Energiagentur: Millioner dør hvert år af luftforurening fra energisektoren

Omkring 6,5 millioner mennesker dør hvert år for tidligt rundt om i verden som følge af luftforurening – primært fra produktion og forbrug af energi.

Det viser en ny analyse fra Det Internationale Energiagentur, der for første gang har kigget på sektorens indflydelse på luftkvalitet og sundhed på verdensplan.

Læs også: Flytrafik har de seneste 25 år fordoblet udslip af sundhedsskadelig NOx

Luftforurening er dermed den fjerdehyppigste dødsårsag efter forhøjet blodtryk, usund kost og rygning.

Læs også: Bilernes voldsomme NOx-udslip slår 50 danskere ihjel hvert år

Analysen konkluderer også, at tallet vil stige markant, når det gælder den ’udendørs’ luftforurening - fra 3 mio. dødfald til 4,5 mio. i 2040 – mens for tidlige dødsfald knyttet til forurening inde i husene vil falde fra 3,5 til 3 mio. om året i samme periode.

Merinvestering kan rense luften

Men samtidig peger analysen på, at tallet næsten kan halveres – fra 6,5 mio. til 3,2 mio. dødsfald – frem mod 2040 via en beskeden merinvestering på 7 pct., hvis landene begynder at tænke luftforurening med ind i deres energipolitik.

»Ren luft er en grundlæggende menneskeret, som hovedparten af verdens befolkning ikke har adgang til, for intet land - rig eller fattig - kan hævde, at opgaven med at bekæmpe luftforurening er færdig,« siger IEA's administrerende direktør, Fatih Birol, i en pressemeddelelse.

Læs også: Ni ud af ti byboere i Europa hiver skadelige partikler ned i lungerne

Med løftet pegefinger påpeger Birol, at regeringerne langtfra er magtesløse, og at de skal handle nu.

»Afprøvede teknologier og energipolitiske instrumenter kan reducere luftforureningen i hele verden, forbedre folkesundheden, give adgang til energi for endnu flere og endelig øge bæredygtigheden,« siger han.

Læs også: Vismænd: Afgift på brændefyring kan redde op til 300 liv om året

Scenarie viser vejen

Rapporten indeholder et såkaldt ’Clean Air Scenario’, som viser hvordan de relativt beskedne mer-investeringer kan føre til det markante fald i dødsfald som følge af luftforurening.

Ifølge analysen kommer 85 pct. af al partikelforurening og stort set alle svovloxider (svovldioxid) og NOx fra energisektoren – og spredes enten direkte eller indgår i kemiske forbindelser med andre stoffer i atmosfæren.

Læs også: Londons smog dræber næsten 9500 mennesker årligt

Udledningen kommer dels som en konsekvens af fattigdom eller af en intens og fossil-energiforbrugende vækst og urbanisering.

Mad over bål

Det billigste brændsel er brænde, så i udviklingslandene laver man mad over bål eller brændekomfur og bruger petroleum til belysning inden døre, hvilket fører til heftig luftforurening og omkring 3,5 mio. for tidlige dødsfald – primært i Asien og i Afrika syd for Sahara.

Læs også: Ny model viser, hvor brændeovne gør mest skade

Når det gælder økonomisk vækst og urbanisering, er meget af dette skabt ved anvendelse af store mængder kul og olie, hvilket er skyld i omkring 3 mio. dødsfald om året. Luftforureningen kommer både fra biler, kraftværker og industrier.

»Vi er nødt til at revidere vores tilgang til vækst i energiforbruget, så lokalsamfund ikke er tvunget til at ofre den rene luft for at opnå økonomisk vækst,« siger Fatih Birol i en pressemeddelelse og påpeger, at gennemførelse af Clean Air Scenario også vil føre til, at den globale CO2-udledning hurtigt vil toppe og reduceres.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Millioner dør hvert år for tidligt på grund af luftforurening fra energisektoren

Og hvad er for tidligt. Hvor mange dør for sent på grund af goderne af stabil og tilgængelig energi. Faktisk opererer man også med begrebet for sen død i disse statistikker. Det har dog ikke samme wauw faktor som for tidlig død.

"Luftforurening er dermed den fjerdehyppigste dødsårsag efter forhøjet blodtryk, usund kost og rygning." I dette udsagn har de vist overset alder, eller også er de nævnte årsager nærmest uden betydning.

  • 3
  • 2

Hvor mange dør for sent på grund af goderne af stabil og tilgængelig energi.

Ja, eller til tiden - sjovt nok dør 3.5 millioner for tidligt fordi de laver mad over bål og brænder petroleum af; men kun 3 millioner på grund af fossilrindustriens forurening.

Jeg savner lidt, at der medtages, hvor mange (fattige) der dør for tidligt af kulde, fordi de ikke har adgang til billig energi. For ligesom at få tallene balanceret ind i den virkelige verden.

Bortset fra det, er det da glimrende at begrænse forureningen, hvilket altså åbenbart lettest gøres ved at tilbyde billig strøm fremstillet ved hjælp af kul eller måske endnu bedre ved hjælp af VE i den udstrækning, det er konkurrencedygtigt.

  • 1
  • 4
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten