En nyt notat fra Energistyrelsen, der skal give energipolitikerne den samlede vurdering af økonomi og teknik omkring forskellige energiforsyninger af Nordic Sugars fabrikker, bliver nu mødt med kraftig kritik af en række energieksperter.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Raporterne viser vist med al tydelighed at det er utroligt dumt at lyttre til rådgivere og eksperter. Der er kun en ting man kan stole på, tilbud med en underskrift.
Det kan umuligt være rigtigt at så store differencer fremkommer på samme regnestykke, hvis begge beregnere er bare nogenlunde troværdige.
Konklutionen må derfor være at minimum en af beregnerne er mere lobyist eller religiøs fanatiker uden virkelighedssans. Eller bestilt prostitueret, som er betalt for at fremlægge tal uden uden hold i virkeligheden.
Side 10/29 I notatet fra Energistyrelsen:</p>
<p>Der er i den samfundsøkonomiske beregning indregnet 90% af omkostningerne til gasledningen, svarende til, at Nordic Sugar forventes at aftage 90% af den gas, der leveres gennem ledningen. Der er endvidere for gasledningen forudsat en afskrivningstid på 15 år. Altså årlig udgift på 75mill kr.
Hvorfor kun anvende naturgasledning til forsyning af Nordic Sugar indtil 2033 og med afskrivning beregning på kun 15 år?
Investering i brintgasnet til Lolland Falster vil være nødvendig for VE sæsonlagring for GW solcelleparker om få år?
EU og især Tyskland satser på brint og brint gasnet fra Nordsøen til Sahara for udveksling af energi. Brint rørnet med diameter 0,9m kan transportere 10GW, hvor højspænding 2x 400kV kan tranportere 4GW og elkabler i jorden under 1GW
Solceller i DK har en en kapacitet på ca 10%. (Kun 2 - 3 timer/dag i gennemsnit)
Hvis fornuftig økonomi kræves enten øjeblikkelig elnet forbrug af strøm fra solcelleparker eller brint lagring af energi med elektrolyseanlæg og adgang til naturgas/brintnet og sæsonlagring i saltkaverner. Se link
Brint kan igen omsættes til elnet strøm med kraftværk gasturbiner opgraderet til 100% brint.
Technical Potential of Salt Caverns for Hydrogen Storage in Europe
https://www.sintef.no/globalassets/project/hyper/presentations-day-2/day2_1125_caglayan_fjg.pdf
EU har lavet en rapport om energilagring for fremtidig sikker elnet i Europa
Study on energy storage - Contribution to the security og the electricity supply in Europe. March 2020. See link
Side 46 Figur 27 Beskrivelse af PTX model i studiet. Side 47 Installeret kapacitet 2030
Side 48-51 viser flukturerende produktion vind/solceller/vandkraft/batterier/A-kraft
Side 52-58 viser installeret produktion kapacitet 2030/2050 med elektrolyse/PtX andel
Det kan også blive dyrt i længden at gøre sig afhængig af fx gas, i stedet for at tage hugget nu, og skifte 100 % til el. Samme tanke ifm. plug-in hybrider. Man bliver også nødt til at presse på i udviklingen, før at tingene rykker sig.
Når der tales om omlægning af energiforsyning er der en mærkelig alt eller intet kultur. Et kraftvarmeværk på kul skal omlægges til varmepumper (så må el komme andre steder fra). Man kunne omlægge det til naturgas/biogas og så ville man mindske CO2 udledningen ret meget, men nej, det skal helt omlægges til el,eventuelt med biomasse for at kunne lave noget el.
Det kan blive nogle dyre omlægninger både i drift og investering pr sparet CO2. Blandede løsninger virker som no-go.