Energieffektiv luftsolfanger indstillet til Produktprisen

Luftsolfangere bruges i dag først og fremmest til opvarmning af ventilationsluft i for eksempel landbrug, industri eller svømme- og sportshaller, men nyt system fra SolarVenti kan også gøre det attraktivt at anvende systemet til affugtning af store lager- og maskinhaller, hvor temperaturen ikke er så vigtig som graden af fugt eller tørhed.

Nu er systemet indstillet til Produktprisen i kategorien Bæredygtighed.

'Ud fra erfaring med affugtning og 'friskholdelse' af sommerhuse ser der ud til at være en helt ny niche inden for brug af solenergi ved at holde større haller tilstrækkeligt affugtede, så man kan opbevare genstande mm. næsten uden energiforbrug. Ofte drejer det sig om haller på flere tusinde m2, som skal holdes tørre (ikke nødvendigvis varme). Energiforbruget til dette er sædvanligvis meget stort og kan med denne type anlæg reduceres meget om ikke fuldstændigt,' skriver selskabet i deres indstilling.

Produktet er en luftsolfanger til enten opvarmning eller affugtning af større haller, industriel eller offentlig brug. Luften opvarmes af solen og blæses ind i bygningen enten via eksisterende eller nye ventilatorer. Illustration: SolarVenti

'Produktet er 100% bæredygtig, da det omsætter solenergi til ren CO2-fri varme. Ud over varmen styres anlægget, så det også har en fin affugtende virkning, da den luft som indblæses (normalt) har et lavere fugtindhold end den i bygningen i forvejen. Dvs. at der kan spares affugtning som eller kan være en dyr affære. Man bruger ganske enkelt naturens egen affugtende mekanisme på denne måde. For at kunne sikre at der ikke transporteres ekstra fugt ind har SolarVenti tidligere udviklet en styring som hindrer dette,' hedder det videre.

Besparelsen i kWh pr. m2 afhænger af den aktuelle brug, men vil typisk ligge mellem 400 og 600 kWh/m2/år, oplyser selskabet.

SolarVentis produkt er dansk udviklet og er patenteret i 41 lande.

Ingeniørens Produktprisen 2012 - kom og vær med

Illustration: Marci Papineau Gottlieb

Læs alt om Produktprisen herEt væld af produkter er indstillet til Produktprisen 2012, og dommerne går nu i gang med at vurdere hver og et.
Alle deltagende produkter har fået en kort omtale på Produktpris-siden. Gå ind og anbefal dine favoritkandidater på vores Facebook-afstemning.
I år har der været så stor interesse for arrangementet, at vi har besluttet at udvide det til en hel dag med et skarpt konferencespor - alt sammen om produktudvikling. Det bliver afholdt hos Aalborg Universitet i Nokias gamle bygninger i København.

Her vil man eksempelvis høre om trends inden for produktudvikling som 3D-print og brugerdrevet innovation, og man har mulighed for at få praktiske råd om patentering og finansiering.

Uddelingen af priserne sker ved et arrangement den 7. november. Se programmet og tilmeld dig her

Dokumentation

Læs Solarventis indstilling af luftsolfanger her

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg vil stille spørgsmål ved om der foretages en affugtning af "luftsolfangeren" ud over den der følger af indblæsning af luft. Når man i solpanelet varmer luften op, falder den relative fugtighed, men indholdet af vand pr liter luft vil være den samme. Der foregår ingen fortætning og dermed fjernelse af vandet. Når luften blæses ind i hallen falder temperaturen til den der er i hallen og det er stadigt den samme mængde vand i luften pr l. Derfor er det, som har virkning, er at ny luft med er lavere vandindhold ved den temperatur der opnås i hallen, der blæses ind, der har betydning og ikke om luften bliver varmet op undervejs. En forudsætning er at naturligvis at "luftsolfangeren" ikke har så stor effekt, at den kan hæve temperaturen i hallen væsentligt, for så er resultatet en lavere relativ luftfugtighed i hallen og at den dermed bliver tørre. Ikke sandsynligt i en isoleret hal.

Min påstand. Blæsere der kun kører når vandindholdet i udeluften er mindre end inde luftens, ved inde luftens temperatur, vil være lige så effektivt og meget billiger og enklere.

 • 0
 • 0

Jeg synes umiddelbart at de besparelser på 400-600 kWh/m2/år, lyder som meget voldsomme. Er der andre der har studset over det???

Mig bekendt har produktionsgartnerier energiforbrug på ca 600 kWh/m2/år, Jeg synes det lyder som lidt for fantastisk.

Mvh Jesper

 • 0
 • 0

Det er en fundamental misforståelse. En luftsolfanger tørrer ganske udmærket så længe udblæsningsluften er varmere end udeluften. Og hvis udblæsningsluften ikke er det, så er anlæget fejldimensioneret.

Vi skal her holde fast i hvad udblæsningsluften er. Du har helt ret at udblæsningsluften fra luftsolfangeren er tørrere, men det er den luft der forlader hallen der er interessant. Hvis indblæsningen fra luftsolfangeren kan varme det lokale op som den blæser den opvarmede - og relativt tørre luft - ind i vil der ske en udtørring. Hvis derimod den indblæste luft bliver kølet ned til den temperatur, som alligevel er i hallen, inden den forlader hallen igen, må det være den mængde vand der er i luften blev suget ind i luftsolfangeren, der betyder noget i forhold til den mængde vand der er med luften der bliver presset ud af hallens ventilations ventiler. Der er artiklen henvist til store lager og maskinhaller. Hvis de ikke er isolerede, er det min påstand, at en luftsolfanger ikke vil kunne levere den varmemængde som skal til for at hæve temperaturen i en sådan hal så meget, at det har betydning for den luft der fragår hallen. Om hallen bliver udtørret må derfor afhænge af om der er mere vand i den luft der skubbes ud af udluftningsventilen end den der suges ind, helt uafhængigt af om denne luft har været varmet op og kølet af igen undervejs. Men stadigt er forudsætningen at hallen er så stor og uisoleret, at den varmemængde der flyttes ind i hallen ikke påvirker temperaturen på den luft der fragår. I artiklen står der til sidst: "For at kunne sikre at der ikke transporteres ekstra fugt ind har SolarVenti tidligere udviklet en styring som hindrer dette,' hedder det videre." Som det ses er Solaventi selv klar over problemet. Men en stor solfanger ser godt ud og kan sælges til en høj pris. Det er ikke nær så sexet med en blæser og to fugtighedsmålere der fortæller hvornår det kan betale sig at blæseren kører. Kan luftsolfangeren derimod varme lokalet (hallen) op vil systemet kunne kører med effekt i mange flere timer fordi den luft der fragår fra hallen får en lavere relativ fugtighed.

 • 0
 • 0

Ergo presser den opvarmede luft primært fugtig luft ud og derfor er det totale rumvolumen mindre vigtigt.

Ok, jeg vil sige at det kommer an på en prøve. Vi ved hvor luften bliver blæst ind, men ikke hvor den kommer ud. Hvis der ikke medfølger sug, så er det nok dørene som bliver brugt som udgang, og de sidder lavt. Jeg følger Felix her. Hvorfor ikke gør brug af den naturlige variation i luftfugtighed udenfor? Mål den (ABSOLUTTE!!) luftfugtighed både ude og inde og tænd en ventilator når der er tørre luft at hente.

 • 0
 • 0

Som før sagt i andre tråde: Gartnerier har store problemer med luftfugtighed, og dermed også stor erfaring. Her måles luftfugtighed som specifik luftfugtighed, gram vanddamp pr. kg luft, og udtrykkes som deficit, altså hvor meget der mangler i at luften er mættet.

Luftskiftet er passivt via vinduer, der åbnes automatisk. Ved temperaturer nær frysepunktet og derunder er der ingen problemer med luftfugtighed, ved højere temperaturer bliver det dyrt, og når ude- og indetemperaturen er den samme, går det helt galt.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten