Energi-mastodont på vej mod konkurs

For bare et år siden blev energiselskabet Enron regnet for USA's 7. mest værdifulde selskab. I dag står de foran den største konkurs i amerikansk historie.

Kæmpegæld, regnskabssjusk, tvivlsomme insiderhandler og frem for alt, manglende tillid hos kunderne, har fået læsset til at vælte. For et år siden blev værdien af Enron, der havde en omsætning på 100 mia. dollar, vurderet til cirka 80 mia. dollar. Efter at den mindre konkurrent Dynergy for et måned siden valgte at trække et købstilbud på 9 mia. dollar tilbage, er markedsværdien faldet til bare 450 mio.

Fra fortrinsvis at have koncentreret sig om elproduktion og drift af gasledninger i USA, transformerede Enron sig gennem halvfemserne til en aggressiv finansiel spiller på det afregulerede amerikanske energimarked. I Californien, hvor priserne forrige sommer gik amok, blev Enron beskyldt for at holde energi tilbage og score enorme summer på bekostning af de
almindelige forbrugere.

Enron gik også ind på det europæiske marked og stod indtil for nylig for 30 procent af al elhandel i Tyskland og 20-25 procent på det nordiske marked. Enron har ligeledes store andele af det engelske el- og gasmarked og var på vej ind i Frankrig. I kølvandet på den truende konkurs har Nordpool valgt at suspendere Enron på den nordiske elbørs. Ud over energihandel ejer Enron 4.000 MW elproduktionkapacitet i Europa og har cirka 4.000 ansatte.

På verdensplan har Enron 21.000 ansatte og aktiviteter i 40 lande. I Danmark er Enron repræsenteret ved Enron Wind Denmark ApS i Ålborg. Selskabet har syv ansatte og står for salg af Enrons vindmøller til det skandinaviske marked.