Energibesparelser: Som at skære 27 kr. af medarbejdernes timeløn

Danske industrivirksomheder er så energieffektive, at når energipriserne stiger, går det ikke synderligt ud over de færdige produkter pris. Det viser en ny analyse, som Nationalbanken har skrevet til Folketingets Klima-, Energi- og Bygningsudvalg.

I takt med, at olieprisen over de seneste ti år næsten er firedoblet, har danske industrivirksomheder været i stand til at hente en forbedring i konkurrenceevnen på cirka ni procent, hvilket omsat i lønkroner giver en besparelse på 27 kr. pr. time.

Illustration: Nationalbanken

Industrivirksomheder er altså ikke så sårbare over for stigende energipriser, fordi udgiften til energi udgør en mindre del af den totale omkostning.

Men selv om analysen viser, at virksomheder har haft en fordel af at investere i energiteknologi og besparelser, understreger Nationalbanken også, at det ofte er sket med store offentlige tilskud.

Samtidig hæfter analysen sig ved, at udlandet også er ved at indse fordelen ved mere energieffektiv produktion, og at den fordel, som Danmark lige nu nyder godt af, vil skrumpe.

Stadig stort potentiale

Direktør Peter Maagøe Petersen fra rådgivnings- og kommunikationsvirksomheden Viegand Maagøe konstaterer, at der fortsat er masser af potentiale for energibesparelser. Han ser dog også en tendens til, at arbejdet med energibesparelser bliver stærkt præget af, hvor der kan opnås de største tilskud. Dermed bliver virksomhedernes fokus nemt meget kortsigtet og politisk bestemt:

»Derfor skal vi holde fast i nogle af de ret enestående metoder inden for for eksempel energikortlægning, som vi tog i anvendelse i slutningen af 1990'erne og starten af 00'erne, i stedet for bare at jagte dér, hvor man kan få de største tilskud,« siger Peter Maagø Petersen.

Læs også: Industriens spildvarme luner flere og flere fjernvarmekunder

Blandt de lande, som danske virksomheder ofte konkurrerer med, har Kina og de østeuropæiske lande den højeste følsomhed over for stigende energipriser.

Ved siden af denne konkurrencefordel har de danske virksomheder også formået at øge eksporten af energiteknologi, så den i 2013 udgjorde lidt over 60 milliarder kroner. Med andre ord har den danske industri været i stand til at udnytte en stigende international efterspørgsel efter effektiv energiteknologi.

Det er noget, som branchedirektør for DI Energi Hans Peter Slente glæder sig over. Det viser nemlig, at danske virksomheder også kan kommercialisere løsningerne, så udlandet køber vores produkter og viden.

»Derfor bliver vi også nødt til hele tiden at komme med nye løsninger og blive endnu mere energieffektive,« siger han og nævner – som et eksempel af mange – fjernvarmebranchen, hvor ny teknologi gør virksomheder i stand til endnu bedre at udnytte spildvarme.

Hans Peter Slente frygter ikke, at resten af verden også bliver bedre til at producere energieffektivt:

»Den danske forskning og udvikling inden for energiteknologi bliver jo ikke dårligere af, at resten af verden også gerne vil være med,« siger han.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Jeg troede alt det der miljønoget bare var noget pjat, og at vi heller bare skulle få prikket hul i undergrunden og få hevet nogle fossiler op og fyret af?

Vil det virkelig sige at det der venstrefløjshippiemiljøflipper noget rent faktisk kan betale sig :-) ?

Mere af det gode tak!

  • 6
  • 5
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten