvist frem mod 2025."

Afgiftsnedsættelser som man lover at udføre efter næste valg kommer aldrig til at ske...

 • 0
 • 0

Energiforliget nedsabling af landvind er en total sejr for vindmøllehaderne. Jyllandsposten, DF, naboer til vindmøller har vundet og det er uhyre sørgeligt. Det er ren Stalinisme at de nu vil fjerne møller før nye kan få lov at blive rejst. Jeg mener at det er unikt i dansk politik at man beslutter en sådan politisk fastsat grænse på 1850 landvindmøller. Vi har opfundet den teknologi, den sikre store indtægter til landet, der er mere end 30.000 jobs. Det er møller som er betalt, og som sikre en ren og billig forsyning. Disse mølle skal tvangsnedrives. Urimeligt at Grøn blok har accepteret denne rådne del af forliget. Vindkraften er grundpillen i vores elforsyning. Danmark er blevet et globalt forbilled på området. Nu sættes landvind i skammekrogen. Jeg er måløs over at alle partierne er gået med til en så urimelig politik.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten