Energi-konsulenter: Invester i energieffektivitet og spar 14 milliarder kroner
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Energi-konsulenter: Invester i energieffektivitet og spar 14 milliarder kroner

Illustration: Rockwool

Danmark har ti år til at opnå en reduktion i CO2-udslippet med 70 pct., men store ambitioner er ikke gratis, og der skal penge på bordet, hvis disse ambitioner skal blive en realitet.

Dog behøver samtlige investeringer ikke at være smertefulde, og vælger Danmark at investere i energieffektivitet, kan vi spare penge på sigt. Det vurderer EA Energianalyse i en ny rapport.

For vælger Danmark ikke at investere i energieffektivitet, kommer man til at skulle bruge 30 milliarder kroner udover de allerede planlagte investeringer for at kunne nå målet om en reduktion på 70 pct. i CO2-regnskabet.

Vælger Danmark og den danske industri derimod at investere 16 milliarder kroner yderligere i energieffektivitet, slipper man for regningen på de 30 milliarder og kommer altså ud på den anden side med en besparelse på 14 milliarder kroner i 2030, konkluderer konsulenterne.

De samlede udgifter

Ser man bort fra meromkostninger og kigger man på det større billede af de samlede omkostninger, vurderer analysen fra EA Energianalyse ligeledes at investeringer i energieffektivitet kan betale sig.

Det kommer samlet set til at koste det danske samfund 152 milliarder kroner at nå en CO2-reduktion på 66 pct. Men hvis der slet ikke investeres i energieffektivitet, kommer de samlede omkostninger helt op på omkring 207 milliarder kroner.

Men med investeringer i energieffektivitet for 23 milliarder kroner oveni investeringerne i andre tiltag for 152 mia. kr, kan man nå reduktionen på 66 pct. for omkring 175 milliarder kroner.

Og også udenfor EA Energianalyses vægge efterlyser man behovet for at prioritere energieffektivitet. Det påpeger Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet.

»Energieffektivitet er afgørende i bygninger og industri og i fjernvarmeetablering, således at vi udnytter den vedvarende energi mest effektivt. Hvis vi ikke tænker os om i forhold til en reduktion på 70 pct. og investerer, så bliver det dyrere,« siger Brian Vad Mathiesen til Ingeniøren.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Ja, der er lidt "kejserens nye Klæder" over artiklen.
Og artiklen kunne med FORDEL have en lang reference-liste med de tidligere omtaler på ing.dk af emnet.

Nå, men vi 10.000 læsere kan jo lede selv ved at brug den rudimentære søgefunktion på ing.dk.

 • 2
 • 0

@Ingeniøren: Er der i de beregninger medtaget CO2 belastningen ved at gennemføre de nævnte initiativer? Der er jo meget stor forskel på CO2 mæssig break even på de forskellige.

 • 1
 • 0

Eneergioptimering er et oplagt tiltag. Det er da bare at komme i gang.

Nå ja, måske ville det være smart at få fjernet de barrierer der er for effektive energioptimeringer.

 • 6
 • 0

Hvis man ser på kurven sidst i rapporten så viser den at energieffektivisering er det der hurtigst kan svare sig. Noget af det så har stor værdi er el varebiler og elbusser. El varebiler og el busser giver en reduktion i co2 svarende til 500.000 elbiler.
En analyse som denne viser hvor man opnår de største reduktioner billigst. Dette er vigtigt at huske da vi, alt andet lige har begrænsede ressourcer. Undgå alle disse "feel good" projekter.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten