Endnu et år med underskud for Arianespace
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Endnu et år med underskud for Arianespace

Det europæiske rumfirma Arianespace, der står for opsendelsen af de kommercielle europæiske Ariane-raketter fra Kourou i Sydamerika, kom ud af 2001 med et underskud på 372 millioner kroner.

Det er andet år i træk at Arianespace giver underskud, men dets direktør Jean-Marie Luton håber på, at regnskabet for 2002 kommer til at balancere. Underskuddet 2001 skyldes ifølge Luton hovedsageligt ekstraudgifter i forbindelse med den fejlslagne Ariane-5 opsendelse i juli.

I 2000 havde Arianespace for første gang et underskud på 1,8 milliarder kroner, der især skyldtes investeringer i forbedringer af Ariane-5 raketten. Ifølge Luton havde Arianespace i 2001 indtægter på 5,9 milliarder kroner sammenlignet med 8,2 milliarder i 2000. Han regner med, at salget i 2002 kommer op på niveauet fra 2000.

I 2001 lykkedes det Arianespace at vinde 13 ud af de i alt 25 kommercielle opsendelseskontrakter, der blev indgået over hele verden. Arianespace vandt i 2001 bl.a. kontrakterne på ESA's Artemis- og Rosetta-satellitter, kommercielle satellitter som Astra 3A, Bsat-2c, e-Bird, Hotbird 7, Galaxy 12, 5R og 1RR, samt en Inmarsat-satellit og den franske militærsatellit Syracuse 3A.

Ariane-raketterne opsendte 11 ud af de kun 16 kommercielle satellitter der blev sendt op sidste år. Den 7. januar i år havde firmaet kontrakt på endnu 51 satellitopsendelser, heriblandt ni opsendelser af det ubemandede ATV-transportfartøj til rumstationen.

Arianespace håber, at få Ariane-5 raketten klar til flyvning i igen i løbet foråret. Der er blevet indbygget en ny startsekvens til det øverste trins Aestus-motor, og den første af de nye motorer er under afprøvning i Tyskland. Den næste Ariane-5 opsendelse er planlagt til slutningen af februar måned med ESA's store jordobservationssatellit, Envisat.

Firmaet regner også med at tage det nye kryogene øverste trin kaldet ESC-A i brug i år. Når det sker, vil Ariane-5 raketterne kunne opsende satellitter på 10 ton til en geostationær-overførelsesbane.

Arianespace planlægger at gennemføre mindst 12 opsendelser i år, heriblandt fem med Ariane-5. Den næste Ariane-opsendelse er den 23. januar, hvor en Ariane-4 raket medbringer den indiske kommunikationssatellit Insat-3c. Herefter følger endnu en Ariane-4 raket den 14. februar med kommunikationssatellitten Intelsat-904, inden det bliver Ariane-5´s tur til at forsøge at komme tilbage på verdensmarkedet.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten