Endnu et år med underskud for Arianespace

Det europæiske rumfirma Arianespace, der står for opsendelsen af de kommercielle europæiske Ariane-raketter fra Kourou i Sydamerika, kom ud af 2001 med et underskud på 372 millioner kroner.

Det er andet år i træk at Arianespace giver underskud, men dets direktør Jean-Marie Luton håber på, at regnskabet for 2002 kommer til at balancere. Underskuddet 2001 skyldes ifølge Luton hovedsageligt ekstraudgifter i forbindelse med den fejlslagne Ariane-5 opsendelse i juli.

I 2000 havde Arianespace for første gang et underskud på 1,8 milliarder kroner, der især skyldtes investeringer i forbedringer af Ariane-5 raketten. Ifølge Luton havde Arianespace i 2001 indtægter på 5,9 milliarder kroner sammenlignet med 8,2 milliarder i 2000. Han regner med, at salget i 2002 kommer op på niveauet fra 2000.

I 2001 lykkedes det Arianespace at vinde 13 ud af de i alt 25 kommercielle opsendelseskontrakter, der blev indgået over hele verden. Arianespace vandt i 2001 bl.a. kontrakterne på ESA's Artemis- og Rosetta-satellitter, kommercielle satellitter som Astra 3A, Bsat-2c, e-Bird, Hotbird 7, Galaxy 12, 5R og 1RR, samt en Inmarsat-satellit og den franske militærsatellit Syracuse 3A.

Ariane-raketterne opsendte 11 ud af de kun 16 kommercielle satellitter der blev sendt op sidste år. Den 7. januar i år havde firmaet kontrakt på endnu 51 satellitopsendelser, heriblandt ni opsendelser af det ubemandede ATV-transportfartøj til rumstationen.

Arianespace håber, at få Ariane-5 raketten klar til flyvning i igen i løbet foråret. Der er blevet indbygget en ny startsekvens til det øverste trins Aestus-motor, og den første af de nye motorer er under afprøvning i Tyskland. Den næste Ariane-5 opsendelse er planlagt til slutningen af februar måned med ESA's store jordobservationssatellit, Envisat.

Firmaet regner også med at tage det nye kryogene øverste trin kaldet ESC-A i brug i år. Når det sker, vil Ariane-5 raketterne kunne opsende satellitter på 10 ton til en geostationær-overførelsesbane.

Arianespace planlægger at gennemføre mindst 12 opsendelser i år, heriblandt fem med Ariane-5. Den næste Ariane-opsendelse er den 23. januar, hvor en Ariane-4 raket medbringer den indiske kommunikationssatellit Insat-3c. Herefter følger endnu en Ariane-4 raket den 14. februar med kommunikationssatellitten Intelsat-904, inden det bliver Ariane-5´s tur til at forsøge at komme tilbage på verdensmarkedet.