Energibranchen om styrelsens tilgang til 2030-mål: »En hamrende dårlig idé«

Plus16. november 2021 kl. 15:013
Energibranchen om styrelsens tilgang til 2030-mål: »En hamrende dårlig idé«
Illustration: E.on.
Flere branchefolk og eksperter er dybt forundrede over, at myndighed og minister ser stort på klimalovens princip om at undgå kulstoflækage.
Artiklen er ældre end 30 dage

Kreativ tolkning, spidsfindig bogføring og en hamrende dårlig idé. Sådan lyder et lille pluk af de skudsmål, som Energistyrelsen og Klima-, energi- og forsyningsministeren må tage imod fra forundrede og hovedrystende aktører i energibranchen, efter GridTech og Ingeniøren har viderbragt dem myndighedernes syn på klimaloven og behovet for VE-udbygning frem mod 70 procentsmålets indfrielse i 2030.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
18. november 2021 kl. 20:44

Den manglende VE kan dog også blive en stopklods for netop PtX-udbygningen, da størstedelen af produktionsomkostningerne til de grønne brændsler afgøres af elprisen. Den vil alt andet lige vokse, hvis elforbruget stiger, uden udbuddet af grøn strøm følger med.

I 2020 fik Danmark op mod en millard kr fra Tyskland for at stoppe vindmøller på grund af for høj basis og fluktuerende sol/vind elproduktion. Derfor kan Danmark tjene kassen på at have fleksibel el produktion, som kompenserer for variabel sol/vind energi.

Hidtil har fluktuerende el kunne aftages og kompenseres med vandkraft og udveksling mellem landene. Men nu tales om "el produktion version 2.0", da fluktuerende sol/ vind overstiger 50%. Derfor har især Tyskland planer om "el lager reserve" på 25% af elforbrug.

PtX mangler brint og kraftværk gasturbiner bliver inden 2030 opdateret til 100% brint med elektrisk virkningsgrad på 40%. Så derfor har især Tyskland planer om brint rørnet og lagring i saltkaverner i hele Europa med brint infrastruktur til Jylland inden 2030.

Siemens har i 2020 undersøgt hvordan brint kan udligne fluktuerende sol/vind energi. Og fremhæver her lagring/forbrug af brint i saltkaverne med anvendelse af elektrolyseanlæg med sekunders reaktionstid. Se link

Side 14 Brint lagring i saltkaverner i Nordtyskland

Storage. 4.2 H2 Readiness of German gas storage facilities: While natural gas storage primarily serves long-term security of supply, in hydrogen operation they primarily compensate for the short-term fluctuations in ‘green’ generation.
Therefore, cavern storage facilities are particularly suitable for storing hydrogen, as their flexible storage and retrieval options make them ideal for the fluctuating availability of renewable energy sources. In addition, its geographical position in Northern Germany offers the strategic advantage of storage close to the producer and the associated relief of the electricity grids.

Hydrogen infrastructure – the pillar of energy transition The practical conversion of long-distance gas networks to hydrogen operationhttps://assets.siemens-energy.com/siemens/assets/api/uuid:3d4339dc-434e-4692-81a0-a55adbcaa92e/200915-whitepaper-h2-infrastructure-en.pdf

2
16. november 2021 kl. 21:28

Fra artiklen:

"""»Jeg mener, at det er et brud med det guidende princip i klimaloven, såfremt danske elbiler, varmepumper og PtX- anlæg kører på importeret strøm – medmindre det kan godtgøres, at den importerede strøm er fra additionel VE produktion. Altså, fra sol og vind, der ikke ville have været etableret uden den danske elektrificering,« siger Hans Henrik Lindboe.""

Der må endten være tale om en smutter eller fejlagtig citering, for HHL, - der antages at være både uvildig og neutral - ved da forhåbentlig udmærket, at der også findes et potentiale for yderligere - og herunder endda både regulerbar og mindst CO2e-neutral - elproduktion på bio-masse (/organiske retprodukter) i vore nabolande.

1
16. november 2021 kl. 17:48

Lukker 4050 MWe ren CO2 fri elforsyning ned om 44 dage, når de lukker 3 atomreaktorer.

Samtidig vil de ikke tage Nordstream 2 i brug pga polemik om ejerskabet. Et problem de har haft 3-4 år til at løse, men ikke har klaret endnu.

Næste år slukker Tyskland så yderligere 4000 MWe når de slukker de 3 sidste reaktorer.

Det bliver en mørk og kold vinter.