Endnu et bud på mindre sort cement: Algers fotosyntese kan erstatte 1.500 graders varme

13. juli 2022 kl. 13:038
Endnu et bud på mindre sort cement: Algers fotosyntese kan erstatte 1.500 graders varme
Den konventionelle cementproduktion står for syv procent af den årlige udledning af drivhusgasser. Illustration: Norcem.
Et hold forskere i USA har angiveligt fundet en måde at få alger til at producere de kalksten til cement, der normalt kræver meget høje temperaturer.
Artiklen er ældre end 30 dage

I disse år vrimler det frem med forslag til, hvordan vi kan gøre de konventionelle processer mere grønne og klimavenlige.

Og endnu en idé i rækken er alge-hjælp til cementproduktion, som ifølge forskerne bag et nyt projekt kan gøre cementproduktionen CO2-neutral.

Idéen kommer fra et hold forskere ved University of Colorado Boulder (CU Boulder), som netop har fået tildelt 23 millioner kroner af den amerikanske stat til projektet.

Det skriver CU Boulder Today.

Artiklen fortsætter efter annoncen

CU Boulders Wil Srubar, professor i miljøarkitektur og leder af CU Boulders laboratorium for 'levende materialer' fortæller om, hvad projektet går ud på:

Remote video URL

Cementproduktionen bidrager i dag til syv procent af verdens samlede udledning af drivhusgasser med to milliarder tons CO2, der bliver udledt til atmosfæren årligt gennem den konventionelle cementproduktion.

Men forskerne bag det nye projekt, vil bruge fotosyntesen fra alger til at producere de kalksten, der normalt kræver meget høje temperaturer, og som er baggrunden for det store klimaaftryk.

Det er gulalgen kalkflagellater, som forskerne vil bruge til at producere kalksten Illustration: Wikimedia Commons / Alison R. Taylor, University of North Carolina Wilmington Microscopy Facilit.

Ifølge idémanden bag projektet, professor i miljøarkitektur ved CU Boulder Wil Srubar, har han fundet en metode til at forkalke alger, der optager CO2 i vandet, således at det kan producere kalksten via fotosyntese.

»Det er virkelig et spændende øjeblik for vores hold. Industrien er nødt til at løse dette meget modbydelige problem, og vi mener, at vi har en af de bedste løsninger, hvis ikke den bedste,« siger Wil Srubar.

Kernen i projektet er en bestem type alge, nemlig gulalgen kalkflagellater, som producerer calciumcarbonat ved hjælp af udelukkende saltvand, sollys og CO2.

Og ifølge forskerne bag projektet kræver det "blot" 4-8000 km2 åbne damme til at kunne dække hele USA's cementbehov.

8 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
8
18. juli 2022 kl. 10:28

Hvis man nu debunker lidt kritisk:

1.CaCO3 kan ikke fremstilles af CO2 alene, man skal forsyne 8000km2 damme med en stadig forsyning af kalciumholdig saltvand ,det kræver resourcer=energi.

2.produktet skal raffineres ,algerne indeholder også andre næringstoffer i form af mineraler . Det kræver resourcer.

3.der skal anlægges,vedligeholdes og administreres 8000 km2 damme . Kræver resourcer

4.Den kalcium man tilgår i havvandet , er vel i et naturligt kredsløb og vil blive optaget af muslinger,alger eller koraller og binde CO2 også ,uden at skulle i et dambrug først. Dvs indsatsen er ligegyldig.

Medmindre algerne samtidig udvinder andre svært tilgængelige og værdifulde stoffer,tror jeg ikke vi hører mere til det.

7
18. juli 2022 kl. 09:35

Hvorfor alle disse krumspring?

Træ kan mange steder fint erstatte cement.

Lad algerne binde CO2 til kalk, og lad det forblive bundet. [1]

Bind også CO2 i konstruktions træ.

Når bygningerne skal have skiftet træ dele, kan det gamle bruges som brændsel i kraft varmeværker, eller som varmekilde til den beton som er svær at skifte ud med træ.

[1] Når der er bundet X tons CO2 i nye calciumkarbonat aflejringer, hvor kræver det så mest energi at høste calciumkarbonat fra: Hav "miner" eller kalkgrave ?

Laveste energiforbrug må være stedet at høste fra, så der kan laves cement til de få steder træ ikke kan benyttes.

6
18. juli 2022 kl. 09:04

Det er sandt at selve calcinering hvor CaCO3 omdannes til CaO og CO2 er den samme uanset CaCO3 herkomst. Det drejer sig om at CaCO3 fra kalkgruber frigiver CO2 som allerede er bundet i kalken på samme måde som kulstof bundet i fossile brændsler. Amerikanerne vil fremstille CaCO3 med CO2 taget fra atmosfæren og returneret ved calcineringen, som derved bliver neutral. I begge tilfælde bortset fra produktionen af den energi der skal bruges til at varme op til de 1500 grader som jo også er betydelig.

Man kan også betragte algeprojektet som et carbon capture projekt.

5
16. juli 2022 kl. 22:48

Hvor finde man så lige (let) tilgængelig 'biologically grown limestone'

"Limestone is a common type of carbonate sedimentary rock which is the main source of the material lime. It is composed mostly of the minerals calcite and aragonite, which are different crystal forms of calcium carbonate (CaCO3). Limestone forms when these minerals precipitate out of water containing dissolved calcium. This can take place through both biological and nonbiological processes, though biological processes, such as the accumulation of corals and shells in the sea, have likely been more important for the last 540 million years."

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Limestone

3
16. juli 2022 kl. 21:53

"To make portland cement, the most common type of cement, limestone is extracted from large quarries and burned at high temperatures, releasing large amounts of carbon dioxide. The research team found that replacing quarried limestone with biologically grown limestone, a natural process that some species of calcareous microalgae complete through photosynthesis (just like growing coral reefs), creates a net carbon neutral way to make portland cement. In short, the carbon dioxide released into the atmosphere equals what the microalgae already captured. "

2
14. juli 2022 kl. 06:35

Ingen steder ,det er samme process!.

Hvis man følger linket ser man at det er en equivalent til at brænde træ frem for fossilt, dvs den udledte co2 ved kalkbrænding(exclusiv brændstof) er optaget fornys af alger og vil blive optaget igen i et kredsløb, der er dog noget pop i det for resultatet er jo det samme ,hvis man gør som hidtil og så lader algerne gøre deres arbejde et andet sted og lader deres kalk ophobe sig. Hvilket naturen sandsynligvis allerede gør på livet løs ,uden verdensfrelsernes mellemkomst.

1
13. juli 2022 kl. 22:41

"at få alger til at producere de kalksten til cement, der normalt kræver meget høje temperaturer"

Produktion af kalksten kræver ikke høj temperatur, det har alger og lignende gjort i umindelige tider. Det er brændingen til cement der kræver høj temperatur, og det ændres ikke selvom kalken er lavet i nutiden med alger.