Endnu værre end frygtet: Salg af vaccineproduktion kostede statskassen ca. 1,5 milliarder
more_vert
close
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Endnu værre end frygtet: Salg af vaccineproduktion kostede statskassen ca. 1,5 milliarder

Illustration: Tuala Hjarnø

Salget af vaccineproduktionen hos Statens Serum Institut (SSI) i 2016 forløb ’meget utilfredsstillende’.

Det er statsrevisorernes konklusion på det salgsforløb, der har udspillet sig siden 2012, da Sundheds- og Ældreministeriet efter to års underskud i vaccineproduktionen besluttede sig for at sælge den fra.

Læs også: Milliarddyrt salg af vaccineproduktion kulegraves af landets skrappeste revisorer

Salget blev gennemført i 2016 til saudiarabiske Aljomaih Group til en pris på 15 mio. kroner, hvilket var langt under, hvad rigsrevisorerne havde forventet, og de igangsatte derfor en analyse af processen.

I dag melder de ud, at ministeriet først og fremmest var alt for længe om at gennemføre salget, hvilket fik som konsekvens, at udgifterne løb løbsk. I stedet for et forventet provenu på op mod 285 mio. kroner, har salget foreløbig medført et minus på 279 mio. kroner, bl.a. pga. store rabatter på huslejen.

Desuden var økonomien forud for salget ikke analyseret tilstrækkeligt, hvilket betød, at senere spørgsmål om bl.a. omkostninger ved at adskillelsen af it i vaccineproduktionen fra resten af SSI kom til at trække så langt ud, at nøglemedarbejdere i mellemtiden forsvandt.

Læs også: Salg af offentlig virksomhed: Medarbejderne så deres fyresedler på lysavisen

Det kom igen til at betyde, at salget trak ud, fordi kvalitetssikringen af vaccinerne ikke kom på plads i tide. I sidste ende forringede det mulighederne kraftigt for et godt salg, lyder det fra rigsrevisorerne.

De samlede direkte og indirekte udgifter forbundet med salget udgør ifølge Rigsrevisionen mellem ca. 1,3 mia. kr. og 1,8 mia. kr., når man tager de gigantiske tab i de år salgsprocessen stod på, med i regnestykket.

Det er endnu værre end den opgørelse, som Ingeniøren og sammen med HK Statsbladet udarbejdede i juni. Den anslog, at den kaotiske proces omkring salget havde kostet statskassen mindst en milliard kroner.

Læs også: Salget af statens vaccine-produktion kostede én milliard

»Normalt sælger man offentlige virksomheder med henblik på at skabe overskud. Jeg har ikke kendskab til fortilfælde, hvor staten har brugt penge på at skille sig af med et offentligt selskab i den skala,« sagde professor Bent Greve fra Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet i forbindelse med vores kulegravning af sagen.

Samtidig blev de øvrige to scenarier ikke tilstrækkeligt undersøgt – altså om vaccineproduktionen skulle fortsætte på trods af et par års underskud, eller om den slet og ret skulle lukkes. Ifølge statsrevisorerne lå det hele tiden i kortene, at der blev tale om et salg, mens fordele og ulemper ved de to andre muligheder ikke blev undersøgt til bunds. Det kan også have givet en forringet forhandlingssituation.

Læs også: Leder: Politisk makværk gør anerkendt seruminstitut til dårlig forretning

Det får de politisk valgte statsrevisorer til at karakterisere Sundheds- og Ældreministeriets arbejde med at sikre et fyldestgørende og i rimelig grad opdateret beslutningsgrundlag for salget af SSI’s vaccineproduktion »mangelfuldt«.

Endvidere peger Rigsrevisionen selv på manglende oplysninger i beslutningsgrundlaget om, hvordan forsyningssikkerheden inden for børnevacciner fremover ville se ud.

Læs også: Politiker: Regeringen har forsøgt at maskere, hvad salget af vaccineproduktion har kostet

Se hele Rigsrevisionens redegørelse her.

Er normalt en fornøjelse, men!
Da historien kom frem sidste år var jeg super kritisk, og det var øjensynligt ikke helt ubegrundet!

Når man ser på det talentløse lort, vores regering, uanset partifarve, laver, igen og ogen, med at sælge ud af statsinstitutioner, så er det trist at få ret i sin kritik.

Regeringen har af al magt, udhulet, afmonteret og direkte saboteret vitale statsapperater, gennem de sidste 12-15 år.

SKAT er nok den værste, men listen er meget lang.

  • 49
  • 2

Og nu lidt spekulation.... nogen må jo drage gavn af det her - men hvem? Jeg har læst alt fra konspiration til rå fakta, men ender altid op med at vende tilbage til videnskaben, hvor intet sker tilfældigt, der altid er en balance, forklaring eksistere trods uvidenhed osv osv.
Nogen må få en fordel, ellers er der normalt ikke nogen der gider løfte en finger. Men hvad er drivkraften. Magt, penge, indflydelse, egoisme, overlevelse?

  • 14
  • 2

Vi lader jo staten gøre det.
Vi kigger på, mens staten smider den ene milliard efter den anden til højre og venstre, lader tyve stjæle vores penge fra skattevæsenet, etc.

Er der nogen som i samlet flok går mod Christiansborg med høtyve og fakler?
Dingler politikerne i lygtepælene om aftenen?
Nej!
De kan jo gøre som de vil.

Og hvorfor skulle den institution absolut sælges? Kan vi ikke have statsdrevne virksomheder, som ikke nødvendigvis skal give overskud?
Forskning og vaccinefremstilling må gerne koste penge. Det er tmed til at give overskud på andre fronter end lige netop den økonomiske.

Thorbjørn stiller et meget godt spørgsmål:
Hvem - indenfor kredsen af beslutningstagere - fik noget ud af det her? Og hvad?

  • 33
  • 2