Energi Midt kan ikke følge med solcelle-efterspørgslen
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Energi Midt kan ikke følge med solcelle-efterspørgslen

Der er sket en voldsom stigning i danskernes lyst til at sætte solceller op. Sådan lyder det fra Dansk Energi.

»Flere danskere har fundet ud af, at det er en rigtig god forretning at investere i solcelleanlæg. Der har jo været en eksplosion i lysten til at sætte solceller op i år. Siden maj i år er antallet af solcelleanlæg vokset med 700 procent. Det er ret fantastisk,« siger Anders Stouge, der er vicedirektør i Dansk Energi ifølge EPN.

Dansk Energi regner med, at udviklingen fortsætter. Der er nemlig ingen udsigt til, at elprisen falder i fremtiden - tværtimod.

Hos Energi Midt betyder det, at man ikke kan imødekomme forbrugernes lyst til solenergi i øjeblikket.

»Lige nu kan vi simpelthen ikke følge med efterspørgslen, så vi har mange, der lige nu må vente nogle måneder på at få sat deres solcelleanlæg op. Vi kan ikke få dem hjem så hurtigt,« siger Flemming Vejby Kristensen, der er erhvervschef i EnergiMidt.

Udviklingen forklares med, at mens prisen på el stiger, så falder prisen på solcelleanlæg - samtidig giver mange elselskaber tilskud til solcelleanlæg, og desuden betyder håndværkerfradraget, at omkostningerne til arbejdsløn i forbindelse med opsætningen kan trækkes fra i skat.

Se nyhedsindslag på ## TV2

Læs også EPN

Emner : Solceller
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Hovedparten af EnergiMidts sortiment er Kinesiske solceller, men det skal dog siges, at det absolut er de gode kvaliteter man har valgt.

 • 0
 • 0

Man skulle tro journalist Kasper Brøndgaard Andersen slet ikke har fulgt med i hvad der sker internationalt med solsceller for øjeblikket.
Branchebladet "Photon" beretter om mere eller mindre tvungne fusioner indefor producentsektoren, uhyggeligt faldende priser på celler, overproduktion af celler samt om uhyrlige skænderier indenfor producentsektoren hvor kinesiske producenter påstår, at deres celler er ISO-godkendte unden at være det. De kinesiske invertere kan heller ikke stå distancen med godkendelsesprocedurerne. Værst af alt kommer nu de engelske og også tyske regeringspålagte formindskelser i tilbagebetalingstarifferne. Tusinder af engelske privatpersoner er blevet fanget i dette økonomiske dilemma og er rasende på regeringen.
Hvis det danske foreløbige opsving fortsætter vil vores regering sandsynligvis snart benytte samme taktik ( her er et fint skatteproveny at hente). Årsagen til formindskelserne i tarifbeløbene skjules i England og i Tyskland med, at de private celler på hustage belaster nettet på uventet måde, og det må man tage forbehold mod.
ingen skal tro, at træerne vokser ind i himlen.

 • 0
 • 0

I artiklen står der at prisen på solcelleanlæg falder.

Jeg ved ikke helt, hvordan det hænger sammen med en rapport fra sidste uge, som fortalte at 50% af de kinesiske solcellefirmaer har stoppet produktionen.
I følge rapporten skyldes det overproduktion og for lave priser samt et uheld på JinkoSolar.

Mindre udbud må jo give højere priser.

http://www.pv-tech.org/news/report_claims_...

Det skal lige siges at jeg går ind for solenergi og har overvejet at anskaffe mig et anlæg i løbet af næste år. Men hvis priserne stiger, på trods af hvad artiklen her på ING siger, så er det måske nu man skal lave sin bestilling?

 • 0
 • 0

hvis man tager udgangspunkt det største anlæg der kan godkendes i nettomåler ordningen.
celler (areal) / antal
inverter:?
installation:?
Ialt: ?

Hvad er den typiske garanti ? skal man tegne en forsikring.
Hvem er de gode producenter og hvorfor ?

Ca hvor meget vil et sådant anlæg producere ?.
(afhængigt af montage / tagvinkel etc:)

Jeg er lidt træt af at læse hjemmesider der behændigt undgår de hårde facts.
Men er der nogen der kan henvise mig til sites der ikke er nærige med disse oplysninger, og som måske kan sammenligne flere producenter ?

 • 0
 • 0

Men hvis priserne stiger, på trods af hvad artiklen her på ING siger, så er det måske nu man skal lave sin bestilling?

En forventning om at et prishop på olie vil forplante sig til prishop på el, vil højst udløse en forbigående pause i prisfaldene på photovoltpaneler, og kun indtil kapaciteten kan udvides, fabrikkerne har både råvarer teknologi og arbejdskraft til rådighed.

Måske Energi Midt skulle koncentrere sig deres kontrakter om photovolt paneler på de kommunale tage, inden de blæser ud med deres logistikproblemer, min første tanke var at Energi Midt håber at leverandørsvigt kan vendes til noget positivt, kø i butikken må jo være tegn på at de har det rigtige produkt til den rigtige pris.

 • 0
 • 0

Nettoordningen er ligeglad med hvor stort et anlæg du opsætter. Den siger bare du ikke kan sende mere en 6 kW ud på nettet på noget tidspunkt. Du kan opsætte lige så meget du lyster, hvis du selv forbruger alt ud over 6 kW.

Forkert, du må ikke sætte invertere op med mere end 6kW total kapacitet. (med mindre du får godkendt en strøm-begrænser under netto ordningen)

 • 0
 • 0

@Martin,

Er der nogen der ved hvor EnergiMidt får produceret deres solceller?

 • jeg har fået tilbud fra Midvest - der var to typer, et kinesisk og et tysk, begge af god kvalitet og med 25 års garanti.
  Prisen var dog i overkanten, med 18-20 års tilbagebetalingstid og ingen garanti for at tagpladerne ikke ville kunne flække synes jeg ikke det var særlig attraktivt. Af en installatør fik jeg at vide, at nogle af cellerne kunn stå af, hvis der faldt en delvis skygge på panelet. Det lyder ikke godt.

Mvh. Per A. Hansen

 • 0
 • 0

Jeg mener jeg har set det beskrevet som at hvis solcellernes samlede peakværdi er på til og med 6kW så må du bruge så stor en godkendt inverter du har lyst til, men hvis peakværdien på solcellerne er på mere end de 6kW, så må du højst have en 6kW inverter koblet til nettet.

Begge løsninger vil sikre at der ikke kan komme mere end 6kW fra en enkelt husstand ud på nettet, og altså bare en anden måde at sige det samme på som det Michael Eriksen siger.

 • 0
 • 0

@Martin,

[quote]Er der nogen der ved hvor EnergiMidt får produceret deres solceller?

 • jeg har fået tilbud fra Midvest - der var to typer, et kinesisk og et tysk, begge af god kvalitet og med 25 års garanti.
  Prisen var dog i overkanten, med 18-20 års tilbagebetalingstid og ingen garanti for at tagpladerne ikke ville kunne flække synes jeg ikke det var særlig attraktivt. Af en installatør fik jeg at vide, at nogle af cellerne kunn stå af, hvis der faldt en delvis skygge på panelet. Det lyder ikke godt.

Mvh. Per A. Hansen
[/quote]

Den installatør kan du godt skippe. Han aner ikke hvad han snakker om!

 • 0
 • 0

Ikke stå af -koble af/fra . Ja.

Det er stadig noget vrøvl. Det eneste der sker er, at ydelsen falder. Der er ikke noget, der kobler fra, kobler ud, står af osv.

Det er det rene vrøvl. PV strengen(ene) gør ingen ting. Inverteren lukker ned når spændingen pga. manglende lys kommer under et vist niveau. Det sker ikke pga. en skygge. Det sker først når det er tilstrækkeligt mørkt. Dvs. nat om sommeren og aften her om vinteren.

 • 0
 • 0

[quote]Den installatør kan du godt skippe. Han aner ikke hvad han snakker om!

 • det er ellers en erfaren mand.[/quote]

Åbenlyst ikke inden for solceller.

Beklager - men enten ved han ikke hvad han har med at gøre, eller også har du misforstået et eller andet.

 • 0
 • 0

[quote]Ikke stå af -koble af/fra . Ja.

Det er stadig noget vrøvl. Det eneste der sker er, at ydelsen falder. Der er ikke noget, der kobler fra, kobler ud, står af osv.

Det er det rene vrøvl. PV strengen(ene) gør ingen ting. Inverteren lukker ned når spændingen pga. manglende lys kommer under et vist niveau. Det sker ikke pga. en skygge. Det sker først når det er tilstrækkeligt mørkt. Dvs. nat om sommeren og aften her om vinteren.[/quote]

Installatøren ved hvad han snakker om!

Hvis der falder skygge på bare en enkelt celle i et panel, så blokerer den for strømmen fra hele panelet. Cellerne ligger i serie i panelet, gerne en 72 stykker i et gridkoblet panel. Hvis flere paneler er koblet i serie (for at bruge mindre kobber) så blokeres hele serien. Det er et kendt trick i branchen at man kan afbryde et panel ved at tildække den øverste del med et håndklæde eller lignende. Det gælder om at undgå skygge når panelerne placeres.

Man kan selvfølgelig reducere problemet ved at parallelkoble og bruge kraftigere kabler.

Mvh. Peter

 • 0
 • 0

Poul-Henning Kamp har, så vidt jeg erindrer, lavet målinger på netop dette fænomen (solpaneler i delvis skygge).

Søg evt. på hans tråde her på ing.dk (benyt "avanceret søgning" i google med angivelse af http://ing.dk/ som site).

Men at sige at hele serien "blokeres" som Peter Larsen skriver, mener jeg er forkert - jeg vil snarere skrive "stærkt reduceret energiproduktion".

Andetsteds har jeg læst, at hvis man blokerer x antal celler på et panel med skygge, reduceres produktionen svarende til 2x antal celler.

Mvh Rune

P.S. Enig i, at ovenstående installatør enten er uvidende, eller formulerer sig meget dårligt!

 • 0
 • 0

Rune, du har tydeligvis ingen "hands-on" erfaring med solcelle paneler. Fuld skygge på bare en celle giver en reduktion på mindst 80%. Det kalder jeg en blokering. Løsningen kan være at parallelkoble panelerne og sætte dioder i serie med hvert enekelt. Så vil skygge på et enkelt panel kun slå det ene ud.

Mvh. Peter

 • 0
 • 0

Peter Larsen - nu har jeg googlet for dig:

"Når en af solcellerne rammes af mindre lys end de andre i serieforbindelsen, typisk på grund af skygge, kan den ikke producere effekt (egentlig: elektroner) nok til at holde sin spænding oppe og skifter istedet til at lede, således at den istedet for bidrage med 0.5 Volt giver et spændingsfald på 0.5V.

Med andre ord: For hver solcelle der skygges for, mister man effekten fra to solceller."

Kilde: http://ing.dk/artikel/110233-solceller-og-...

Poul-Henning skriver altså det samme, som jeg gør i indlægget ovenfor:
"...hvis man blokerer x antal celler på et panel med skygge, reduceres produktionen svarende til 2x antal celler"

Mvh. Rune

 • 0
 • 0

Jeg udtaler mig ud fra erfaringer med egne solcellepaneler. Hvad med at prøve selv. Smid et håndklæde over den øverste række af celler, så går hele panelet i sort.

Mvh. Peter

 • 0
 • 0

Smid et håndklæde over den øverste række af celler, så går hele panelet i sort.

...Og det er jo netop det, jeg skriver: "...hvis man blokerer x antal celler på et panel med skygge, reduceres produktionen svarende til 2x antal celler"

...og det er også det, som Poul-Henning skriver.

Prøv nu at læse hvad jeg skriver!

Mvh Rune

 • 0
 • 0

[quote][quote]Ikke stå af -koble af/fra . Ja.

Det er stadig noget vrøvl. Det eneste der sker er, at ydelsen falder. Der er ikke noget, der kobler fra, kobler ud, står af osv.

Det er det rene vrøvl. PV strengen(ene) gør ingen ting. Inverteren lukker ned når spændingen pga. manglende lys kommer under et vist niveau. Det sker ikke pga. en skygge. Det sker først når det er tilstrækkeligt mørkt. Dvs. nat om sommeren og aften her om vinteren.[/quote]

Installatøren ved hvad han snakker om!

Hvis der falder skygge på bare en enkelt celle i et panel, så blokerer den for strømmen fra hele panelet. Cellerne ligger i serie i panelet, gerne en 72 stykker i et gridkoblet panel. Hvis flere paneler er koblet i serie (for at bruge mindre kobber) så blokeres hele serien. Det er et kendt trick i branchen at man kan afbryde et panel ved at tildække den øverste del med et håndklæde eller lignende. Det gælder om at undgå skygge når panelerne placeres.

Man kan selvfølgelig reducere problemet ved at parallelkoble og bruge kraftigere kabler.

Mvh. Peter[/quote]

Peter - der er altså forskel på tingene - ved f-kes. en skygge fra en falgstang der rammet et panel, vil reducere ydelsen på dette med ca. 80% så længe det ligger helt eller delvist i skygge, men det producerer stadig væk strøm.
Det gælder også hvis hele strengen eller anlægget ligger i skygge - der produceres stadig strøm
Den slags skygger kan man langt hen ad vejen konfigurere sig ud af, ved måden man oplægger strengene på.

Men kommer naboens kat og lægger sig på et solcellepanel vil dette panel holde op med at producere da katten giver 100% skygge for en del af cellerne i panelet. Strengens produktion vil også blive reduceret.

 • 0
 • 0

Jeg ved udmærket at der er forskel på halvskygge og skygge. Jeg startede for et par år siden med et enkelt 210W panel, gavlmonteret. Ved eftermiddagssol skyggede gavlens vindskede på øverste venstre hjørne. Det vidste jeg godt før montagen, men regnede ikke med at det var et problem. Men det var det, nærmest katastrofalt. Så snart en hel celle lå i skygge dykkede produktionen mod nul. Så jeg måtte flytte panelet. Halvskygge fra træer har ikke nær samme effekt.

@Rune: jeg kender udmærket google, men vil hellere stole på egne målinger. Jeg anfægter ikke PHK's målinger, men opstillingen er nok ikke den samme, og resultatet derfor heller ikke det samme. Nu er jeg så lidt nysgerrig, så jeg vil nok gentage forsøget i weekenden hvis der kommer lidt sol.

Mvh. Peter

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten