Det kinesiske Belt and Road Initiative møder endnu engang hård kritik af Human Rights Watch.
I en rapport udgivet tirsdag fremgår det, at det kinesisk-finansierede vandkraftværk Lower Se San 2 Dam er en menneskeretslig katastrofe.
Ifølge HRW-rapporten var den statsejede virksomhed China Huaneng Group, som byggede Se San 2 Dam, allerede klar over de miljø- og menneskeretslige konsekvenser, da projektet blev sat i værk i 2013.
En menneskeretslig katastrofe
Se San 2 Dam ligger på Se San-floden i det nordøstlige Cambodia, hvor 5.000 mennesker har været nødsaget til at forlade deres hjem mod underbetaling, skriver Human Rights Watch.
Ifølge HRW bliver yderligere titusindvis af mennesker påvirket af den 75 meter høje og 7.700 meter lange dæmning, som har blokeret for gennemstrømning og fisk.
Et af argumenterne for etableringen af vandkraftværket var, at det ville sikre Cambodia 1.998 grønne GWh hvert år. Human Rights Watch anslår at kraftværket kun producerer den halve mængde strøm, hvis man skal tro de skatteopgørelser, projektet har indgivet siden 2018.
HRW bemærker desuden, at oversvømmelser forbundet med dæmningen har lagt så store dele af vegetationen under vand, at vandkraftværket går lige så meget ud over miljøet, som et gaskraftværk ville have gjort.
Risikabel energi
Ifølge en forskergruppe fra Michigan State University er vandkraftværk en risikabel investering. De påpeger, at der hvert år bliver fjernet over 60 nedslidte vandkraftværker i USA alene, og forskerne fra Michigan mener ikke, at den korte levetid forbundet med den type kraftværk kan retfærdiggøre de miljø- og menneskeretslige omkostninger, som man nu oplever i det nordøstlige Cambodia.
Forskerne understreger desuden, at vandkraftværker ofte bliver bygget på baggrund af overvurderet gevinst og undervurderede omkostninger.
I 2015 anslog Asian Infrastructure Investment Bank omkostningerne til at finansiere det infrastrukturelle megaprojekt "Belt and Road Initiative" til over 1.000 milliarder kroner, men siden har Morgan Stanley vurderet initiativets omkostninger til at nå 7.500 milliarder kroner i 2027.
