Endnu et kinesisk-finansieret vandkraftværk møder hård kritik

11. august 2021 kl. 12:522
Endnu et kinesisk-finansieret vandkraftværk møder hård kritik
Illustration: Human Rights Watch.
Vandkraftværket Lower Se San 2 Dam i Cambodia er en del af Kinas omdiskuterede Belt and Road Initiative.
Artiklen er ældre end 30 dage

Det kinesiske Belt and Road Initiative møder endnu engang hård kritik af Human Rights Watch.

I en rapport udgivet tirsdag fremgår det, at det kinesisk-finansierede vandkraftværk Lower Se San 2 Dam er en menneskeretslig katastrofe.

Ifølge HRW-rapporten var den statsejede virksomhed China Huaneng Group, som byggede Se San 2 Dam, allerede klar over de miljø- og menneskeretslige konsekvenser, da projektet blev sat i værk i 2013.

En menneskeretslig katastrofe

Se San 2 Dam ligger på Se San-floden i det nordøstlige Cambodia, hvor 5.000 mennesker har været nødsaget til at forlade deres hjem mod underbetaling, skriver Human Rights Watch.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge HRW bliver yderligere titusindvis af mennesker påvirket af den 75 meter høje og 7.700 meter lange dæmning, som har blokeret for gennemstrømning og fisk.

Et af argumenterne for etableringen af vandkraftværket var, at det ville sikre Cambodia 1.998 grønne GWh hvert år. Human Rights Watch anslår at kraftværket kun producerer den halve mængde strøm, hvis man skal tro de skatteopgørelser, projektet har indgivet siden 2018.

HRW bemærker desuden, at oversvømmelser forbundet med dæmningen har lagt så store dele af vegetationen under vand, at vandkraftværket går lige så meget ud over miljøet, som et gaskraftværk ville have gjort.

Risikabel energi

Ifølge en forskergruppe fra Michigan State University er vandkraftværk en risikabel investering. De påpeger, at der hvert år bliver fjernet over 60 nedslidte vandkraftværker i USA alene, og forskerne fra Michigan mener ikke, at den korte levetid forbundet med den type kraftværk kan retfærdiggøre de miljø- og menneskeretslige omkostninger, som man nu oplever i det nordøstlige Cambodia.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskerne understreger desuden, at vandkraftværker ofte bliver bygget på baggrund af overvurderet gevinst og undervurderede omkostninger.

I 2015 anslog Asian Infrastructure Investment Bank omkostningerne til at finansiere det infrastrukturelle megaprojekt "Belt and Road Initiative" til over 1.000 milliarder kroner, men siden har Morgan Stanley vurderet initiativets omkostninger til at nå 7.500 milliarder kroner i 2027.

2 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
2
12. august 2021 kl. 11:36

Som aktiv klimaaktivist gennem nu 44 år, har jeg altid skrevet, at vandkraft og atomkraft er de eneste to store, stabile og næsten CO2-fri energilder i Verden, dog suppleret af optimal udnyttelse af biomasse. Men her er et godt eksempel på, at vandkraft også har negative konsekvenser. Men jeg tør ikke anbefale atomkraft i Cambodia, så udviklingslande må nok bruge olie for at overleve, og så lade de rige lande bygge især atomkraftværker. Der kører nu ca. 450 atomreaktorer i 32 lande, og de har reduceret CO2- udledningen med 5 - 8 %. Vandkraftværker: lidt mere.

1
12. august 2021 kl. 09:57

Kina er nok ikke interesseret i at dæmningen lever op til forventningen. Planen er vel at den har bragende underskud og Cambodias regering ser sig nødsaget til at afgive land og rettigheder som betaling på lånet, som i Sri Lanka og Mosambique. Kina har længe villet fravriste dominansen over Sihanoukville havnen fra Japanerne - med den her "investering" skal det nok lykkes.