Energiforbruget faldt 8,5 pct i corona-året 2020

8. april 2021 kl. 15:44
Boreplatform i Nordsøen.
Produktionen af råolie og naturgas faldt med henholdsvis 29,8 pct. og 57,1 pct. i 2020 Illustration: Bent Sørensen/Medvind.
Lavere forbrug af olie, gas og kul medførte et fald på 12 pct. i udledningen af CO2 fra energiforbruget, fremgår det af en foreløbig energistatistik fra Energistyrelsen.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det kommer nok ikke som Jordens største overraskelse, at sidste års nedlukning af samfundet på grund af covid-19-pandemien reducerede vores energiforbrug. Men nu ved vi, hvor meget – nemlig med 8,5 pct. i forhold til året før.

Og da det især var forbruget af fossile brændsler som olie, gas og kul, der faldt markant i 2020, betyder det også, at den faktiske CO2-udledning fra energiforbruget faldt med 12,4 pct.

Læs også: CO2-udledning stiger kraftigt efter historisk fald under Covid-19

Det fremgår af den foreløbige energistatistik for 2020, som Energistyrelsen har udgivet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Energiforbruget faldt sidste år med 8,5 pct. pga Corona. Illustration: Energistyrelsen.

Jetbrændstof tog et dyk

Ikke overraskende var det især salget af jetbrændstof til indenrigs- og udenrigsluftfart, der sidste år tog et dyk på ca. 65 pct. efter en generel stigende trend fra 2015 til 2019. Salget af benzin, der primært anvendes til transport, faldt markant i marts, april og maj 2020, hvorefter salget rettede sig op til tidligere års niveau.

Læs også: Flyselskab vil købe flyvende elektriske taxier til lufthavnstransport

Forbruget af naturgas og kul faldt også med henholdsvis 21 pct. og 14,1 pct., mens forbruget af olieprodukter blev reduceret med 13 pct.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omvendt steg forbruget af vedvarende energi mm. med 1 pct. sidste år.

Læs også: VE-strøm skal vokse otte gange hurtigere for at nå Parisaftalen

Som nævnt gav det store fald i forbruget af fossile brændsler anledning til en reduktion i de faktiske CO2-emissioner med 12,4 pct. Hvis man korrigerer tallet for netto-elimporten og klimafluktuationer ender faldet i CO2-udledningen på 10,2 pct. sidste år.

Komplette CO2 tal i 2022

CO2-udledningen fra vores forbrug af energi udgør kun en delmængde af Danmarks samlede drivhusgasudledning. Først i 2022 vil DCE, Nationalt Center for Miljø og Energi, offentliggøre en komplet og endelig opgørelse over Danmarks samlede udledning af drivhusgasser. Den omfatter for eksempel landbrugets udledning af metan og lattergas, industrielle processer mm.

Læs også: Nye beregninger afslører: Gylle er en uventet stor klimasynder

Danmarks selvforsyningsgrad for energi lå i 2020 på 58 pct., hvilket betyder, at den danske produktion af råolie, naturgas og vedvarende energi mm. dækkede 58 pct. af det danske energiforbrug. Sidste gang Danmark var selvforsynende med energi, var i 2012, hvor selvforsyningsgraden lå på 101 pct.

Læs også: Nu er det slut: Danmark er ikke længere selvforsynende med olie

Den lave selvforsyningsgrad skyldes, at den samlede produktion af energi faldt med 23,3 pct. i 2020; hovedsagelig på grund af et kraftigt fald i produktionen af råolie og naturgas, mens produktionen af vedvarende energi mm. steg med 4,3 pct.

Ingen kommentarer endnu.  Start debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger