Energiforbrug i datacentre er på vej til at løbe løbsk


Datacentre verden over bruger i gennemsnit kun lidt mere elektricitet i dag end for ti år siden, selvom datamængden er tidoblet og antallet af databehandlinger er seks gange større. Det viser et nyt studie udført af en gruppe amerikanske forskere.
Men effektiviseringer kan ikke kompensere for det hastigt voksende dataforbrug meget længere – og derfor opfordrer forskerne til, at man allerede nu begynder at regulere det globale dataforbrug politisk.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Kære Holger
Jeg gætter på at alle dagens danske aviser tilsammen fylder mindre end blot een af de TikTok videoer min dreng optager adskillige af.
Om så hele verden klaprede på tastaturet hele dagen, og krydrede med billeder, ville det stadig ikke nå video til sokkeholderne.
Det i disse CO2 tider dybt ironiske ved den bog er, at den forudså vi ville løbe tør for olie i 1992.Det er der skrevet flere bøger om, bl.a. "Grænser for vækst" (1972!)
Bogen antager at alt blot udvikler sig eksponetielt intil vi løber panden mod en mur. Der overser den teknologisk udvikling, og ikke mindst prismekanismer.
Fint, at flere mener, det ikke er et problem - eller er et lille problem. Men generelt har jeg den mening, at ting, der vokser (næsten) eksponentielt, ikke har en løning på langt sigt. Verdens befolkning, energiforbruget, antal flyrejser, CO2-indholdet i atmosfæren, Danmars BNP, antal diabetes-patienter, antal satellitter omkring Jorden, osv. Det er der skrevet flere bøger om, bl.a. "Grænser for vækst" (1972!)
Det er ikke helt rigtigt, men jeg vil mene at energiforbruget i denne sammenhæng er neglicerbart.Når data en gang er gemt er energiforbruget ved at lagre dem nul.
Men jeg mener at blot selve lagringen (de lagrede data) kræver en stabil elforsyning og køling?
Og mine punkter 2 og 3 kræver vel også en kommentar?
Lagring koster ikke el - der anvendes permanente medier. Det koster lidt "ekstra" at starte og stoppe datacentret, så vi taler måske om at flytningen til en redundant server skal ske med timers intervaller, før det giver rigtig mening.
Punkt 2: Mere el. Ja der er givetvis bruge for mere el, men kilden til det kan diskuteres. A-kraft i den version vi kender i dag er ikke en farbar vej - af mange grunde. Mere nærliggende er et bruge den uudtømmelige energikilde som findes på himlen ligen uden for vidnuerne - også selv om den kun er synlig i gennemsnit 12 timer i døgnet. Og fra den kilde kan også høstes følgeenergi som vind og oceanbølger.
Punkt 3:
Vi skal finde en måde at "sortere" data, så gemmeværdige data gemmes, og mindre vigtige data slettes.
Når data en gang er gemt er energiforbruget ved at lagre dem nul. Brugen af data er derimod behæftet med et strømforbrug. Udfordringen ved at "sortere" data er, at det meget hurtigt kommer til at koste mere energi, end du spare ved blot at gemme det hele. Søgealgoritmerne og metadata er i dag så avancerede, at fremfinding sker med ekstremt lille forbrug, samtidig med at ofte brugte søgningers resultater kan genbruges.
Det er ikke noget problem. Det meste af det fylder ingenting. Heller ikke denne debattråd. Det koster først rigtigt noget når data bruges. Hvis de blot ligger på en harddisk, er det til at overse hvor meget strøm der skal bruges til at holde data i live.Eksempelvis gemmes hele verdens aviser som helhed hver dag, året rundt! - Alle nyheder, debat, kultur-arrangementer, fødselsdage, gudstjenester, vittigheder, sportsarrangementer, radio- og TV-programmer, m.m.m. Enhver kan sige sig selv, at dette ikke kan fortsætte i årtier frem!
De vilde datamængder er et pænt stykke hen ad vejen, meta data. Noget du ikke synes er vigtigt, men data mining kan få det mest utrolige ud af dem. Bare spørg Google og Facebook.Vi skal finde en måde at "sortere" data, så gemmeværdige data gemmes, og mindre vigtige data slettes.
GDPR har næppe hjulpet meget på det.
Tak Torben! - Data-transmisionen er mere fleksibel, end jeg forestillede mig. Men jeg mener at blot selve lagringen (de lagrede data) kræver en stabil elforsyning og køling? Og mine punkter 2 og 3 kræver vel også en kommentar?
Dels skal datacentre have el-forsyning 24/7, så det kan ikke dækkes af vindmøller,
Nej, den præmis er ikke nødvendigvis korrekt. Et datacenter skal have el for at fungere, men det enkelte center behøver ikke at fungere 24/7. I stedet bygger man redundante datacentre, og bruger dem der er tættest på de steder af jordkloden hvor det minut-for-minut eller time-for-time blæser mest, dvs. der hvor elproduktionen fra VE er størst. Resten klares med ultra hurtigt bredbånd.
Jamen, giver det ikke meget mere netværkstrafik som så bruger mere strøm? Jo, det gør det, men netværksdelen af forbruget er lille i forhold til det datacentrene trækker, og der sker hele tiden forbedringer på energieffektiviteten i datanet. Så dynamisk datacenter lokering er absolut en mulighed - også i stor skala.
Tre ting:
- Dels skal datacentre have el-forsyning 24/7, så det kan ikke dækkes af vindmøller, der ikke bidrager ca. 100 dage hvert år, hvor det ikke blæser. - Så den påståede 100% dækning fra VE er kun noget, en minister kan tro på!!!
- Dels vokser behovet for data-center-kapacitet så voldsomt, at det kun kan dækkes CO2-neutralt, hvis vi om få år skal bygge flere atomkraft værker hvert år, hvis vi ikke begrænser datamængden.
- Konklusion: Vi skal finde en måde at "sortere" data, så gemmeværdige data gemmes, og mindre vigtige data slettes. Eksempelvis gemmes hele verdens aviser som helhed hver dag, året rundt! - Alle nyheder, debat, kultur-arrangementer, fødselsdage, gudstjenester, vittigheder, sportsarrangementer, radio- og TV-programmer, m.m.m. Enhver kan sige sig selv, at dette ikke kan fortsætte i årtier frem! - Kommentarer fra datafolk efterlyses!!!!
hvor mange (helt overflødige) % er det nu lige bitcoins mm aftager?
Hvis der var en sammenhæng mellem afgifter, og det aktuelle mix i el-nettet, så kunne streaming f.eks. få en feedback. Så når vinden blæser, er der fuld opløsning og 100 Hz, men kommer der for meget fossil strøm ind over, så skrues der automatisk ned.
Hvis der er et økonomisk incitament til dette, så vil de store streaming tjenester hurtigt kunne tjene udviklingen af disse funktioner hjem.
Er der andre online services, hvor dette kunne tænkes implementeret.
Det må vist komme fra een eller anden journalistisk ordbog, som ikke har været igennem et peer review. Der er nødvendigvis sammenhæng mellem datamængder som behandles, og energiforbruget. Der er intet "tipping point" (som klimaændringsjournalister ville skrive), derfor ingen dramatisk stigning. Måske stigning.